Nayib Bukele

  Prije 5 godina stanovnici El Salvadora su odlučili da Nayib Bukele bude njihov predsjednik. To u određenom smislu predstavlja iznenađenje pošto su Kršćani izabrali Muslimana da bude predsjednik države.

  Priča o Nayibu Bukele započinje još početkom 20 stoljeća. Tada njegovi djed i baka, Kršćani iz Palestine dolaze živjeti u El Salvador. Tamo su dobili sina Armanda koji prelazeći na muslimansku vjeru postaje kršćanski apostat. Tijekom desetljeća Armanod Bukele postaje jedan od najvećih poduzetnika El Salvadora i doživotni vjerski lider tamošnje muslimanske zajednice.

  Svoju političku karijeru Nayib Bukele počinje 2012. u ljevičarskoj stranci FMLN. On navodno ulazi u politiku protivno volji svog oca, ali to govore praktički sva djeca bogatih kada nešto započinju.

  Sve u svemu na listi stranke FMLN Bukele je 2015. izabran za gradonačelnika San Salvadora, prestolnice El Salvadora. Dvije godine kasnije on se otvoreno svađa s predsjednikom stranke i države Salvadorom Sanchezom Cerenom. Ta svađa dovodi do izbacivanja iz stranke što mu je pretpostavljamo i bio cilj kako bi se kandidirao za predsjednika.

  2018 godinu Bukele prolazi u traženju stranke koja će ga nominirati za predsjednika. Zahvaljujući financijskim resursima doći do nominacije mu nije bio problem što dovodi do njegovog izbora za predsjednika 03.02.2019. Četri mjeseca kasnije Bukele stupa na dužnost,a potom prvi mjeseci prolaze više manje mirno dok on upoznaje poluge vlasti.

  Do promjene dolazi u veljači 2020. kada Nayib Bukele vrši „državni” udar. U cilju kupovine lojalnosti policije i vojske on se odlučuje na uzimanje državnog kredita za „policijsku” opremu. Kako se parlament tome usprotivio u njega prije glasovanja o zakonu ulazi teško naoružana policija. Uplašeni zastupnici su pod oružanom pretnjom izglasovali njegov zakon i time ova priča bila završena.

  Građani mu oproštaju ovaj puč jer oni prije svega žele mir koji im on omogućava pošto tijekom njegove vladavine dolazi do pada broja ubojstava od 60%. Razlog za taj uspjeh predstavlja predsjednikov dogovor s tamošnjim bandama zbog kojega El Salvador uživa u miru kakvog nije imao 70 godina.

  Na tim izborima stranka Nayiba Bukelea je nagrađena od glasača za taj mir osvajanjem dvije trećine glasova. Ta pobjeda mu je bila nužna da odmah 2021. protupravno raspusti Ustavni sud i državnog tužitelja koji su ga istraživali.

  Nakon ovog politički problematičnog poteza dolazimo do uvođenja bitcoina kao legalne valute u El Salvadoru. U lipnju 2021. Nayib najavljuje ovu odluku koja stupa na snagu 07 rujna. U određenom smislu odluka je donesena u najgorem mogućem dobu kada počinje kolaps Bitcoina tijekom kojeg on gubi 2/3 vrijednosti.

  Riječ je o kolapsu Bitcoina koja praktički dovodi do bankrota El Salvadora. Kako bi se uvjerili investitori da država ima volju otplatiti svoje dugove ona u srpnju najavljuje otkup trećine svojih dugova.

  Taj kolaps elektroničke valute El Salvadora nije oštetio samo državne financije nego građane i bande. Ovi posljednji nisu bili oduševljeni s tim pa stoga na proljeće 2022. otkazuju dogovor s Nayibom što dovodi do vala ubojstava. Reakcija na to je proglašavanje izvanrednog stanja na rok od mjesec dana. Nakon tog proglašenja izvanrednog stanja ono više nikada nije bilo ukinuto nego uvijek produžavano !?

  Izvanredno stanje ipak nije ukinulo državni ustav koji ograničava predsjednik na jedan predsjednički mandat. Tu na scenu stupa novi Ustavni sud u kojemu sjede suci koje je Nayib postavio pa mu oni svojom odlukom omogućuju još jedan mandat.

  Iz svega toga je iskemijana situacija da on uzima odmor s predsjedničke pozicije kako bi se mogao kandidirati za predsjednika. Nužno ovdje biva naglasiti da on nije podnio otkaz na položaj predsjednika tako da između 01.12.2023. i 01.06.2024 El Salvador ima vršitelja dužnosti predsjednika.

  Sve u svemu to su politički uvjeti pod kojima se 04.02.2024. održavaju parlamentarni i predsjednički izborima. Na njima Nayim Bukele navodno osvaja 85 % glasova i 58 od 60 mjesta u parlamentu. Po vlastitim riječima on je „postavio rekord u demokratskoj povijesti svijeta” jer nitko u demokraciji nije osvojio toliko glasova.

3.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vog
Vog
7 dani prije

“Riječ je o kolapsu Bitcoina koja praktički dovodi do bankrota El Salvadora. Kako bi se uvjerili investitori da država ima volju otplatiti svoje dugove ona u srpnju najavljuje otkup trećine svojih dugova. Taj kolaps elektroničke valute El Salvadora nije oštetio samo državne financije nego građane i bande.” Veću glupost dugo nisam pročitao. Pad cijene Bitcoina u to vrijeme nema apsolutno nikakve veze s dugovima i financijama države jer je količina kupljenih bitcoina bila vrlo mala. A i trenutno su u plusu. According to all this information and nayibtracker.com, El Salvador holds 2,762 bitcoin, with an average price of $42,433.42 and a current… Čitaj više »

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina