Hrvatsko zdravstvo

  Tijekom godina smo govorili praktički o svemu u Hrvatskoj, ali nikada o zdravstvu. To je bila greška koju danas ispravljamo pošto je Hrvatsko zdravstvo za mnoge najvažnija moguća tematika.

  Mediji su puni rasprava o našem zdravstvenom sustavu dok ga vlade neprestano reformiraju iako nikome nije jasno zašto. Ovime želimo reći da jedna vlada reformira zdravstvo u jednom, a potom druga u suprotnom smjeru.

  Dio najnovije reforme zdravstva mi otvoreno podržavamo jer su manipulacije farmaceutske industrije jednostavno neizdržive. Primjer toga su lijekovi čija cijena iznosi 2 tisuće dolara mjesečno,a moraju se piti doživotno. Oni nisu niti približno najskuplji inovativni lijekovi samo ne znamo da li njihovi ime govori o inovativnosti postavljanja cijene, ostvarivanja profita ili liječenja ?

  Taj dio reforme koji podržavamo je onaj da Hrvatska neće više na svoju ruku iz zdravstvenog proračuna plaćati inovativne lijekovi. Ona će te lijekove plaćati tek kada drugih 10 članica Europske unije budu činili identičnu stvar. Farmaceuti ili preciznije predstavnici proizvođača inovativnih lijekova su bijesni po pitanju ove reforme,a jak državnik bi ih trebao ignorirao.

  Takav jaki državnik bi ih trebao ignorirati znajući njihov način poslovanja. Ako ga ne zna uzeo bi u ruke knjigu Bolestan novac i upoznao se s problemom. Kada bi farmaceuti stvarali skupe inovativne lijekove koji izliječe ljude mi bi ih ovdje 100 % podržali, ali oni to odbijaju raditi…

  Pitanjem inovativnih lijekova smo se bavili smo marketinga, medijskog pritiska farmaceutske industrije za kupovinu „inovativnih lijekova”. Ta industrija i medijski natpisi govore sve najgore o našem sustavu pa je red pogledati hladnu istinu po ovom pitanju.

  Tu hladnu činjeničnu istinu ćemo vidjeti uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije. Ona je izašla s podacima o zdravstvenim sustavima Europske unije i Europe u kojima Hrvatska vrlo dobro stoji.

  Po udjelu zdravstene potrošnje u BDP-u mi stojimo iznimno dobro. To znači da trošimo viši udio BDP-a na zdravstvo od Poljske, Latvije, Rumunjske, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Litve, Grčke, Estonije i Malte. Složiti ćete se da ovo izgleda dobro pa će se oni koji govore o korupciji i neefikasnosti našeg zdravstva naći u problemima ? Oni će se naći u problemima objasniti gdje je taj veliki kriminal kada mi ovako dobro stojimo po zdravstvenoj potrošnji.

  Drugi podatak po kojemu isto iznimno dobro stojimo je onaj o siromaštvu. Riječ je o podatku koji govori koliki postotak kućanstava će se naći u financijskim problemima ako dođe do zdravstvenih problema ?

  U Hrvatskoj taj postotak iznosi oko 3.7 %, Finskoj 3.9, Češkoj 4.2, … Od nas ispadnu bolje samo iznimno bogate zapadnoeuropske članice u kojima je taj postotak niži nego kod nas. Te članice su Austrija 3.5 %, Danska, Njemačka, Luksemburg, Francuska, Švedska, Španjolska, Irska, Slovenija i Nizozemska. Bolji smo od svih istočnoeuropskih članica s izuzetkom Slovenije, a potom još i  Finske,Grčke  Italije, Belgije i Portugala iz zapadne Europe !?

  Složiti ćete se da gledajući iz ove perspektive Hrvatska stoji puno bolje nego što je za očekivati. Kada na kraju gledamo i novac koji ulažemo u zdravstvo možemo samo konstatirati da ono stoji fantastično.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina