Todorić je pobjedio

  Odluka internacionalnog „suda” da prihvati tužbu kompanija Adria Group predstavlja pobjedu za Todorića i poraz Plenkovića. Todorić je pobjedio u prvoj rundi, a mi svi neutralni analitičari vjerujemo da će pobjediti i u drugoj.

  Priča o Agrokoru je ujedno i priča o čovjeku koji živi biznis, o Ivici Todoriću. Već u doba raspada Jugoslavije Ivica Todorić je vrlo vjerojatno bio najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj. Za njega je 1991 godine, znači prije divljih privatizacija radilo tisuću ljudi. Riječ je bila o poslovnom carstvu stvorenom još u doba komunističke Jugoslavije čime sve biva rečeno.

  Zahvaljući tako stečenom novcu iz doba Jugoslavije on ima iznimno dobru odskočnu dasku za našu divlju privatizaciju. Iz nje on izlazi kao najbogatiji Hrvat koji u svom vlasništvu ima bezbroj tvrtki (Konzum, Belje, Ledo, Jamnica…).

  Jednu od stvari koju je Ivica Todorić za razliku od mnogih drugih razumio biva da samo veličina osigurava postojanje u Europskoj uniji. Zbog toga on na sve moguće načine širi svoj Agrokor kako bi postao dovoljno velik da preživi europsku konkurenciju.

  Ono što s druge strane nije vidio biva da Agrokor realno gledajući nema financijske kapacitete za širenje koje je zamislio. To će na kraju slomiti korporacija, ali prije nego što o to spomenemo red biva navesti da je 2014. Agrokor 192 od 250 maloprodajnih korporacija u svijetu.

  To je ujedno bila i godina kupovine Mercatora koja urušava korporaciju. Strogo pojednostavljeno govoreći Agrokor se vrlo nepovoljno zadužio kako bi kupio Mercator za nešto više od pola milijarde eura. To će na kraju dovesti do sloma Agrokora koji se pa baš i nije dogodio kako se kasnije pisalo.

  Samo oko mjesec dana prije nego što vlada Republike Hrvatske nacionalizira Agrokor Ivica Todorić u panici vrši pregovore o prodaji Jamnice. Coca Cola je navodno za Jamnicu davala 500 milijuna eura dok je Todorić tražio previše, 800 milijuna. To nam ujedno govori da je Agrokor u panici, Agrokor pred bankrotom mogao prodati Jamnicu i preživjeti. S novcima koje je nudila Coca Cola bilo je moguće vratiti dug preuzet u kupovini Mercatora i rješiti se financijskih problema,ali…

  Sve u svemu mjesec dana nakon pregovora s Coca Colom Ivica Todorić biva pozvan na sastanak s vladom. Na sastanku održanom u prvoj polovici ožujka 2018. bivaju prisutni premijer Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Sabora Božo Petrov (MOST), ministri financija i gospodarstva. Nakon tog sastanka Ivica Todorić u panici uspjeva dogovoriti tromjesječno financiranje Agrokora (18.03.2018.)

   Kombinacija medijske i političke histerije će na kraju ipak dovesti do kolapsa tog dogovora i nacionalizacije Agrokora. Ivica Todorić u teoriji dobrovoljno 07.04.2018. godine prepušta Agrokor Republici Hrvatskoj.

  Na „suđenju” u New York-u uvjereni smo da će Ivica Todorić tvrditi da je Hrvatska izvršila nelegalnu otimačinu njegove korporacije. Republika Hrvatska će s druge strane tvrditi da je sve legalno pošto su preuzeli bankrotiranu korporaciju čiji dug je bio veći od imovine. Mi u taj podatak sumnjamo, ali to je već druga priča o kojoj će odlučivati „sud”.

  ICSID će potom slušati od Ivice Todorića ili preciznije njegovih kompanija Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. da je imao ponude za prodaju djelova korporacije što bi ju spasilo. Ukratko da je mogao prodavati dijelove korporacije kao što ih sada rasprodaje od Hrvatske stvorena Fortenova grupa. On će tvrditi da je Fortenova prodala Ledo dok je on mogao prodati Jamnicu. Nakon toga je mogao nastaviti prodavati dijelove Agrokora isto kao što to sada radi Fortenova.

  To je sada već dio pri kojemu će se Hrvatska na ovom „sudu” naći u problemima.

  Nužno nam je ovdje navesti da koristimo pojam „sud” pošto nije riječ o pravom sudu. Suđenje se događa na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) što u realnosti nije sud

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina