Zaključci sinoda

  Katolički sinod koji je bio započeo s radom 04 listopada 2023 se okončao 25 dana kasnije. Po njegovom završetku rada Vatikan je iznio koji su zaključci sinoda i koji prijedlog je bio dobio koliko glasova.

  Ovogodišnji sinod Katoličke crkve su tradicionalisti već prije njegovog početka rada bili nazvali kontroverznim. Riječ je bila prije svega o religioznim kontroverzama kojima nisu pomogli niti franjin skandal niti papina apostolska pobudnica u kojemu se Isusa Krista uopće ne spominje.

  Prije nego što se pozabavimo samim zaključcima Sinoda red nam biva pojasniti sistem funkcioniranja Katoličke crkve. U određenom smislu taj sistem je vrlo jednostavan i glasi: „Papa je Bog na Zemlji”. Time želimo samo konstatirati da on ima apsolutnu vlast unutar crkve i sve što on radi je nepogrešivo. S takvim uređenjem crkve i bilo koje druge organizacije, države disidenti praktički ne postoje pošto su oni svi samoubilački nastrojeni.

  Nakon što smo to naveli sada je riječ da govorimo o samom Sinodu kojega su se plašili vjerski tradicionalisti. Zaključke tog Sinoda održanog između 04 i 29 listopada 2023. možete na engleskom jeziku pročitati na sljedećem linku, a mi ćemo se sada baviti komentarima na njega.

  Tijekom Sinoda 365 svećenika i drugih osoba je imalo pravo glasa,a velika većina njih ga je i iskoristio. Zatvarajući ovogodišnji Katolički Sinod papa Franjo je podsjetio sve prisutne da je protagonist Sinoda bio Sveti duh.

  Nakon što smo citirali njegove završne riječi riječ je vratiti se glasovanju o prijedlozima crkvenih promjena. Svi prijedlozi Sinoda su u skladu s papinim željama bili izglasovani s minimalno 80 % glasova ZA. U vezi s tim sada nam ne preostaje ništa drugo reći osim navesti najkontroverznija pitanja, ona s najviše negativnih glasova.

  Na prvom mjestu se tu nalazi pitanje da li žene mogu biti đakoni koje je dobilo 279 glasova DA i 67 NE. Dio prisutnih na Sinodu je tvrdio da su žene bile đakoni u prvim stoljećima crkve, drugi dio da crkva treba ići u toku s vremenom, a treći se tome protivio. Sve u svemu u skladu s glasovanjem Katolička crkva će provesti teološko istraživanje da li žene mogu biti đakoni.

  Drugo još kontroverznije pitanje biva ono LGBT osoba i Katoličke crkve. Sam pojam LGBT ili išta sličnoga se nije spominjao nego se govorilo o pitanju identiteta i seksualnosti. Po ovom pitanju je s 277 ZA i 69 NE je izglasovan zaključak da se to treba gledati u svijetlu riječi Božje i Crkvenih učenja nakon pravilnog informiranja i educiranja. U tom “razmišljanju mi trebamo ući u dijalog s ljudskim i društvenim znanostima kao i filozofskim i vjerskim razmišljanjima”.

  Za kraj ćemo ovdje još spomenuti pitanje celibata svećenika jer ga dijelovi crkve žele ukinuti. Protiv početka rasprave o ukidanju celibata je bilo glasovalo 55 prisutnih dok je 291 glasova ZA.

  Ako nam Vam ova pitanja nisu bila kontroverzna da li kontroverzno zvuči izbjegavanje pojma kršćanska misija ? To bi se trebalo izbjegavati pošto je pojam misija vezan u nekim djelovima svijeta s kolonijalizmom i čak genocidom !?

  Stvarnu situaciju s tim i ostalim raspravama na Sinodu najbolje nam prikazuje bivši šef Inkvizicije, Gerhard Muller koji ga je u protestu napustio. Dok je on tako svojim djelom protestirao šef Biskupske konferencije Poljske je to učinio riječima. U svom pismu medijima on tvrdi da je na Sinodu glas neKatolika bio jači od glasa Katolika. Posebno je bio osudio članove Njemačke liberalne crkve koji zazivaju reformu sličnu protestantskoj teologiji i jeziku moderne politike.

  Sljedećih godinu dana će Katolička crkva provesti u razmišljanjima o ovim tematikama nakon čega će se ponovno okupiti. Na tom okupljanju koje će biti održano u listopadu 2024 Katolička crkva će izaći s službenim zaključcima o ovim tematikama.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina