Lijekovi

  Zdravstvena industrija cvijeta već desetljećima,a osnovni razlog tog cvijetanja su lijekovi i njihove cijene. Normalno drugi razlog za to su izmjene medicinskih parametara koji se mijenjaju samo za „našu” dobrobit.

  Tofacitinib je jedan od modernih magičnih lijekova koji liječi „gotovo sve bolesti”. Nema veze da li bolujete od reumatoidnog artritisa, kolitisa, spondilitisa, par drugih autoimunih bolesti,a na kraju čak i pomoći pri gubljenju kilograma Jedino je važno da će Vam tofacitinib poboljšati zdravlje i kvalitetu života.

  Priča o tofacitinibu započinje u američkom državnom laboratoriju koji otkriva sastojke iz kojih može biti stvoren novi lijek. Do stvaranja lijeka će na kraju doći tek nakon što države odustane od prava da u ime državne investicije u ovaj lijek regulira njegovu prodajnu cijenu.

  Na kraju će Pfizer proizvesti ovaj lijek 2012 godine i nabiti mu cijenu od 2 tisuće dolara za jednomjesečnu dozu. Iznimno visoka cijena je bila iznenadila tržište dok je Pfizer trljao ruke nadajući se prodaji u visini od 1.8 milijardi dolara 2018 godine. Normalno projekcije u daljnju budućnost su govorile o daljnjem rastu prodaje i profitabilnosti.

  Dok je u SAD barem na početku cijena lijeka bila 2 tisuće dolara za mjesečnu dozu u Hrvatskoj je ona nešto niža. Narodne Novine nam tako govore da je veleprodajna cijena kutije ovih lijekova bila 10,029 kuna 2020 godine.

  Stručnjaci jer kada govorimo o lijekovima trebamo uvijek slušati stručnjake su o ovom lijeku govorili puno lipih stvari. Tako nam je Cochrane zdravstvena organizacija koja ima i domaću stranicu lijepo govorilo o njemu. Ona je strogo pojednostavljeno govorila da lijek smanjuje posljedice navedenih bolesti iako postoje nuspojave.

  To nisu bile niti približno jedine „domaće” internet stranice koje su pozitivno govorile o ovom lijeku. Neke su o njemu pozitivno govorile još prije samo 3 tjedna, a potom je došla Europska objava o lijeku.

  U toj Europskoj objavi se zabranjuje korištenje ovog lijeka kod pacijenata koji imaju manje od 65 godina. Razlog za ovu zabranu je otkriće nakon 10 godina korištenja ovog lijeka da on povećava rizik od infarkta, krvnih ugrušaka, raka i ozbiljnih infekcija.

  Nakon ove objave koju je naša zdravstvena agencija automatizmom uvrstila u domaće procedure liječenja otvara se par pitanja. Prvo i najvažnije pitanje bi bilo ono o diskriminaciji starijih osoba. Da li nam ta odluka govori da život umirovljenika nije važan, da njihov potencijalni infarkt nema istu važnost kao infarkt osobe radne dobi ?

  Ranije smo vidjeli kako zapadne humane demokracije trljaju ruke na zaradi koju ostvaruju pri eutanazijama, pa da li je ovo nešto slično ? Ako neki lijek ima smrtonosne nuspojave onda ih ona ima za sve, a ne samo za umirovljenike. To je jedna od stvari o kojima trebamo dobro razmisliti jer ako Bog da svi ćemo dočekati starost i otkriti kako se osjećaju današnji umirovljenici.

  Za kraj ćemo samo dodati komentar o modernim lijekovima. Iz osobnog iskustva red je navesti da ne vjerujemo modernim lijekovima i da nas užasno nerviraju doktori koji nam ih žele nametnuti. Pisac ovog bloga pije lijekove za kroničnu bolest i svi lijekovi koje koristi su u originalu dizajnirani prije 50 godina što znači da su jeftini i bezbroj puta testirani na drugima.

   Normalno postoje bolesti za koje postoje samo moderni lijekovi pa se njih mora koristiti. To bi za nas bio jedini izuzetak od pravila. Za kraj red nam je podsjetiti čitatelje da pisac ovog bloga nije liječnik niti išta sličnog pa stoga on nije dovoljno stručan da biste slušali njegove zdravstvene savjete. 

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] jer su manipulacije farmaceutske industrije jednostavno neizdržive. Primjer toga su lijekovi čija cijena iznosi 2 tisuće dolara mjesečno,a moraju se piti doživotno. Oni nisu niti približno najskuplji inovativni lijekovi samo ne znamo da li njihovi ime govori o […]

binance sign up
1 godina prije

Thanks for shening. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina