Tehnokracija

  Strogo pojednostavljena definicija bi bila da je tehnokracija diktatura stručnjaka. Kult tehnokracije nije nastao u 21 stoljeća nego je riječ o puno starijoj ideji.

  Nastanak ideje o formiranju tehnokratskog režima biva usko vezan s Aleksandrom Boganovom i Sovjetskim Savezom. Početkom 20 stoljeća Bogdanov je pisao o nužnosti formiranja tehnokratskog društva. Nakon Oktobarske revolucije Lenjin je Bogdanovu zbog njegovih tehnokratskih ideja nudio brda i doline za ulazak u komunističku partiju, ali ovaj je to sve odbijao.

  Bez obzira na to Sovjetski Savez je prisvojio njegove ideje o tehnokraciji koji postaju sastavio dio tamošnje ideologije. Na početku je ideju tehnokracije prisvojio Staljin u prvom petogodišnjem planu, a potom se njome hvalio i Brežnjev. Ukratko riječ je bila o sastavnom dijelu sovjetske državne ideologije.

  Općenito gledajući ideja tehnokracije je privlačna. Tko može biti protiv sistema vladavine gdje stvarni, pravi stručnjaci upravljaju državom ? Nitko ne može biti protiv sistema u kojemu je diplomirani inžinjer građevine ministar gradnje i slično…

  Normalno ovdje govorimo o teoriji, a teoretski govoreći tko može biti protiv sistema u kojemu su svi jednako bogati/siromašni ? Isto nitko, ali svi znamo kako je to završilo.

  Propašću Sovjetskog saveza nije bila propala ideja tehnokracije. Ona je u to vrijeme bila već bacila svoje korjene u zapadne sustave i svi znamo što se potom dogodilo !?

  Europskom unijom praktički od njenog početka vladaju tehnokrati koji nisu podložni izbornom procesu. Službena definicija definicija europske tehnokratske vlade glasi:

Europska integracija i identifikacija zajedničkih interesa europskih zajednica su povjereni tehnokratskoj vladavini Europske komisije čije odluke bivaju legitimizirane njenim znanjem i rezultatima”.

  Drugi primjer kako funkcionira vladavina tehnokrata nam je Italija. U posljednjih 30 godina zavisno od interpretacija Italija je imala 4 ili 5 tehnokratskih vlada. Bez obzira na sve te tehnokratske vlade njeno gospodarstvo je u kroničnim problemima. Italija je jednostavno u slobodnom gospodarskom padu pa je red upitati se što to govori o tehnokratima ?

  Velika recesija koja je 2007 uzdrmala zapadni svijet, je ujedno otvorila pitanja o vladavini stručnjaka. Prvo pitanje je bilo kako to stručnjaci nisu vidjeli, a drugo pitanje je bilo o njihovoj korupciji. To su ujedno osnovna pitanja koja se otvaraju kada govorimo o vladavini stručnjaka. Riječ je o pitanju njihove stručnosti i njihovog poštenja.

  Bez obzira na ovu krizu tehnokratski kult je preživio pošto on omogućava vladajućima da ignoriraju stoku sitnog zuba. On omogućava da se pozivajuću na znanost potpuno ignoriraju želje birača.

  Nema veze da današnji tehnokrati nisu “mudraci” kao oni što su razbili Sovjetski Savez. Nema nikakve veze da su današnji tehnokrati vrlo često korumpirani za što nam služi primjer Nellie Kroes. Riječ je inače o bivšoj ministrici europske tehnokratske vlade (Europska komisija) koja je dala dopuštenje za rad Uberu u EU da bi ju kasnije Uber zaposlio.

  Zapadna ideologija nam govori da bi mi to sve trebali ignorirati i prihvatiti tehnokraciju. Mi bi trebali s zadovoljstvom prihvatiti potpuno ukidanje demokracije pošto tehnokrati bolje znaju što je dobro za nas.

  To njihovo znanje je već dokazao Sovjetski savez, a svakim danom ga dokazuje Europska unija svojim gospodarskim posustajanjem i gospodarskim idejama.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] demokracija su oksimoroni. Ranije smo već utvrdili u službenim europskim dokumentima da je Europska komisija tehnokratska, a ne demokratska vlada. Sada ćemo se baviti takozvanom vladavinom prava […]

trackback

[…] zakonite, ali nemoralne europske korupcije predstavlja slučaj Uber. Konkretno riječ je o slučaju europske povjerenice/komesarke Nellie Kross. Ona je u svojstvu „ministrice” Europske unije molila, prijetila članicama da dopuste rad […]

trackback

[…] Predsjedništva. Niti jedno od njih nije izabrano na izborima,a Sovjeti su još tvrdili da imaju tehnokratsku vladu kao što EU danas […]

trackback

[…]    Stvarno englesko ime izvještaja glasi Can Democracy Deliver ? To smo mi radi praktičnosti promjenili u uspjeti jer demokracija koja ne pruža očekivano svojim građanima prestaje postojati. Prije nego što pređemo na sam izvještaj nužno biva naglasiti da je naša pozicija da u Europskoj uniji ne postoji demokracija. Ona ne postoji pošto demokratski izabrane vlade ne mogu voditi vlastitu politiku nego moraju provoditi zakone i direktive vlade „stručnjaka” Europske unije. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina