Europski izbori

  Između 06 i 09 lipnja 2024. se održavaju europski izbori na kojemu državljani svih članica Europske unije glasuju za Europski parlament. Riječ je o izborima s kojima započinje i završava europska demokracija pošto se samo po tom pitanju pita birače.

  Prije nego što počnemo o samim izborima red je podsjetiti se kako funkcionira Europska unija. Na njenom čelu se nalazi Europsko Vijeće kojeg mi radi jasnoće volimo nazivati Predsjedništvo. To govorimo jer postoje dva Europska vijeća što često dovodi do pomutnje (Vijeće EU i Vijeće Europe).

  U tom predsjedništvu sjede premijeri ili predsjednici svih članica Europske unije i ono je rotirajuće. To znači da svakih 6 mjeseci druga osoba vrši dužnost predsjednika predsjedništva i ona diktira njegov rad. Nakon ovogodišnjih europskih izbora Viktor Orban će postati predsjednik predsjedništva Europske unije što kod liberalno nastrojenih osoba izaziva histeriju. Riječ je o histeriji pošto će se u doba Orbanovog predsjedanja birati ministri nove Europske komisije i svi drugi glavni dužnosnici.

  Predsjedništvo Europske unije predstavlja njen najviši organ pošto ono na svom glasovanju odlučuje koji će prijedlog Europske komisije biti prihvaćen, a koji odbijen. To vrijedi i za sve druge prijedloge pošto predsjedništvo ima veto na sve odluke koje Europska unija donosi. Tu nam je red još samo dodati da do 01.12.2024. birokracijom Predsjedništva upravlja Charles Michel, a tko će potom se ne zna.

  Nakon predsjedništva nam dolazi tehnokratska vlada Europske unije koja se zove Europska komisija. Njene članove biraju vlade država članica Europske unije po principu da svaka članica ima pravo na jednog ministra/povjerenika/komesara. Nakon što je vlada izabrala svog kandidata on treba proći ispitivanje u europskom parlamentu prije stupanja na dužnost.

  Europska komisija prelaže europske zakone koji potom trebaju dobiti blagoslov prvo predsjedništva, a potom i europskog parlamenta. Tek kada se prođe cijela ta procedura je donesen novi europski zakon. Osim predlaganja zakona Europska komisija sklapa i druge dogovore kao na primjer nabavu pfizer cjepiva protiv korone za što isto treba blagoslova predsjedništva.

  Tek nakon svih njih dolazi Europski parlament za čije članove ćemo svi mi glasovati na izborima. Europski parlament nema mogućnost predlaganja i izglasivanja zakona nego samo strogo određenih izmjena zakona koje su izglasovali Europska komisija i Predsjedništvo. To su osnovi ovlasti parlamenta za kojeg mi glasujemo.

  Jedna od stvari koje javnost ne zna o Europskom parlamentu su „crne sobe” ili kako se službeno zovu „zatvorene sobe za čitanje”. Europski parlamentarac u njih može ući u cilju čitanje osjetljivog dokumenta, ali ne smije raditi bilješke ili slikati dokument. U originalu „crne sobe” su stvorene za sigurnosne tematike, ali se sada koriste za gotovo sve. Ukratko europarlamentarac može ući u nju čitati o tajni iza trgovinskog dogovora, ali mu je zabranjeno o tome govoriti.

  To su u osnovi ovlasti Europskog parlamenta kojim od njegovog nastanka vlada „postizborni” savez Pučana i Socijalista. Pad popularnosti stranaka čiji program se ne razlikuje ih prisiljava da kao trećeg partnera uzmu Liberale i de facto Zelene. Europska komisija Ursule von der Leyen je tako 2019. dobila 383 glasa u Europskom parlamentu. Za nju su glasovali svi Pučani (EPP) i Liberali (ALDA-Renew) zajedno s 2/3 Socijalista i Poljskom vladom.

  Na tim izborima 2019. mediji su pozivali ljude „izađite na glasovanje kako biste sprečili pobjedu desnice”. Oni su tada lagali ili kako ti isti mediji danas govore izađite na izbore jer je ovog puta „opasnost ekstremne desnice stvarna”. Iskreno govoreći i ovaj put lažu pošto će biti formirana ista vlada kao i 2019.

   Time želimo reći da sve procjene govore kako će Pučani (EPP), Liberali (Renew), Socijalisti i Zeleni imati apsolutnu većinu u Europskom parlamentu. Po vremenski posljednjoj procjeni koju smo gledali nam govori da EPP će osvojiti 182 zastupnička mjesta, Socijalisti 134, a Liberali 85 čime smo došli do 401 zastupničkog mjesta od njih 720. Kada bi tome dodali i Zelene došli bi do 455 mjesta čime je sve rečeno.

  Na drugoj strani vage se u projekcijama nalaze dvije stranke „ekstremne desnice” koje zajedno osvajaju 166 mjesta i stranka „ekstremne ljevice” s njih 43. Time je sve rečeno o važnosti izbora za Europski parlament i borbi protiv ekstremne desnice.

   Ukratko europski izbori su ekstremno dosadni jer se unaprijed zna pobjednik i postizborna vladajuća koalicija. Sve ono drugo što govore i za što plaćaju oglase predstavlja laž.

4.8 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina