Instagram i demonetizacija

  Instagram i demonetizacija su dva naličja istog novčića. Jedina razlika se nalazi u imenu država, sistema koji ju provodi.

  Proteklih dana su naši mediji bili zatrpani pričama o ruskoj invaziji Ukrajine, bespilotnoj letjelici koja je pala na Zagreb i zabranom Instagrama u Rusiji. Dok su prve dvije serija priča bile razumne ovu treću autor teksta smatra blago govoreći neobičnom. Možda se razlog za to nalazi i u činjenici da on ne gleda niti YouTube, niti Instragram pa ne razumije njihovu važnost.

  Sve u svemu plakanje naših medija povodom zabrane Instagrama u Rusiji nas je ponukalo na obradu ove tematika. Drugi razlog za to je opće medijsko licemjerje koje prati ovu priču potpuno ignorirajući demonetizacije.

  Ruska vlada je početkom ožujka zatražila blokadu Instagrama. Odgovorajući na taj zahtjev tamošnja državna agencija 11 ožujka donosi odluku o blokadi koja stupa na snagu 14 ožujka. Nakon izlaska ove vijesti u javnost postali smo zatrpani reakcijama ruskih korisnika Instagrama i njihovim mukama.

  Prvi primjer tih muka je bilo bombardiranje jadnom influencericom i blogericom koja plače zbog zabrane Instagrama: „Mislite li da je za mene ovo izvor prihoda? Za mene je to cijeli život”. Mi smo s druge strane uvjereni kao i većina Hrvata uvjereni da ona plače zbog gubitka izvora prihoda.

  Drugi primjer tih medijskih bombardiranja o novim žrtvama putinovog režima nam je došao nakon zabrane Instagrama. Tada su nam mediji počeli servirati priču o influencerima koji plaču i ne vjeruju da je blokada realna i vječitim željama Putina da stavi internet pod kontrolu.

  Na ove događaje voditelj Instagrama je reagirao svojom izjavom: riječ je o pogrešnoj odluci koja će odsjeći 80 milijuna Rusa jedne od drugih. Isto je naveo da 80 % ruskih korisnika prati Instagram račune izvan svoje zemlje”. On je po pitanju toga potpuno u pravu.

  Odlukom ruske vlade dio Ruskih građana je ostao bez svojih primanja. Nema nikakve veze što mi mislimo o influencerima, Instagramu i slično. Važno je da su građani ostali bez svojih primanja odlukom vlade.

  Ono što se u ovoj histeriji zaboravlja bi bilo da su odlukom Google-a državljani zapada ostali bez svojih primanja. To se zaboravlja jer je riječ o neugodnoj hladnoj istini koju nitko ne želi spominjati.

  Službena priča koja se praktički nije spominjala u našim medijima govori o YouTube demonetizaciji Rusije. Ona govori da Rusi neće više dobivati novac od videa koje postavljaju na youtube. Izuzetak tog pravila govori da će oni dobivati novac od pregleda njihovih videa izvan teritorije Rusije.

  Razlozi za ovu odluku su dvojaki. S jedne strane je oduzimanje primanja Rusima na YouTube-u, a s druge strane biva prisiljivanje njih da rade protuPutinovske filmčiće. Za njih će dobivati novac ako ih gledaju u Europi i SAD.

  Ono što većina osoba upoznatih s situacijom ne zna bi bilo da je riječ o idiotskom potezu. On je idiotski jer je oduzeo primanja američkim i europskim državljanima ruskog porjekla koji rade video za rusko područje. Dosta njih je pokazivalo svoj život u SAD, Velikoj Britaniji i slično reklamirajući tako državu u kojoj žive. Time su oni istovremeno pokazivali koliko je stvarno stanje u Rusiji loše.

  Ukratko ovom odlukom državljanin SAD i Europske unije koji radi video za rusko govorno područje više ne dobiva novac. On ostaje bez svog izvora prihoda pošto je dobar dio osoba koji su gledali njegov kanal bio iz Rusije.

  Za kraj mi se trebamo upitati u čemu se stvarno nalazi razlika u ova dva primjera. U čemu se nalazi razlika između odluke Rusije da oduzme primanja ruskim građanima i u odluci zapadne korporacije da oduzme primanja zapadnim građanima ? Po nama nema nikakve razlike između ove dvije odluke jer obje oduzimaju primanja građana i obje su vezane s državnom politikom.

  Samo zahvaljujući državnoj propagandi mi čitamo o mukama jednih građana, a ne čitamo o mukama drugih. Praktički identičnu situaciju smo ranije imali s zabranama državnih medija. Tada je jedina, ali iznimno važna razlika bila da obični građani nisu bili udareni po džepu !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina