Zaštita granica

  Frontex je europska agencija kojoj je jedini posao zaštita granica Europske unije. Zbog načina obavljanja poslova ona se konstantno nalazi pod kritikom zagovornika otvorenih granica.

  Početkom 21 stoljeća postaje očita nužnost stvaranja europske agencije za zaštitu vanjskih granica. U skladu s tim zajedničkom odlukom Europskog vijeća, Europske komisije i Europskog parlamenta 2004 godine biva stvoren Frontex.

  Mandat Frontexa je u određenom smislu šizofren jer on istovremeno treba zaštiti granice od ilegalnog ulaza migranata i poštovati njihova temeljna prava. Sastavnio dio tih temeljnih prava je dopuštanje ilegalnog ulaska migranata u Europsku uniju i njihova obrada.

  Rezultat te šizofrene situacije biva da Frontex nije u stanju ispuniti svoj zadatak. Mi nismo ovdje naveli naše mišljenje, naš zaključak nego gotovo 2 godine star zaključak Europske unije.

  Zbog te šizofrene situacije svi traže promjene pa je prva žrtva tih promjena postao šef Frontexa. On početkom godine dobiva otkaz radi različitih stvari od kojih najvažnija po nama biva „ilegalno” vraćanje migranata preko granice.

  Time priča niti približno nije okončana pošto je on samo prva žrtva Europske unije koja istražuje funkcioniranje Frontexa. Sastavni dio ove istrage biva tajni izvještaj o Frontexu. Mi govorimo ovdje tajni izvještaj pošto su njegove primjerke dobili samo članovi Europske komisije i par članova Europskog parlamenta „neupitne vjernosti”. Drugim riječima nikada nije bilo planirano da se ovaj dokument pojavi u javnosti.

  Razloge zašto to nije bilo planirano s može lako razumjeti nakon što pročitamo izvještaj. Sve što se dalje u tekstu spominje je iz ovog izvještaja čija finalna verzija je napisana u veljači 2022. Izvještaj se sastoji na 120 stranica na kojima se pored ostalog navode izjave 20 svjedoka.

Po pitanju migrantske krize na granici Turske i Grčke Frontex zaključuje da se radi jednoj vrsti rata između ovih država. U skladu s tim Frontex je dužan 100 % podržavati članicu Europske unije, Grčku !? Držeći se tih zaključaka dužnost Frontexa je pomoći Grčkoj u vraćanju ilegalnih migranata u Tursku pošto nije moguće znati da li se među njima nalaze pripadnici specijalnih turskih odreda.”

To nije jedini zaključak Frontexa o tamošnjoj situaciji nego se još dodatni govori da je “Grčka glavna zaštitnica europskih granica. Kada se migranti ne bi vraćali mi bi se suočili s migrantskim jurišom na Europu. Taj dio Frontex ne smije zaboraviti iako njegovi djelatnici suosjećaju s patnjama ilegalnih migranata koji pokušavaju doći u Europsku uniju.”

  Govoreći o nevladinim organizacijama koje pomaže ilegalne migrante pozicija Frontexa glasi: „članovi nevladinih organizacija nisu humanisti nego dobro plaćene osobe koje možda Turska pomaže”.

  Djelatnici Frontexa tijekom svojih razgovora vole navoditi da je oficir za temeljna prava njihov najveći problem. Riječ je o oficirima kojima je dužnost kontrolirati da li djelatnici Frontexa poštuju ljudska prava ilegalnih migranata. Djelatnici Frontexa s druge strane smatraju ovog oficira političkim komesarom. Oni govore da su u Frontexu ovi komesari uspostavili „vladavinu terora sličnu onoj Crvenih Kmera u Kambodži”.

  Sve što smo naveli i puno drugih stvari piše u tajnom izvještaju o funkcioniranju Frontexa. Ovi primjeri po mišljenju istražitelja koji su sastavili izvještaj ukazuju na negativnu, protumigrantsku atmosferu u Frontexu i to se mora promjeniti.

  Ovaj izvještaj je inače sastavio OLAF čiji zadatak je borba protiv financijskih prevara pa to samo po sebi otvara par pitanja…

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Frontex, duboko problematični Frontex koji u teoriji štiti europske granice je izašao s svojom izjavom. U njoj se navodi da je otkrio […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina