Paramount Pictures

  Hollywood je u 20 stoljeću bio simbol svemoćne američke filmske industrije. Sada već odavno on to više nije, a postoji mogućnost da će ga i posljednji filmski studio, Paramount Pictures napustiti.

  Razlog za radikalne promjene koje čekaju ovaj filmski studio su njegovi financijski problemi koji se neprekidno povećavaju. Prije nego što počnemo govoriti o njima red je vratiti se na početak.

  Paramount je osnovan 1912. i možemo slobodno reći da je tijekom više od 100 godina stvorio bezbroj fantastičnih filmova koje smo svi gledali. Taj popis filmova možemo početi s trilogijom Kum pa nastaviti s Top Gunom, Titanikom i franšizom Indiana Jones.

  To je bio primjer njegovih uspjeha s kraja XX stoljeća koji se potom nastavlju i u XXI. Na prvom mjestu tu se nalazi filmska serija Transformers koja je do sada imala kino zaradu veću od 5 milijardi dolara. Potom ćemo još spomenuti filmske serija Mission Impossible, Iron Man, Shrek, Star Trek… Sve u svemu 100 Paramount filmova je zaradilo 200+ milijuna dolara.

  Drugi dio poslovnog modela Paramounta su bile televizijske serije koje u XXI stoljeću dobivaju na važnosti. One na njoj dobivaju zbog zarade od digitalnih pretplata koje se ne mogu usporediti s ranijom zaradom od televizijskih kanala.

  U skladu s tim Paramount pokreće svoj digitalni kanal 2014 godine. Do 2017 on uspjeva skupiti manje od 1.5 milijuna pretplatnika pa je stoga kompanija odlučila povećati ulaganja u njega. Prvi potez na prikupljanju novih pretplatnika postaje obnavljanje franšize Star Trek serijom Discovery. Riječ je o seriji koja ima proračun od 8 milijuna dolara po epizodi, što ju čini jednom od najskupljih u povijesti !?

  To ulaganje se po medijskim izjavama Paramounta isplatilo pa on kreće raditi još 4 Star Trek serije. Rekli smo po medijskim izjavama jer je publika seriji Star Trek: Discovery dala užasno lošu ocjenu.

  Drugi veliki projekt Paramounta postaje serija Yellowstone iz koje prave franšizu. Originalna serija je po službenim podacima bila najgledanija serija u SAD s više od 11 milijuna gledatelja po epizodi. Riječ je o seriji koja je po epizodi još skuplja od Star Trek Discovery i čiju popularnost autor ovog bloga ne razumije. Druga serija ove franšize se zove 1923. Ona se bavi pretkom sadašnjeg glavnog lika i katoličkim sadizmom.

  Možemo još puno govoriti o skupoći ovih serija, ali dovoljno je navesti da u njima igraju Kevin Costner i Harrison Ford. Kada toj dvojici slavljenih glumaca dodamo i Silvestera Stallonea u seriji Tulsa King postaje nam jasno koliko ovaj filmski studio troši na svoj digitalni kanal.

  Riječ je bila o velikoj opkladi Paramount Pictures koja se na kraju nije isplatila pa su ostali dugovi. Prošlu godinu je ova korporacija završila s gubitkom od milijardu dolara pa se sada traži novi vlasnik. To se dodalo na stari dug pa je sada Paramount dužan više od 15 milijardi dolara. Najjednostavnija bi nam bilo konstatirati da se Disney o kojemu smo ranije pisali nalazi u fantastično dobroj situaciji kada ga usporedimo s Paramountom !?

  Zbog tih financijskih problema na početku 2024 se vodi velika borba za preuzimanje Paramounta. Na vodećem mjestu se nalazi Allen Media Group koja je vlasnik manje važnih televizijskih kanala, potom tu imamo Comcasta (vlasnik NBC) dok je Warner Bros prije par dana odustao. Red je na kraju tu spomenuti i Apple koji sanja spajanje digitalnih kanala (streaming) s Paramountom.

   Za kraj možemo samo konstatirati da se ne zna tko će pobjediti u borbi za posljednji hollywoodski studio. Ono što se s sigurnošću zna je da će ove godine dobiti novog vlasnika, novog velikog financijera ili bankrotirati.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
puravive reviews
1 mjesec prije

This website page is unbelievable. The brilliant substance reveals the essayist’s interest. I’m awestruck and anticipate further such mind blowing entries.

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina