HarmonyOS

  HarmonyOS je operativni sustav u vlasništvu tvrtke Huawei. Iako za njegov nastanak ne možemo optužiti gospodarski rat SAD i Kine on je na njega utjecao. Utjecao je u smislu da je doveo do ubrzavanja njegovog razvoja.

  Pokušaj Huawei da izgradio vlastiti operativni sustav ne predstavlja nikakvu novost ili presedan. Tako nešto još od 2012 godine bez uspjeha pokušava napraviti Samsung s svojim operativnim sustavom Tizen. U određenom smislu Samsung je ove godine kapitulirao po ovom pitanju i odlučio se na suradnju s Google. Sastavni dio te suradnje će biti korištenje TizenOS na smartwatch proizvodima.

  Dok je kada govorimo o Samsung riječ bila o poslovnom pokušaju pa ako prođe, prođe situacija s Huawei je drastično različita. Za ovu kinesku korporaciju riječ je o pitanju života i smrti. Huawei se od proljeća 2019 godine nalazi pod američkim sankcijama pa o uspjehu ovog operativnog sustava ovisi budućnost korporacije.

  U skladu s navedenim sankcijama Google koji je vlasnik Android operativnog sustava donosi svoju zabranu. Tom zabranom je regulirano da svi Huawei uređaju stvoreni nakon 15 svibnja 2019 godine više neće imati pristup google maps, gmail… Ukratko Huawei je bio prisiljen izgraditi vlastiti operativni sustav s vlastitim verzijama google programa.

  Prva verzija Huawei mobitela bez Google programa je bio Mate 30. On je dobio fantastične kritike i odlično se prodavao. U stvarnosti taj mobitel je postao uspjeh jer se odlično prodavao u Kini dok ga je ostatak svijeta ignorirao. Kupci izvan Kine nisu bili zainteresirani za skupi mobitel koji nema pristupa gmailu i Google play pa ga nisu kupovali. Bez obzira na to zbog broja kupaca u Kini on predstavlja ogromni korporativni uspjeh nakon kojeg je po istom principu izdan Mate 40 (slika).

  Nakon tih prije svega snalaženje u srijedu 2 lipnja 2021 godine Huawei je izvršio javnu demonstraciju svog sustava HarmonyOS. Ovaj sustav je prezentiran na novom tabletu Huawei Matepad PRO, smartwatchu, a očekuje ga se i na mobitelu P50. Huawei u najavama govori da će njegov operativni sustav biti instaliran na 300 milijuna uređaja do kraja godine. Znači do kraja godine ćemo znati da li je HarmonyOS uspjeh ili neuspjeh.

  Ono što u svojoj reklamnoj kampanji Huawei ponovno i ponovno tvrdi bi bilo da je HarmonyOS originalni program. Tvrdnje da je riječ o legalnoj kopiji operativnog sustava Android iritira korporaciju više nego išta drugo.

  Na kraju ono što se svi pitaju bi bilo da li će Huawei uspjeti tamo gdje su Samsung, Nokia i drugi propali ? Da li će on uspjeti izgraditi svoj uspješni operativni sustav koji ima budućnosti ?

  Mi smatramo da HarmonyOS bez obzira na trenutačno stanje ima sve potrebno za uspjeh. Glavni razlog za takvo naše razmišljanje nalazimo u činjenici da vlada Kine želi imati vlastite operativne sustave. Ona drugim riječima podržava razvoj ovog operativnog sustava i ako ne bude razočarana s njim on ima budućnost. Kako u Kini živi oko 18 % svih ljudi na Zemlji riječ je o ogromnom tržištu.

  Na pitanje da li HarmonyOS ima šanse na zapadu naš odgovor bi bio ne. Njegova prodaja kao i prodaja uređaja na kojima se nalazi će biti dopuštena, ali… Kao što se na kraju krajeva operativni sustav HarmonyOS nalazi pod kontrolom Kine, tako se Windows i Android nalaze po kontrolom zapadu. Zapadu nije u interesu da kod njega bude prihvaćen operativni sustav i špijunski programčići pod kontrolom strane države. Zbog toga na zapadu HarmonyOS neće zaživjeti !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
4 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…]   Zbog toga je u posljednjih mjesec dana Microsoft već 3 puta izmjenio specifikacije Trusted Platform Module čipa. U prvoj specifikaciji su naveli da kompjuter mora imati TPM verziju 1.2, a potom su se ispravili i rekli da mora imati 2.0. Na kraju je ispalo da specijalne verzije Windowsa 11 neće uopće trebati imati TPM čip. Pokušajte pogoditi o kojim se verzijama radi ? Pretpostavlja se da je riječ o verzijama za Kinu i Rusiju koje ne žele da ih Amerikanci špijuniraju. Oni žele sami špijunirati svoje građane i ovi Windowsi predstavljaju samo nastavak tehnološkog zatvaranja u blokove. […]

trackback
2 godine prije

[…]   Razlog za uhićenje se nalazio u činjenici da je Meng Wanzhou dužnosnica Huawei korporacije. To je inače bilo doba početka gospodarskog rata SAD i Kine koji će dovesti do sankcija protiv Huawei-ja. […]

trackback

[…] i Kine se već godinama vodi gospodarski rat. U javnosti su najpoznatiji slučajevi sankcija tvrtki Huawei i aplikaciji Tik Tok, ali stvar je puno šira od […]

trackback

[…] Kako bi se pomoglo vlastitim korporacijama i uništilo najveću kinesku korporaciju SAD tijekom proljeća 2019 uvodi sankcije Huaweiju. Osim samih sankcija SAD je optužio Huawei direktore za stvarne i umišljene zločine što dovodi […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina