tik-tok

TikTok

TikTok je kineska društvena mreža koja ima 800 milijuna aktivnih članova od čega se njih 119 milijuna nalazi u Indiji, a 70 milijuna u SAD-u. Zbog prije svega te svoje popularnosti na zapadu ova društvena mreža i kompanija ByteDance u čijem se vlasništvu se nalazi su se našle pod napadima zapadnih regulatora.

U osnovi TikTok je društvena mreža u kojoj korisnici mogu raditi upload vlastitih kratkih videa koji traju maksimalno 2 minute. Trenutačno najpopularnija osoba na TikTok mreži je kćer američkog političara Charli D’Amelio koja danas ima 75 milijuna pratitelja. Tu svoju popularnost je ona stekla zahvaljujući kratkim filmovima u kojima pleše, a sličan razlog za veliku popularnost imaju i sve druge osobe na ovoj mreži.

Popularnost ove društvene mreže nije stvorena od jučer do sutra pošto su je Japanci još krajem 2018 godine proglasili najvrednijom svjetskom startup kompanijom. To je gotovo istovremeno rezultiralo u siječnju 2019 godine proglašavanjem ove kompanije nacionalnom opasnošću u SAD zbog njegovog navodnog špijuniranja građana i mogućnošću manipulacije javnog mijenja. Na samom kraju te 2019 godine u SAD na snagu stupa uredba kojom se pripadnicima vojske i mornarice zabranjuje instaliranje aplikacije TikTok zbog navodnih sigurnosnih prijetnji.

Te 2019 godine TikTok je ujedno postala najčešće skinuta i instalirana aplikacija na svijetu nakon čega već u ožujku 2020 američki senatori predlažu zakon kojim se zabranjuje instaliranje ove aplikacije na sve uređaju u vlasništvu države. Nastavljajući u istom smjeru Demokratska stranka je predložila da se aplikacija ne instalira, a isto su već ranije učinili i Republikanci. U skladu s tim političkim konsenzusom u SAD tamošnji predsjednik Donald Trump donisi odluku kojom naređuje kompaniji ByteDance da proda TikTok nekoj američkoj tvrtci do 15 rujna 2020 ili će ova društvena mreža biti potpuno zabranjena na američkom teritoriju.

Kako se u osnovi svih američkih kritika nalazi sigurnosna prijetnja i špijuniranje članova ove društvene mreže red je citirati The Washington Times koji tvrdi da TikTok manje špijunira svoje članove nego Facebook. Govoriti općenito o špijuniranju svojih korisnika koje vrši Microsoft praktički nema smisla,a identično vrijedi za Google i druge kompanije. U PR smislu razliku između tih kompanija i TikTok predstavlja razliku između zabrinutošću gubitkom privatnosti i sigurnosne prijetnje. Pošto je TikTok još uvijek kineska tvrtka onda govorimo o sigurnosnoj pretnji dok pošto su Microsoft, Google, Facebook, Apple i drugi američke tvrtke govorimo o zabrinutošću gubitkom privatnosti.

Pošto je možemo to tako reći Donald Trump direktni, a ne politički predsjednik on je u svojoj objavi direktno naveo što je problem s TikTok-om. Problem su njegovi vlasnici koji su kineski građani i tu sva priča završava. Ako vlasnik TikTok-a postane američka tvrtka tada će on moći nastaviti s poslovanjem dok ako ostanu Kinezi onda će biti zabranjen. Tako nešto je direktno rekao republikanski senator Josh Hawley kada je na sve promjene koje je TikTok izvršio da bi zadovoljio zahtjeve zapada samo rekao “To je i dalje Kineska tvrtka

To ujedno predstavlja stvarnu istinu, to ujedno predstavlja modernu globalnu politiku i ekonomiju koja je sve osim svijeta bez granica.

4.8 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 godine prije

[…] ozbiljnijeg gospodarskog sukoba s Kinom. U javnosti danas najpoznatije su američke sankcije protiv tvrtke TikTok i Huawei, ali one nisu niti probližno […]

trackback

[…]   Konkretno SAD se između 2017 i 2021 godine trgovinski zaratio s Kinom oko puno pitanja. Nekakvu srž te svađe predstavljaju kineske kompanije Huawei i TikTok. Govoreći konkretno o aplikaciji TikTok republikanski senator Josh Hawley je bio direktno rekao američku poziciju riječima: „nema veze ako oni ispune sve naše zahtjeve. To će i dalje biti kineska tvrtka”. […]

trackback

[…] predsjednika Trumpa započinje proces zabrane aplikacije TikTok. To je inače bilo doba kada ova aplikacija ima 800 milijuna aktivnih članova,a u međuvremenu se broj samo povećavao. U određenom smislu rast popularnosti ove aplikacije je […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina