Ukrajinu je Europa izdala

  Ukrajinu je Europa izdala bi bio najkraći opis ovomjesečnih događaja. Riječ je nemojmo nikada zaboraviti o Ukrajini koja pati, koja krvari za tu istu Europu.

  Nakon što je legalno izabrani predsjednik Janukovič odbio potpisati sporazume s Europskom unijom u Ukrajini je 2014 godine izbila revolucija. Tijekom same revolucije Janukovič je ispao politički slabić koji bježi u Rusiji čime je bio zapečatio svoju sudbinu.

  Odgovor na Ukrajinsku revoluciju je bio dvojak. Europska unija ju je dočekala otvorenih ruku dok je s druge strane u istočnim pokrajinama Rusija organizirala proturevoluciju. To je na kraju rezultiralo formiranjem dvije nepriznate republike (Donjetsk i Lugansk) i ruskom aneksijom Krima. Nužno nam je ovdje priznati kako je većina stanovnika tih „republika” i Krima neupitno ranije bila za Rusiju.

  To je na kraju krajeva ovdje nevažno. Jedino nam je važno da je svoj izbor Ukrajina izgubila platila gubitkom turističke i industrijske regije. Riječ je složiti ćete se o iznimno skupoj cijeni ??

  S druge strane njen izbor je nagrađen potpisivanjem sporazuma o pridruživanju na više od 2 tisuće stranica. U njemu je navedeno kako se Ukrajina treba transformirati,a sigurni smo i što europske korporacije mogu maznuti. Jednostavno riječ je bila o širokom sporazumu gdje je praktički sve bilo navedeno.

  Potom je došao Sjeverni trak 2, Nord Stream 2. Osnovni Njemački cilj ovog plinovoda je što jeftinija dostava plina u Njemačku. Taj jeftiniji plin se u Njemačkoj može dobiti jedino ako se ne plaćaju transportne takse državama kroz koje ide plinovod. U konkretnom slučaju to su Poljska, Bjelorusija i Ukrajina koji gube državne prihode.

  Konkretno Ukrajina bi trebala izgubiti između 2 i 3 milijarde dolara čistih državnih prihoda godišnje. Riječ je o gubitku 3 % BDP-a krvlju namučene Ukrajine koja danas živi niti u ratu niti u miru.

  Tijekom ljeta 2021 godine Ukrajina je napokon skužila da su je prevarili. Ona je napokon skužila da ju je Europska unija prevarila. To saznanje je stvoreno nakon što su došli signali iz Washingtona i Berlina da je postignut dogovor o Nord Stream 2.

  Ukrajinskoj vladi na kraju nije preostalo ništa drugo nego da pokrene „tužbu” protiv Europske unije zbog kršenja sporazuma. U službenoj Ukrajinskoj noti poslanoj Europskoj komisiji se navodi da je došlo do kršenja članka 274 sporazuma. Potom se spominje i navodno kršenje članka 337 o pridruživanju Ukrajine iz 2014 godine.

  U osnovi članak 274 govori da su potpisnice nužne voditi zajedničku politiku po pitanju energetske infrastrukture. Drugim riječima protivno je ovom sporazumu da jedna strana radi energetsku infrastukture bez dopuštenja potpisnica, bez dopuštenja Ukrajine !? Ukratko Europska unija i Njemačka su prekršile slovo i duh sporazum o pridruživanju Ukrajine iz 2014 godine.

  Europski diplomati navode da je Ukrajina u pravu s svojom tužbom, ali se postavlja pitanje zašto se toliko čekalo ? Ciljevi današnje Ukrajine po ovom pitanju su dvojaki. Ona želi dobiti financijsku kompenzaciju i istovremeno ući u NATO savez koji bi joj darovao vojnu sigurnost.

  U skladu s tim ciljem predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij će posjetiti Bijelu Kuću 30 kolovoza 2021. Da li će njegovi zahtjevi biti prihvaćeni ili odbijeni danas još niti on ne zna.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina