Franjin skandal

  U doba pokretanja Sinode koja bi trebala sve promjeniti papa Franjo se našao upleten u skandal. Franjin skandal nas vodi u susjednu Sloveniju iz koje potiče Marko Rupnik i potom u Rim

  Marko Rupnik se rodio 1954 godine, a s 19 godina postaje član Družbe Isusove. Vremenom biva uočena njegova umjetnička nadarenost pa postaje direktor Ateljea za umjetničku duhovnost (Atelier d’Arte Spirituale del Centro Aletti). Papa Ivan Pavao II je bio toliko oduševljen mozaicima koje crta fra Rupnik da ga 1993 godine angažira za pravljenje mozaika u Papinoj kapeli.

  Tijekom sljedećih godina i desetljeća Marko Rupnik radi mozaike u praktički svim važnijim svetim mjestima. Osim Papine kapele on tako izrađuje mozaike Crkve Svetog Trojstva u Fatimi, Crkve Svete Krunice u Lourdesu i Sacret Heart University u Connecticatu i na drugim mjestima.

  Iz svega navednog možemo slobodno ustvrditi da je Rupnik moderni div duhovne umjetnosti Katoličke crkve. Zbog toga su svi bili šokirani kada se proslavljeni svećenik našao u skandalu iz kojeg se ne može izvući. Skandal je kao i mnogi drugi slični crkveni skandali seksualne prirode, a na kraju će zbog njegove „početničke” greške on čak biti ekskomuniciran.

  Navodna priča o njegovom seksualnom nasilju nad časnim sestrama započinje još tijekom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Riječ je o pričama koje bivaju otkrivene tijekom posljednjih 5 godine što dovodi do reakcije inkvizicije.

  U priče o seksualnom nasilju koje se navodno dogodila prije 10, 20 ili više godina mi ovdje ne vjerujemo. Mi u to ne vjerujemo jer se ljudska razmišljanja tijekom vremena mijenjaju i jer je općenito gledajući nemoguće dokazati što je istina, a što ne u takvim optužbama. Primjer za to nam je slučaj kardinala Pella gdje su bile lažirane slične optužbe protiv njega.

  Konkretno u Rupnikovom slučaju mi ne znamo da li su seks i seksualne orgije bile dobrovoljne ili ne. Katolička crkva zabranjuje svećenicima seksualne odnose, ali ih istovremeno tolerira.

  Sve u svemu nakon što su do inkvizicije došle optužbe da je seksualno, duhovno i psihološki maltretirao časne sestre on biva ekskomuniciran. Razlog za njegovu ekskomunikaciju izgleda nisu bile te njegove radnje nego što je nakon seksa časnoj sestri na ispovjedi dao oprost grijeha za seksualni odnos.

  Nakon što je Inkvizicija čula za ovaj slučaj ona ga je ekskomunicirala jer je zabranjeno dati oprost grijeha osobi s kojom si ga počinio. Najvažniji dio ove priče biva da je u doba ekskomunikacije Marko Rupnik vodio molitvu u papinoj Apostolskoj palači. Riječ je o ekskomunikaciji koja navodno na zahtjev pape Franje biva poništena samo mjesec dana kasnije.

  Na kraju je pokušavajući riješiti krizu riječima papa Franjo početkom ove godine dao konfuznu izjavu za medije. Kako on nije zna riješiti problem na sebe to preuzima Družba Isusova koja u lipnju 2023 izbacuje Rupnika iz svojih redova. Formalno on biva izbačen zbog odbijanja da provede naređenja, uputstva nadređenih iako svi znaju što je pravi razlog za to.

  Sve u svemu Rupnikov slučaj se tijekom ove godine pokušao pomesti pod tepih,a onda je Rimska biskupija bacila bombu. Tu bombu predstavlja izvještaj da je u Ateljeu za umjetničku duhovnost kojim je upravljao Rupnik vladala zdrava atmosfera zajedništva bez ikakvih problema. Inače riječ je o izvještaju čije stvaranje naređuje papa Franjo pa se svi pitaju što mu je ovo trebalo ?

  Riječ je o izvještaju koji ponovno otvara ovo pitanje u doba početka rada kontroverznog Sinoda Katoličke crkve. Istovremeno riječ je o rujanskom izvještaju koji postavlja papu Franju u središte ovog skandala.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina