Global Gateway

  Nakon velikog uspjeha kineskog modernog puta svile Europska unija je odlučila u prosincu 2021 stvoriti Global gateway. Ovaj europski projekt bi se po mišljenju Europske komisije trebao natjecati s putem svile.

  Sada već prije 10 godina Kina je pokrenula državni projekt Put svile. Riječ je o inicijativi koja je prije svega fokusirana na infrastrukturne projekte država u razvoju. Trenutačno 145 država sudjeluje u projektima Put svile bez obzira na vatreno protivljenje SAD-a i Europske unije.

  Već godinama, godinama i godinama Zapad upozorava države da Put svile predstavlja put u dužničko ropstvo, ali one to ignoriraju. To nam je govorio američki državni medij Radio Slobodna Europa 2019 godine, a tako nam se govori i danas. Državni lideri i analitičari s druge strane znaju da su priče o putu svile i javnom dugu obična zapadna laž pa nastavljaju surađivati s Kinom.

  Tako smo polako došli do 2021 godine kada eurokrati postaju svjesni da se nešto treba poduzeti po ovom pitanju. To nešto biva stvaranje Global gateway projekta 01 prosinca 2021 godine.

  Riječ je o projektu koji će mobilizirati 300 milijardi eura između 2021 i 2027 za različite projekte. Kada govorimo različite projekte ciljamo na infrastrukturu, ekologiju, edukaciju, zdravlje, istraživanja. To su inače bile riječi Ursule von der Leyen u trenutku pokretanja projekta Global Gateway.

  Već u doba osnivanja ovog projekta kritizirali su ga čak i ljubitelji Europske unije. Oni su ukazali na to da Europska unija ne ulaže nikakve novce u ovaj projekt nego je svoje postojeće investicije samo pakirala u novoj kutiji. Tome trebamo dodati da od najavljenih 300 milijardi eura investicija EU očekuje da će pola dati ona, a pola poduzetnici.

  Najbolju kritiku ovog cijelog projekta su dali građani, eurokrati i poduzetnici na prvu godišnjicu najave ovog projekta. Europska unija je konkretno u prosincu 2022 godine na virtualno okupljanje zainteresiranih potrošila 400 tisuća dolara. Riječ je bila o okupljanju na koje se logiralo samo 6 osoba.

  Zapadni utjecajni časopis Foreign Policy je početkom ove godine napao Global Gateway projekt nazvavši ga neuspjehom. U skladu s tim ne predstavlja nikakvo iznenađenje da ga kineski mediji praktički ismijavaju navodeći da je riječ o teoretskom,a ne stvarnom projektu.

  Kako projekt nikako da zaživi Europska unija je odlučila pojačati marketing po ovom pitanju. U skladu s tim „ponovno je pozvala lidere globalnog juga” (citat) u Brisel kako bi promovirala Global Gateway. Po riječima ministra vanjskih poslova Europske unije riječ je sada već o kredibilitetu Europske unije.

  Riječ je o kredibilitetu pošto Kina ispravno ismijava ovaj projekt navodeći da se ne zna da li je novac ikome isplaćen. Podaci Europske unije na kraju nisu rasčistili ovo pitanje pošto je 25 listopada Ursula von der Leyen govorila o 66 milijardi odobrenih eura. Drugi izvori Europske unije inače navode cifru od 18 milijardi, a treći o samo 3 milijarde eura.

  Sve u svemu Global Gateway projekt koji je trebao poraziti kineski moderni Put svile je samo dokazao nesposobnost europske tehnokratske vlade.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina