ECB je prešla Rubicon

  ECB je prešla Rubicon svojom ovogodišnjom odlukom. Europska središnja banka (ECB) je po prvi put nakon 18 godina provela analizu svoje financijske politike. Ta analiza kao i nova strategija koju će Europska unija provoditi po pitanju eurozone je nekako zaobišla domaće medije.

  Prilično suhoparnu izjavu o analizi dosadašnje politike ECB-a i budućoj strategiji ovdje nam nema smisla kopirati. To nema smisla pošto su puno važnije njene implikacije. Bez obzira na to ovdje ćemo pokušati za početak navesti najvažnije dijelove analize.

  Najvažnije točka je ona koja nam govori o inflaciji. Do sada je cilj Europske središnje banke bio godišnja inflacija od 2 %. Sada se to mijenja pošto cilj postaje srednjeročna inflacija od 2 %. Drugim riječima ako inflacija bude iznosila samo 1% tijekom 5 godina tada tijekom drugih 5 godina inflacija treba biti 3 %.

  Druga važna točka u ovoj strategiji je priznanje dosadašnjih pogrešaka. Kako vladajući nikada ne griješe to ne piše tako neko drugačije u ovom dokumentu. Tamo se navodi da je došlo do promjena u saznanju veza između stvarne ekonomije i financija u odnosu na 2003 godinu. U skladu s tim novim saznanjima ECB će raditi bolje, detaljnije, preciznije analize i prijedloge.

  Osim onoga što je napisano u ovoj analizi isto tako važno ispadne ono što tamo nije napisano. Ono što nije napisano u njoj je kako se politika Europske središnje banke promjenila nakon umjetno izazvane eurokrize. Kako je ECB počeo praktički neograničeno tiskati novac pa se danas najzaduženiji, Grčka i Italija beskamatno zadužuju.

  U posljednjoj važnoj točki analize i nove strategije se govori o zelenoj transformaciji. Laici implikaciju te točke najverojatnije nisu u stanju razumjeti dalje od prikrite kritike u tekstu.

  U prikrivenoj kritici europske zelene transformacije se govori:”klimatske promjene predstavljaju globalni problem i politički prioritet Europske unije”. U našim očima postoji velika razlika između globalnog problem i mogućnosti jedne svjetske regije da ga riješi.

  Bez obzira na ovu izjavu koju smatramo kritikom europske zelene transformacije Europska središnja banka ju je odlučila podržati. Ta za laike malena promjena u stvarnosti predstavlja financijsku revoluciju. Službena zapadna gospodarska politika nam već 40 godina govori o neovisnosti središnjih banaka i to je sada postalo prošlost.

  Tom svojom odlukom, tom financijskom revolucijom Europska središnja banka napušta politiku tržišne neutralnosti. Ta politika tržišne neutralnosti je tražila da središnje banke ne dijele sektora na poželjne i nepoželjne. Ona je tražila u konkretnom slučaju da jednako podržavaju industriju fosilnih goriva i zelenu industriju. To će se sada promjeniti što stvara novu situaciju.

  U osnovi države, članice Europske unije upravljaju svojim gospodarstvom. One mogu poticati jednu privrednu granu i ugušiti drugu svojim porezima i drugim odlukama. Sigurno smo da će puno njih reći da je riječ o zelenoj tehnologiji pa je zbog toga ova odluka pozitivna. Oni su u tome toliko ograničeni da ne vide ili žele vidjeti nuspojave te odluke. Danas Europska središnja banka sluša Europsko Vijeće, Komisiju po pitanju zelene politike, a sutra… ??

  Ta odluka o podršci zelenoj politici predstavlja za ECB prelazak Rubicona !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Čak niti odluka ECB-a o podršci zelenoj transformaciji što će dodati zaradu bankarima to ne može promjeniti. Glavna greška koju su financijeri […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina