Walt Disney Company

  Braća Walt i Roy Disney su 16 listopada 1923 godine osnovali Disney Brothers Studio koji će se potom transformirati u Walt Disney Company. Zbog bezbrojnih kritika posljednjih godina na ovu kompaniju čekali smo reakcije na obilježavanje njenog stoljeća postojanja.

  Priča o Walt Disneyu je ujedno priča koja nas uči da je svaki početak težak i da nas neuspjesi ne bi smjeli uplašiti. Time želimo reći da je Walt Disney osnovao svoju prvu kompaniju 1921 godine, ali ona je ubrzo bankrotirala. To ga nije spriječilo da već 16 listopada 1923 s bratom osnuje Disney Brothers Studio kojima osvaja filmski svijet.

  Riječ je bila o filmskom studiju koji se prije svega bavio proizvodnjom veselih, nepolitičkih crtanih filmova. Uz pomoć njih Walt Disney Company postiže svjetsku slavu, ali ih zbog visoke cijene proizvodnje od 1950 godine počinje napuštati. To je bilo doba kada se ovaj studio prebacuje na proizvodnju veselih, nepolitičkih, pozitivnih igranih filmova.

  Posljednja stvar koju Walt Disney dodaje svom poslovnom modelu su zabavni Walt Disney World parkovi. Riječ je bila o atrakciji koja i danas dovlačiti milijarde dolara profita na bankovne račune korporacije.

  Nakon njegove smrti korporacijom će do svoje smrti upravljati Roy Disney,a potom različiti menadžeri. To dovodi do situacije da početkom 80tih Disney Corporation više nije filmski studio pošto 2/3 profita ostvaruje putem Walt Disney zabavnih parkova. Istovremeno ona je sve više slabila pa neuspješni pokušaj njenog neprijateljskog preuzimanja 1984 dovodi do promjene poslovnog modela.

  Riječ je o promjeni po pitanju toga da Disney Corporation ponovno u središte svog poslovnog modela stavlja igrane i crtane filmove. Riječ je o transformaciji putem koje nastaje današnja korporacija koju svi jako dobro znamo.

  Tijekom posljednjih 25 godina Disney Corporation je počinio mnoge poslovne pogreške kao na primjer ignoriranje kompjuterske animacije, ali to nije ugrozilo njegovu poziciju. U određenom smislu ova korporacija, Microsoft i na primjer Intel su poslovni dinosaurusi koji svojom veličinom i količinom novca mogu sve ispraviti.

  Oni mogu sve ispraviti dok se bave zabavom,a ne politikom čime dolazimo do modernog problema o kojemu baš svi pričaju. Riječ je o problemu woke kulture koju je Disney odlučio promovirati u svim svojim filmovima. Po riječima filmskog direktora Disneya oni ciljaju na što mlađu djecu koja imaju otvorenije umove (od roditelja ?). Nakon tih riječi direktor je prestao govoriti jer je postao svjestan da govori kako je cilj Disney educirati djecu prema istospolnoj ljubavi i migrantima.

  Sve u svemu danas je ova korporacija koja je nekada prodavala zabavu postala peta najkontroverznija korporacija u SAD-u. Ona je uspjela biti čak kontroverznija i od Pfizera što stvarno predstavlja enormni poslovni „uspjeh”.

  Disney korporacija danas sama priznaje probleme s svojim filmskim projektima, ali izbjegava spomenuti stvarne razloge za njih. Izbjegava navesti da je problem za mnoge roditelje crtani film u kojem je transosoba glavni lik ili da Bog groma, Thor postane žena zajedno s tamošnjim LGBT scenama ili…

  Jedno od popularnih objašnjenja Disneya za filmske neuspjehe biva da gledatalji čekaju izlazak filmova na njihovom streaming kanalu. Problem s tim objašnjenjem biva da je Disney u četri godine izgubio 11 milijardi dolara na svom streaming kanalu. Ne samo da je do sada toliko izgubio nego i nastavlja gubiti novac. Poslovni gubitak samo tijekom posljednjog poslovnog kvartala mu je iznosio 512 milijuna dolara.

  Tom gubitku trebamo dodati i vjerojatno 2 milijarde dolara izgubljenih na filmovima u postpandemijskom razdoblju. Nakon toga još dolazi i 200 milijuna izgubljenih dolara na miniseriji, ali maksidebaklu imena Secret invasion.

  Prije same proslave 100 godina Disneya ova korporacija je uspjela otkriti tko je odgovorna osoba za sve te debakle. Riječ je o direktorici za raznolikost koju je korporacija najurila, koju je korporacija žrtvovala.

  Ako se pitate da li taj otkaz najavljuje promjenu poslovanja Disney naš odgovor je NE. Bob Iger, glavna i odgovorna osoba Disney već 23 godine je još uvijek na svom položaju, a isto vrijedi za filmski direktoricu koja tvrdi da treba reeducirati djecu u LGBT, trans i promigrantskom smjeru.

  Sve u svemu Disney je proslavio stoljeće poslovanja suočen s bezbrojnim problemima. Riječ je o problemima koje je sam sebi nanio. Ako se nešto ne promjeni ti problemi će otvoriti pitanje budućnosti Disneya kao neovisne kompanije 

5 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina