Modi po treći put

  U povijesti demokratske Indije samo je njen prvi premijer Nehru tri puta pobjedio na izborima. Sada je očekivano Modi po treći put pobjedio izjednačivši tako rezultat prvog premijera. Ova pobjeda ujedno predstavlja njegov labuđi pjev.

  Kada govorimo o Indiji u Hrvatskoj nju se najčešće doživljava kao državu u razvoju ili općenito nerazvijenu državu. U određenom smislu naš pogled na svijet se o njoj nije promjenio u odnosu na doba pada komunizma. Od tada je prošlo više od 30 godina,a Indija ne samo da je ušla u popis 10 najvećih svjetskih ekonomija, nego među 5 najvećih.

  Razlog za taj uspjeh je dvojak. Na prvom mjestu imamo uspješnu gospodarsku politiku koja u 30 godina povećava proizvodnju energije 10 PUTA i time sve vezano s njom. Istovremeno se za 50 % povećao i broj stanovnika, a više stanovnika više troši čak i u slučaju neuspješne ekonomije. Rezultat svega toga postaje da je indijska ekonomija 2019. bila više od 9 puta veća nego 1990 godine !?

  Reforme je bila započela Kongresna stranka što ju na kraju zajedno s njenim zagovorom multikulturalizma košta vlasti. Od 2014 godine Indijom vlada nacionalist Narendra Modi koji 2019. na izborima jednostavno uništava oporbu.

  Na tim izborima Modijeva koalicija osvaja rekordnih 352 mjesta od njih 543 u parlamentu. Ove godine optimistički nastrojena vladajuća koalicija kao svoj proklamirani cilj određuje osvajanje više od 400 mjesta u parlamentu. Da se to dogodilo Modi bi u pravom smislu te riječi mogao raditi što želi u Indiji, ali on će biti razočaran.

  Tijekom izborne kampanje u cilju osvajanja što više glasova Modi izvlači zeca iz šešira donošenjem novog zakona o državljanstvu. Njime je onemogućio muslimanske migrante iz susjednih muslimanskih država da dobiju državljanstvo Indije, ali to nije pomoglo.

  Odnos Zapada i moderne Indije je blago govoreći šizofren. S jedne strane Indija je naš najdraži prijatelj,a s druge strane njegovog lidera se naziva fašistom. To ili preciznije pozicija zapadnih tehnoloških korporacija o Modiju vjerojatno predstavlja jedan razlog za loš rezultat njegove stranke. Drugi predstavlja zakon o poljoprivredi iz 2020. kojeg pod pritiskom masovnih demonstracija seljaka biva prisiljen povući. Zakon je povučen, ali seljaci ga sigurno nisu zaboravili !? Kao treći razlog ćemo navesti i Rahula Gandhija koji se ovaj put stvarno mučio da Kongresna stranka napravi dobar rezultat što mu je uspjelo.

  Rezultat svega navedenog postaje da je koalicija koju predvodi Modi osvojila 283 od 543 zastupničkih mjesta u parlamentu. Za europske ili američke političare to bi predstavljalo fantastičan uspjeh, ali za Modija to predstavlja neuspjeh.

  Tijekom svoje političke karijere koja započinje 2001. kada biva izabran za premijera indijske savezne države Gujarat Modi je izlazio na izbore s koalicionim listama. On je s njima izlazio, ali njegova stranka BJP je uvijek osvajala apsolutnu većinu mjesta u parlamentima. Sada ona to nije ostvarila pa će Modi u svojoj trećoj vladi morati nagovarati partnere da je njegov put dobar. To će biti nešto novog za njega.

  Po našem mišljenju ispravni put za Modija bi sada bio da se počne pripremati za mirovinu. Uspio je izjednačiti rekord Nehrua u broju pobjeda, a u doba sljedećih izbora će imati 79 godina. Vjerojatno bi najbolje bilo za njega i stranku da odlaskom u mirovinu 2029. u povijest uđe kao pobjednik.

4 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
study desk with drawers

Hi my loved one I wish to say that this post is amazing nice written and include approximately all vital infos Id like to peer more posts like this

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina