Došli i prošli

  Europski izbori su došli i prošli,a odnos snaga u Europskom parlamentu se nije promjenio. Ako želimo išta pozitivnog reći o izborima onda ćemo samo reći da su ukazali na popularnost stranaka u članicama EU.

  Naše riječi s kraja svibnja da mediji lažu kada govore o opasnosti desnih stranaka su se potvrdile. Jednostavno desnica nije imala nikakvu mogućnost da ostvari pobjednički rezultat. Jedan razlog za to je medijska klima, a drugi otvorena svađa između nacionalnih stranaka različitih država. U osnovi razlog za tu svađa je podjela na stranke koje ne smatraju Rusiju najopasnijim neprijateljem i one koji ju smatraju.

  Čak i kada ne bi bilo te svađe te podjele na dvije europske političke grupacije (ECR i ID) oni ne bi osvojili najviše mjesta u parlamentu. Oni bi u najboljem slučaju završili na drugom mjestu iza Europske pučke stranke u kojoj se nalaze HDZ i CDU. Time želimo reći da su ECR i ID zajedno osvojili 131 mjesto u Europskom parlamentu.

  Daleko ispred njih s 186 osvojenih mjesta nalazimo Europsku pučku stranke (EPP), a potom dolaze Socijalisti s njih 135. Na trećem mjestu je europska liberalna grupacija Renew Europe s 79 zastupnika. Tek nakon njih dolaze Europski konzervativci (ECR) s njih 73, pa Identitet i Demokracija (ID) s 58 i još ćemo spomenuti Zelene s 53. U teoriji, u najboljem slučaju ECR i ID mogu osnovati zajednički grupu s njemačkim AFD pa skočiti na 146 mjesta, ali to je teorija.

  Većinu u Europskom parlamentu čini 361 zastupnik što znači da se ništa nije promjenilo u odnosu na 2019 godinu. EPP, Socijalisti i Renew zajedno imaju 400 zastupnika i apsolutnu većinu u parlamentu koji ništa ne znači. Oni ništa ne znače jer je Europska komisija jedina vlada u svijetu koja donosi zakone, a Europski parlament jedini parlament u svijetu koji ih ne predlaže.

  Za nas je priča o europskom parlamentu slična priči o Mađarskom kraljevstvu kojim ne upravlja kralj nego admiral bez mornarica (1919-44.),a saveznik je Rumunjska koja je ujedno i najveći neprijatelj. Ukratko Europski parlament je apsurdistan.

  To ne govorimo samo mi nego i svi drugi upoznati s situacijom koji se ne boje za svoja radna mjesta. Evo par dana prije početka europskih izbora šef odjela Njemačkog instituta za internacionalne i sigurnosne poslove (SWP) je izbore otvoreno nazvao demokratskom šaradom.

  Time završavamo priču o izborima na europskom nivou i prelazimo na nacionalni. Nakon ovogodišnjih izbora za Sabor mediji su vodili kampanju protiv HDZ-a nalazeći za to bezbrojne razloge. Sada su nakon domaćih rezultata izbora za Europski parlament svi umuknuli. Uvjerljiva pobjeda HDZ-a je riješila sve političke nedoumice,a kada tome dodamo i 8.82 % osvojenih od strane DP ništa se više nije moglo kritizirati.

  Dok se kod nas znači ništa nije dogodilo u Francuskoj je predsjednik raspustio vladu nakon katastrofalnog poraza njegove stranke. Očekuje se da će nacionalisti Le Pen na novim parlamentarnim izborima ostvariti pobjedu osvajanjem relativne većine mjesta u parlamentu. Oni neće moći samostalno formirati vladu, ali…

  S druge strane su u Njemačkoj sve stranke vladine koalicije zajedno osvojile 31 % glasova. Glavna oporbena stranka je osvaja 30 % glasova, a stranka „ekstremne” desnice bez obzira na svu negativnu propagandu 15.9 % !? Zbog toga su se pojavili zahtjevi da vlada podnese ostavku pa izbore pomakne s 2025. na 2024. Te pozive vlada odbija najavljujući da će ostati na vlasti do kraja.

  To baš i nije cijela priča o izborima jer bi mogli govoriti na primjer kako židovska zajednica nije znala koga podržati i puno drugih stvari, ali to nema smisla. To nema smisla jer nam je cilj bio prikazati osnovnu sliku, a ne atomizirati naše društvo.

  Na slici se nalaze francuski i njemački premijeri koji nisu najbolje prošli na ovim izborima.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
rac insurance
15 sati prije

I have been surfing online more than 3 hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my opinion if all web owners and bloggers made good content as you did the web will be much more useful than ever before

study jams water cycle
4 sati prije

Your blog is like a beacon of light in the vast expanse of the internet. Your thoughtful analysis and insightful commentary never fail to leave a lasting impression. Thank you for all that you do.

study jams
50 minute prije

Your blog is a true gem in the world of online content. I’m continually impressed by the depth of your research and the clarity of your writing. Thank you for sharing your wisdom with us.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina