Državni bankroti

  Danas spominjemo 5 država koje su u pravom smislu te riječi bankrotirale. Svi državni bankroti koje navodimo su se dogodili u posljednje 4 godine, znači od početka korona pandemije.

  Pošto bankrotirane države navodimo po datumu bankrota započinjemo s Libanonom. On je prvi put u svojoj povijesti bankrotirao u ožujku 2020. iako je njegova kriza započela još godinu dana ranije. Ništa bolje ne ukazuje na tamošnju krizu od činjenice da je i dan danas Libanon država bez predsjednika i bez vlade. Neki će cjepidlačiti i reći da ima vladu u ostavci već 20 mjeseci pa…

  Kako Libanon nema vladu nego samo političku anarhiju tako ne može niti provesti reforme za izlazak iz bankrota. Dogovor s MMF-om je potpisan, ali…

  Sljedeća država koju spominjemo je Zambija koja bankrotira 13.11.2020. zbog nemogućnosti plaćanja rate od 42.5 milijuna dolara. Smatra se da je do bankrota ove afričke države došlo zbog suše 2015. koja je izmasakrirala tamošnju poljoprivredu i smanjila proizvodnju električne energije. To je bio šok za tamošnji sustav kojeg vlada ignorira i nastavlja uz pomoć zaduživanja po svome. Korona pandemije je bila drugi makroekonomski šok koji dovodi do državnog bankrota.

  Početkom ljeta 2023. Zambija postiže dogovor s svojim kreditorima i izlazi iz bankrota. Kreditori, a najveći od njih je Kina su se složili s oprostom dijela duga i otplatom njegovog ostatka tijekom 20 godina. Fitch smatra dio dogovora o izvozu sirovina pretjerano optimističnim, ali…

  Vremenski sljedeća država koju ovdje navodimo je Šri Lanka koja bankrotira 12.04.2022. Riječ je kao u slučaju Libanona u prvom bankrotu ove države u povijesti koji dovodi do ostavki premijera i predsjednika. Riječ je bila o opravdanim ostavkama pošto je ovaj dvojac drastično smanjio državne poreze u studenom 2019. Nakon te odluke svi su znali da će Šri Lanka bankrotirati pa financijska zajednica već u prosincu obustavlja državno financiranje.

  Nakon toga na scenu stupa korona pandemija koja uništava tamošnje gospodarstvo. 25 % svog BDP-a Šri Lanka dobiva od turizma, a on 2020 jednostavno nestaje. Nakon godine i pol razgovora s kreditorima Šri Lanka 29.11.2023. izlazi iz bankrota uz restrukturiranje duga. U ovom kao i Zambija slučaju najveći kreditor je Kina koja samostalno s Šri Lankom postiže dogovor o dugu.

  Sljedeća država koja bankrotira je Gana. Do ovog bankrota na kojeg se tamošnja vlada pripremala dolazi u prosincu 2022. Jednostavno tamošnja vlada je nekoliko mjeseci ranije pravilno procjenila da neće biti u stanju otplatiti dug pa prije samog bankrota počinje pregovore s kreditorima.

  Te pripreme su urodile plodom pa Gana već 14.04.2023. postiže dogovor o restrukturiranju duga s kreditorima i MMF-om. Riječ je o sporazumi koji predstavlja radikalnu promjenu u odnosu na prošle MMF dogovore jer se imperativ stavlja na rješavanje unutrašnjeg duga.

  Posljednja država koju na ovom tužnom popisu spominjemo je Etiopija. Njome od 2018. upravlja Abiy Ahmed koji ju pretvara u jednopartijsku diktaturu i istovremeno vodi građanski rat. U osnovi cilj Ahmeda je pretvoriti Etiopiju u državu naroda Oromo, Oromostan čemu se protive drugi narodi. To ispadne glavni razlog za bankrot Etiopije do koga dolazi na Božić 2023.

  Kao i ranije navedena Gana Etiopija je znala da će bankrotirati pa se za to pripremala u pregovorima s investitorima. Rezultat toga ispadne da je bila riječ o kontroliranom bankrotu pa je već u veljači 2024. postignut preliminarni dogovor o restrukturiranju.

  Mi smo ovdje iz ograničenosti prostorom naveli 5 država iako ih je u stvarnosti između 2020 i 2024 bankrotiralo 12. Na tom popisu bankrotiranih nalazimo 2 europske (Bjelorusija i Ukrajina), 4 Latinskoameričke (Argentina, Ekvador, El Salvador, Surinam), 4 Afričke (Čad, Etiopija, Gana, Zambija) i 2 Azijske (Libanon, Šri Lanka).

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
temp mail
1 mjesec prije

My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina