Kina je rekla NE

  Posljednjih mjesec dana su obilježili bezbrojni susreti zapadnih i ostalih državnika s ciljem sankcioniranja Rusije. Vremenski posljednji biva susret Biden-Xi koji je trajao 2 sata. Na tom sastanku Kina je rekla NE !?

  Kao što i ptice na grani znaju između SAD-a i Kine se već godinama vodi gospodarski rat. U javnosti su najpoznatiji slučajevi sankcija tvrtki Huawei i aplikaciji Tik Tok, ali stvar je puno šira od toga.

  Prije samo 2 godine SAD je uveo sankcija protiv 5 najvažnijih kineskih tehnoloških tvrtki. Ukratko postoji cijeli tucet američkih sankcija protiv Kine, iako gledajući iz medijske perspektive Zapada većina njih ne postoji. Kina je s druge strane vrlo svjesna tih sankcija i mogućnosti stvaranja novih pa poduzima ono što može kako bi se osigurala.

  Republikanci i Demokrati u SAD se oko svega svađaju, a jedini izuzetak je nužnost zaustavljanja Kine. Tijekom svojih 14 mjeseci vladavine praktički jedini pozitivan znak koji Biden dava u ovoj priči je zamjena zarobljenika. Do nje dolazi prije 5 mjeseci kada je SAD dao blagoslov za puštanje nepravedno uhićenog Huawei direktora, za nepravedno uhićene Kanađane.

  U toj napetoj atmosferi se održao sastanak između predsjednika Joe Bidena i predsjednika Xi Jinpinga. Službeni izvori nam navode da je sastanak trajao gotovo 2 sata i da je završio potpunim neuspjehom.

  Američka službena priča o sastanku nam govori da je SAD zaprijetio posljedicama ako Kina pruži matirjalnu podršku Rusiji. Nužno je ovdje naglasiti kako nije definiran pojam materijalna podrška. Drugim riječima Bijela kuća nije pojasnila na što se ovdje misli. Ona nije izjavila ako se ovdje misli na vojnu opremu ili na primjer kupovine ruske pšenice, paladijuma, nafte, plina… !? Dovoljno nam je ovdje navesti da je SAD zaprijetio novim sankcijama u slučaju te nedefinirane podrške Rusiji !

  Uvjereni smo da takav pristup nije imao nikakav utjecaj na poziciju Kine. Tamošnje rukovodstvo je svjesno da su ih SAD i Europska unija u službenim dokumentima proglasili sigurnosnom prijetnjom. Ono je svjesno da samo govorimo o datumu kada će biti proglašene nove sankcije Kini pa stoga…

 Nakon ovog sastanka zamjenik ministra vanjskih poslova Kine je izašao s dvije različite izjave za medije. U prvoj izjavljuje da je sastanak Biden – Jinping prošao u pragmatičnoj atmosferi gdje se o svemu otvoreno razgovaralo. Potom je govorio o nužnosti mira u Europi i pozvao azijske države da izvuču poantu iz događaja u Europi.

  Dan kasnije je u izjavi koju su prenijeli svi zapadni mediji proglasio širenje NATO saveza na istok glavnim krivcem ruske invazije. Istovremeno je osudio zapadne sankcije protiv Rusije kao i oduzimanje imovine ruskih državljana i korporacija.

  Ako preskočimo sve drugo to oduzimanje imovine užasno brine Kinu jer uvjereni smo to promatraju kao pravni presedan. Danas SAD i Europska unija „preuzimaju” imovinu Rusije i njenih državljana, a sutra mogu od Kine.

  Za kraj teksta nužno nam je ponovno napomenuti da Kina ne podržava Rusiju nego svoje nacionalne interese. U slučaju vrlo dobre ponude iz SAD-a Kina će osuditi Rusiju, ali ta ponuda treba biti vrlo dobra i mora se odmah dogoditi. Obećanjima Kina više ne vjeruje.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina