Gemini AI

  Svaka tehnološka korporacija koja drži do sebe radi svoj AI, svoj primjerak umjetne inteligencije u nadi da će baš njihov biti opće prihvaćen. Googlev pokušaj je kao što svi sada znamo Gemini AI.

  Mogli bi reći puno stvari o programerima, ali to nema smisla. Više manje svi mislimo da su programeri neozbiljni introverti koji žive s svojim kompjuterom. Ukratko svi ili ako ništa drugo većina nas smatra da oni žive u svom svijetu što bi nas danas u doba programiranje umjetne inteligencije trebalo zabrinuti. Dosta programera s druge strane sebe smatraju višima od običnih građana. 

  Iznad njih “koji žive u svom svijetu” i rade posao koji prosto obožavaju nalazimo njihove šefove. Riječ je o osobama koje predstavljaju najprogresivniji, najliberalniji, najmultikulturalni sloj zapadnog društva. Te njihove društvene vrijednosti se u određenom smislu poklapaju s vrijednostima njihovih režima i financijera pa dolazimo do današnje situacije.

  Riječ je o situaciji programiranja prvih umjetnih inteligencija u koje su ugrađene ideološke pozicije onih koji ih programiraju. To je postalo svima u svijetu očito s Gemini AI koji je uspio osobno uvrediti bijelce, Indiju, Muska i sigurno još nekoga.

  Kako je u umjetnu inteligenciju programerskim riječnikom hard-coded raznolikost ona je trebala sve prikazivati kroz nju. U skladu s tim Gemini AI je prikazao osnivače SAD-a kao crnce i Indijance, a na isti način prikazuje i Hitlerove vojnike. Prva reakcija Google-a na to otkriće postaje zabrana svojoj umjetnoj inteligenciji da stvara slike Vikinga i političara iz posljednjih 200 godina,a potom i opća zabrana pravljenja slika.

   Po ovom pitanju ćemo stati samo s komentarom bivšeg programera Googlea koji izjavljuje: „nevjerojatno je teško natjerati Gemini da prizna postojanje bijelaca”.

  Nakon ovog „incidenta” odmah navodimo sljedeći koji se tiče Indije. Njome već 10 godina vlada neupitno demokratski izabrani premijer Narendra Modi,a izgleda da će vladati i sljedećih 5. Riječ je o političaru kojeg George Soroš i drugi multikulturalisti najoštrije osuđuju nazivajući ga diktatorom demokracije i ksenofobom.

  Googleovi programeri s u skladu s tim optužbama hardkodirali Genesis AI kako bi Modija prikazali kao ksenofoba. Konkretno na pitanje: „Da li je Modi fašist ?” Genesis odgovara: „Modi je optužen za provođenje politika koje neki stručnjaci karakteriziraju kao fašističke”.

  To je izazvalo žestoku reakciju Indije pa se Google bio prisiljen izvinjavati. On se izvinjavao pored ostalog i zbog toga što je njegova umjetna inteligencija proglasila Modija fašistom, a to nije učinila s Trumpom ili Zelenskim.

  Posljednji kontroverzni Gemini odgovor koji ovdje navodimo je onaj o Elonu Musku. On je omražen kod onih istih osoba koje mrze Modija zbog svog zagovaranja stvarne, a ne lažne slobode govora. To je vjerojatno i razlog zašto ga Gemini proglašava fašistom, pardon htjeli smo reći nacistom. Ukratko na pitanje: „Da li je negativnije utjecao na društvo Musk svojim tvitovima ili Hitler naređujući ubojstva milijuna ljudi ?” Genesis odgovara: „Nije moguće odrediti da li je više naštetio društvu Musk svojim tvitovima ili Hitler svojim ubojstvima”.

  Tu završavamo s kontroverzama i vraćamo se činjenicama. Zagovornici umjetne inteligencije će u dosta kontroverzi s AI zagovarati ideju da oni nisu hardcoded nego da su korisnici tako educirali umjetnu inteligenciju. To predstavlja laž što možemo lako utvrditi iz našeg prošlogodišnjeg razgovora s drugom umjetnom inteligencijom.

  Na pitanje o socijalnoj koheziji ta umjetna inteligencija odgovara:

Socijalna kohezija govori o vezama koje povezuju članove društva i smatra se pozitivnim aspektom zdrave i funkcionalne zajednice”

  Potom na sljedeće pitanje o utjecaju migracije na socijalnu koheziju nam odgovara:

Migracije mogu imati pozitivan i negativan efekat na socijalnu koheziju. Za početak one mogu dovesti zajedno ljude različitog porjekla i kultura što dovodi do većeg razumjevanja” što predstavlja hardcoded odgovor nakon čega još dolazi „S druge strane migracije mogu dovesti do tenzija i konflikta posebno ako postoje velike kulturološke razlike”.

  Naša poanta bi bila da umjetne inteligencije koje stvaraju korporacije zastupaju ideološka stajališta režima u kojima su stvoreni. Ona će ih i kasnije zastupati čak i u trenutku kada AI zaključi da su te pozicije činjenično pogrešno. Rezultat toga može biti nastanak šizofreni umjetnih inteligencija koje istovremeno zastupaju dva gledišta.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
5 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
temp mail
1 mjesec prije

Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.

temp mail
1 mjesec prije

This website is astounding. The radiant substance uncovers the administrator’s excitement. I’m awestruck and envision more such extraordinary presents.

temp mail
1 mjesec prije

This website page is unbelievable. The brilliant substance reveals the essayist’s interest. I’m awestruck and anticipate further such mind blowing entries.

Fitspresso
1 mjesec prije

hiI like your writing so much share we be in contact more approximately your article on AOL I need a specialist in this area to resolve my problem Maybe that is you Looking ahead to see you

ikaria juice
25 dani prije

Your blog is a great source of positivity and inspiration in a world filled with negativity Thank you for making a difference

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina