Nordstream

Plinska kriza je umjetno stvorena

  Plinska kriza je umjetno stvorena. To je najkraći komentar priče o kojoj danas svi govore. Riječ je o “krizi” koja je dovela do enormnog povećanje cijena plina što se onda prebacilo na cijelu ekonomiju.

  Kao i za puno drugih stvari Zapad za ovu krizu optužuje Rusiju. Ta optužba u stvarnosti ide po principu lakše je optužiti stranog „neprijatelja” nego priznati vlastitu odgovornost.

  Euronews se tako pita koja je uloga Rusije u plinskoj krizi ? Potom imamo američkog predsjednika Biden koji tvrdi da je Rusija blizu trenutka kada će koristi plin kao oružje. Na kraju ovdje imamo i dio čudaka u Europskom parlamentu koji optužuju Rusiju za tržišnu manipulaciju.

  Po njima Rusija je ograničila izvoz plina kako bi podignula njegovu cijenu. Na sreću samo 40 europarlamentaraca je potpisalo ovo suludo pismo. Ukratko po toj priči Rusija je kriva ili će tek postati kriva. Zvuči suludo ? Neupitno je !?

  S druge strane Rusija tvrdi da je Europska unija sama kriva za dosadašnju situaciju. Po njemu sadašnju situaciju su stvorila europska uputstva o ukidanju dugogodišnjih ugovora o nabavi plina. U tome sigurno nečega ima pošto se samo trebamo sjetiti kako je Europska unija slavila ukidanje tih ugovora !?

  Službena politika je govorila o refokusiranja nabave plina s Rusije na LNG tržište. Kako bi se to postiglo članice EU trebaju prestati s sklapanjem dugogodišnjih ugovora. Poslušne članice su to napravile, a neposlušne nisu. Pošto je cijena LNG plina u Aziji veća nego u Europi brodovi s njim su završili tamo, a službena priča govori Europa u nestašici.

  Sadašnje ugovore o nabavi plina koje su članice Europske unije potpisale s Moskvom Rusija u potpunosti ispunjava. To nitko ne dovodi u pitanje, a histerija je nastala oko pitanje gdje nabaviti dodatne količine plina za zimu ?

  Tako glasi službena priča o stanju s plinom u Europskoj uniji. Glavni problem s njom bi bio da je ona predstavlja potpunu laž. Ona je lažna u smislu da Europska unija ima više nego dovoljno plina za sljedeću zimu.

  To ne govorimo mi nego Europska komisija. Po riječima Europske komesarice za energiju; „skladišta plina u Europi su napunjena na više od 75 % kapaciteta.To je dovoljno za pokriti potrebe Europske unije tijekom ove zime”.

  Zbog toga se svi trebamo upitati čemu sva ova panika ? Nekako nam se čini da je njen glavni cilj umjetno dizanje cijena plina putem stvaranja medijske histerije. To je naše mišljenje, a da li je ispravno ili ne vjerojatno nećemo nikada znati.

  Dok je znači po pitanju eksplozije cijene plina u Europskoj uniji Rusija nevina za druge stvari nemamo dovoljno podataka. Mi nemamo dovoljno podataka pošto ne znamo da li je Rusiji danas jeftinije slati plin oko Ukrajine ili kroz nju. Ako je jeftinije slati plin Mađarskoj preko Turske, Bugarske i Srbije u Mađarska tada je riječ o ispravnoj odluci. Ako nije onda je riječ o korištenju plina u geopolitičke svrhe.

Sve u svemu koristeći ovu plinsku krizu Mađarska je ignorirala uputstva EU i sklopila dugoročni ugovor o nabavi plina. Sigurni smo da je Budimpešta dobila ponudu koja joj se isplatila pošto je ona u interesu obje strane. S druge strane što o njoj misli Ukrajina znamo, a što misli Europska unija ćemo ubrzo otkriti. Izjava ministra vanjskih poslova Europske unije je po ovom pitanju potpuno nevažna.

Za kraj ćemo još samo ponovno navesti da čekanje početka rada plinovoda Nord Stream 2 (slika) nema veze s ovom histerijom. Jednostavno Europska unija ima dovoljno plina za svoje potrebe ove zime čime bi sva priča trebala završiti.

4 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] što smo govorili u studenom. Tada smo citirali Europsku povjerenicu za energiju koja izjavljuje da Europska unija ima dovoljno zaliha plina za pokriti potrebe tijekom ove zime. To nam ukazuje da nije bilo nikakvih razloga za […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina