Nova vlada

  Andrej Plenković je prvi nakon Tuđmana koji tri puta pobjeđuje na izborima i formira vladu. Na tome mu treba čestitati slagali se mi ili ne s njegovim politikama. Nova vlada će kao što smo ranije najavljivani biti formirana od strane HDZ-a, DP-a i manjinaca.

  Predizborna i postizborna histerija koju su stvorili mediji u pokušaju poništavanja volje birača izražene na izborima je bila stvarno nevjerojatna. U određenom smislu početak te histerije se počeo formirati još u veljači kada mediji u nebesa uzdižu protuvladin skup. Riječ je o skupi na kojemu se okupilo samo 7 tisuća prosvjednika, a koji mediji prezentiraju kao početak kraja HDZ-a.

  Potom skačemo na postizborni dan kada postaje očito da HDZ i Domovinski pokret imaju zajedno 75 zastupnika u Saboru. To je trebao biti trenutak kada sva priča završava, ali onda započinje prava medijska histerija. Tada započinju priče i scenariji kako formirati protuHDZ vladu.

  Stranka Možemo započinje s politički i pravno opravdanim lobiranjem za formiranje manjinske vlade SDP-a. Riječ je bila o opravdanim pozicijama, ali potpuno nerealnim pošto bi to značilo da Možemo, MOST i DP podržavaju istu vladu. To bi za minimalno MOST i DP bila samoubilačka politika koja ne objašnjava zašto bi se DP trebao odreći sudjelovanja u vladi.

   Istovremeno s tom izjavom Možemo su mediji počeli manipulirati realnošću. Jedan od naslova tako govori da antiHDZ koalicija ima 57 ruku u Saboru što je navodno velika stvar. Pri tome se ignorira da sam HDZ ima 61 ruku u Saboru, znači sam više od tih 57 antiHDZ ruku zajedno.

  Sljedećih praktički 20 dana mediji govore o “velikom pitanju” da li će vladu formirati HDZ s DP ili SDP s Možemo, MOST, DP i ostalima. Kao primjer toga ćemo spomenuti medije koji 29.04. govore da anti-HDZ koalicija ima 66 zastupnika što je u stvarnosti i dalje nedovoljno.

  Niti jedna od tih kombinacija nije mogla biti dovoljna jer HDZ i DP zajedno imaju 75 zastupnika. To je više nego sve druge stranke zajedno i tu realno nije bilo  nikakve rasprave.

  Tako smo došli do ruskog dana pobjede u Drugom svjetskom ratu, do 09.05. kada HDZ i DP formaliziraju svoju postizbornu koaliciju. Riječ je o vladi čije formiranje su sve racionalne osobe očekivale od trenutka kada su bili znani rezultati izbora.

  Svi smo znali da će oni zajedno formirati vladu, ali ne i kako će ona na kraju izgledati. Sada znamo da će DP imati ministarstva demografije i useljeništva, poljoprivrede i gospodarstva što ukazuje na stvarni fokus stranke.

  Od samog početka je Domovinski Pokret formiran kao politički projekt poslovnog čovjeka Marija Radića. Koliko god da to mediji vole kritizirati riječ je o potpuno legitimnom projektu i legitimnoj stranci. Svi mi znamo da najisplativija poslovna investicija nije ona u proizvodni pogon, trgovački centar ili inovacije nego u politiku. To pravilo koje smo naučili u SAD i to predstavlja zapadnu realnost u kojoj živimo.

  Pitanje svih pitanja nije to nego da li Domovinski pokret koji je političko dijete Radića ima dovoljno ideoloških potencijala za budućnost ? Riječ je o desnoj ili ako želite drugačije ekstremno desnoj stranci pa se ona treba pridržavati te ideologije.

  O Jurčeviću koji odbija podržati vladu HDZ i DP iako je član ovog potonjeg se može puno reći. Neki podržavaju njegova ideološka stajališta, ali većina Hrvata im se protivi što je potpuno nevažno. Važan dio glasi da je on njima ostao vjeran i da je razumio važnost ideologije za DP.

  Riječ je o pitanju kojeg DP mora razumjeti i po njemu zauzeti jasna stajališta. Po jednom scenariju Domovinski Pokret će moći dati premijera 2028., ali pitanje je da li ga tamošnje rukovodstvo vidi i želi učiniti što je nužno da bi se to ostvarilo.

  Oni koji formiranje treće Plenkovićeve vlade pozdravlju riječima da će biti nestabilna mi poručujemo da neće. Njemački državni medij priča o mogućoj nestabilnosti, laže o tome istovremeno namjerno zaboravljajući da će ova vlada trajati 6 mjeseci. Ona će toliko trajati jer 01.12.2024. Andrej Plenković postaje europski komesar pa će netko drugi tada postati premijer Hrvatske.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina