Rekordna godina

  Ugljen je gorivo čijem korištenju se već desetljećima predviđa kraj, ali on ostaje u modi Ne samo da ostaje su modi nego je 2022 za njega bila rekordna godina.

  Povijest korištenja ugljena možemo najbolje vidjeti koristeći službene podatke koji prate posljednje 44 godine. Ti službeni podaci nam govore da je Europska unija smanjila korištenje ugljena za 56, a SAD za 30 posto. Za razliku od njih Australija je povećala korištenje ugljena za 100, a Indija i Kina za više od 300 posto. Nakon njih red je spomenuti i Indoneziju koja je povećala korištenje ugljena za više od 400 PUTA.

  Cilj nam je time konstatirati da se ukupno gledajući u svijetu po pitanju ugljena ništa nije promjenilo. Koliko god da Europa stišće po pitanju njega ostatak svijeta ide svojim putem. To se najbolje vidjelo na prošlogodišnjem okupljanju COP 26 kada je Europa htjela nametnuti izjavu o prestanku korištenja ugljena.

  Tu izjavu je na kraju potpisalo 14 članica Europske unije i 23 ostale države. Među potpisnicima nije bilo niti SAD, niti Kine, niti Indije, niti Japana, niti… Ukratko priče o napuštanju ugljena je moguće pričati jedino u Europi,a za medijske natpise o ovoj tematici EU može samo vikati „zaustavite Reuters”. Inače za one koji ne znaju to su sada već davno vikali jugoslavenski političari.

  Europska propaganda protiv ugljena je realno rezultirala i svjetskim uspjesima. Najveći od tih uspjeha je bila odluka Narodne Republike Kine o prestanku korištenja ugljena. Povodom proslave prvog stoljeća Komunističke partije Kine tamošnja vlada je naredila zatvaranje više od 100 rudnika ugljena.

  Manje od tri mjeseca nakon zatvaranja rudnika Kina ih ponovno otvara zbog nestašice energije. Ne samo da ih je ponovno otvorila nego naređuje povećanje proizvodnje na 160 milijuna tona ugljena godišnje !?

  Kina je tako reagirala na krizu koju je stvorila pa se po tome razlikuje od europskih institucija. One su uvele porez od 30 % na fosilna goriva i od njega ne odustaju bez obzira na sve događaje. Kada govorimo na sve događaje mislimo prije svega na rusku invaziju Ukrajine, ali i ostala pitanja koja su dovela do svjetskog rasta cijena energije.

  Tako smo polako došli od ovogodišnjeg izvještaja o korištenju ugljena tijekom 2022 godine. Riječ je o izvještaju kojeg svake godine donosi International Energy Agency koja predstavlja zapadne energetske interese.

  U izvještaju se navodi da će ove godine biti postavljeni novi rekordi u korištenju ugljena. Konkretno se navodi da će prvi put u povijesti biti potrošeno 8 milijardi tona ugljena !? Kao razlog za rušenje rekorda se navode prije svega Indija i Kina, a potom još Indonezija i Europska unija.

  Tijekom 2022 godine Kina, Indija i Indonezija su oborile vlastite rekorde po pitanju proizvodnje ugljena, a slični porasti su bili i 2021 godine. Ukratko ove godine se očekuje da će biti potrošeno 8 025 Mt ugljena što je više od ranijeg rekorda iz 2013. Do ovogodišnjog obaranja rekorda dolazi zbog Indije koja je povećala potrošnju ugljena za 7, Europske unije za 6 i Kine za 0.4 %. Za razliku od njih SAD je smanjio korištenje ugljena za 6 %, ali to nije utjecalo na globalnu sliku.

  Stručnjaci koji stoje iza ovog izvještaja se tješe da će porast korištenje ugljena biti kratkoročan. Kao razlog za to navode odbijanje investiranja u nove rudnike ugljena bez obzira na njihovu visoku profitabilnost.

  Sve u svemu International Energy Agency predviđa da će vrhunac korištenja ugljena biti dostignut 2025 godine nakon čega će doći do pada. Živi bili pa vidjeli !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Na kraju red nam je sjetiti se progresivnog, ekološkog pokreta. Nadamo se da osobe koje stvarno vjeruju u nužnost prestanka korištenja fosilnih goriva ne prate vijesti. Možemo zamisliti kako se osjećaju nakon godine u kojoj su naftne korporacije ostvarile rekordne profite i kada su bili oboreni svjetski rekordi u korištenju ugljena. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina