Nordstream

Nord Stream 2

Ostavština Angele Merkel će neupitno biti Njemačka Europa, drastično promjenjena demografska slika i Nord Stream. O ovom posljednjem će neki hrabar pisac romana neupitno napisati napeti špijunski triler koji će postati bestseller i kino hit.

Nord Stream priča počinje još tokom 80tih godina dvadesetog stoljeća kada se susreću dva agenta tajnih službi. Jedan je bio pukovnik KGB-a Vladimir Putin, a drugi je nagrađeni STASI agent Matthias Warnig. Po izjavama svjedoka to dvoje tada započinju suradnju koja traje do današnjih dana. Nakon propasti komunizma jedan će postati savjetnik gradonačelnika Petrograda, a potom i predsjednik Rusije dok će drugi postati predsjednik Dresden banke za Rusiju. Dok je danas Putin i dalje predsjednik Rusije, Warnig osoba od povjerenja Angele Merkel i Gerharda Schrodera je direktor gasovoda Nord Stream.

Gospodarski cilj gasovoda Nord Stream 2 je za Rusiju povećavanje izvoza ruskog plina u Njemačku dok je strateški cilj Njemačke dobivanja što jeftinijeg plina bez obzira na štetu koja se tako nanosi “europskim partnerima”. Tu štetu prije svega predstavlja gubitak tranzitnih taksi koje su Poljska, Bjelorusija i Ukrajina naplaćivale tokom putovanja plina iz Rusije u Njemačku i ostatak Europske unije.

Nakon što je 17 svibnja 2020 istekao ugovor između Poljske i Rusije o korištenju plinovoda Yamal njegova iskorištenost je pala gotovo 70 % u odnosu na vrijeme kada je ugovor bio na snazi. Drugi puno važniji današnji plinovod je onaj koji prolazi kroz Ukrajinu pošto je kroz njega prošlo 40 % svog izvoza ruskog plina u Europsku uniju. Taj plinovod svake godine donosi Ukrajini između 2 i 3 milijarde dolara državnih prihoda što predstavlja oko 3 % tamošnjeg BDP-a. Tehnički početak rada plinovoda Nord Stream 2 će dovesti do bankrota napaćene Ukrajine koja još uvijek krvavo plaća Euromajdan revoluciju iz 2014 godine kojom je ona izabrala Europsku uniju nasuprot Rusije.

Službena pozicija Njemačke je da Nord Stream 2 predstavlja win-win situaciju, a to je kao što vidimo iz perspektive Ukrajine, a možemo tome dodati Bjelorusije i Poljske čista laž. Jednostavno gledajući cilj Njemačke je dobiti što jeftinije plin,a cilj Rusije što veću njegovu količinu prodati. To su nemojmo nikada zaboraviti legitimni nacionalni ciljevi.

Na žalost oni nanose veliku štetu članicama i prijateljima Europske unije. Zbog toga su protiv Nord Stream 2 protestirali SAD, Poljska, Baltičke države, Ukrajina i Bjelorusija dok su druge članice komentirali vladavinu pravde i zakona u Europskoj uniji.

Tadašnji predsjednik Europskog vijeća, a danas Europske pučke stranke Donald Tusk je javno postavio pitanje kako je moguće da Europska komisija zabrani gradnju plinovoda South Stream i istovremeno dopusti gradnju Nord Stream 2 ? To isto pitanje su postavili premijer Mađarske, premijer Italije i drugi. Njemačka je na te kritike dvostrukih standarda odgovorila da Europska komisija nema zakonska prava odlučivati o Nord Stream plinovod jer se on nalazi u moru, a ne na kopnu.

Sve u svemu cilj projekt Nord Stream 2 je snižavanje cijene energije Njemačkoj što će donijeti dodatne beneficije tamošnjoj industriji. Činjenica da će ovim potezom biti oštećeni europski partneri kao i osjećaj poštenja i pravde u Europskoj uniji su potpuno nevažni jer kada se dominatna sila, a Njemačka je dominatna sila Europe obazirala na pitanje pravde ?

Ako niste znali odgovor na ovo pitanje je nikada.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 mjeseci prije

[…] bi trebala izgubiti između 2 i 3 milijarde dolara čistih državnih prihoda godišnje. Riječ je o gubitku 3 % BDP-a krvlju namučene Ukrajine koja danas živi niti u ratu niti u […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina