Zalihe hrane

  Zalihe hrane ili preciznije strateške zalihe hrane predstavljaju jedno od najvažnijih pitanja Narodne Republike Kine. S druge strane Zapad ovo pitanje smatra praktički nevažnim što ukazuje na naše nepravilne strateške prioritete.

  Hrvatska svoje strateške robne rezerve temelji na istoimenom zakonu iz 2014 godine. Ukupna količina strateških robnih rezervi Hrvatske je dovoljna za opskrbu cjelokupnog stanovništva na razdoblje od 30 dana. S tako kratkoročnom količinom zaliha mi se značajnije ne razlikujemo od drugih zapadnih država.

  Prije nego što sada itko pokuša kritizirati Hrvatsku zbog „nedostatnih zaliha hrana” red nam je navesti primjer Velike Britanije. Velika Britanija s svojim iznimno visokim brojem stanovnika za teritorij na kojem se nalazi uopće nema strateške zalihe hrane. Službena pozicija britanskih vlada je da Velika Britanija ima iznimno siguran lanac dostave hrane. U skladu s tim „strateške zalihe hrane su nepotrebne”.

  Nakon što smo vidjeli ova dva europska primjer red nam je pogledati stanje u Kini. Trenutačno Kina u svojim strateškim zalihama ima 50 % svjetskih zaliha pšenice i sličnih prehrambenih artikala. Te strateške zalihe hrane Kina čuva u svojih 310 enormnih silosa.

  Službene američke procjene nam govore da će u prvoj polovici 2022 godine Kina još povećati svoje zalihe. Očekuje se da će u ovom razdoblju Kina imati 69 % svjetskih zaliha kukuruza, 60 % riže i 51 % pšenice. To gomilanje zaliha je rezultiralo povećanjem svjetske cijene hrane u 2021 godini što bi se moglo nastaviti i ove godine.

  U određenom smislu Kina je započela ovo masovno kupovanje strateških zaliha 2021 godine. Ona je i prije imala enormne zalihe, ali u doba pandemije odlučila ih je drastično povećati.

  Službeni kineski podaci iz ožujka 2021 nam govore da su imali zalihe pšenice za pokriti sve potrebe tijekom 12 mjeseci. Devet mjeseci kasnije Kina je podignula strateške rezerve tako da one sada pokrivaju sve nacionalne potrebe na razdoblje od 18 mjeseci !?

  Nakon svega što je kineska vlada radila po ovom pitanju njen poziv je građani da naprave zalihe u svojem domu je izazvao paniku. Riječ je bila prije svega o kratkotrajno panici na internetu. Sve se ubrzo smirilo nakon što je uključen mozak jer ta mjera ne predstavlja ništa novoga. Svake godine u isto vrijeme vlada poziva Kineze na pravljenje zaliha hrane tijekom priprema za kinesku Novu godinu.

  Ukratko ove godine kada je umro tvorac hibridne riže Yuan Longpin Kina je uzdigla hranu na u pravom smislu te riječi stratešku razinu. Tim uzdizanjem važnosti službeni cilj Kine je postao da prestanu ovisiti o uvozu hrane. Kako bi se to postiglo napisani su novi zakoni i počele su se gomilati strateške zalihe hrane.

  Važnost ovog sektora možemo uvidjeti slušajući, čitajući riječi novog ministra poljoprivrede Tang Renjina. On navodi da je važnost samodostatnosti Kine po pitanju hrane jednaka važnosti samodostatnosti po pitanju procesora.

   To što je Kina uspjela postići u kratko vrijeme po pitanju kompjuterskih procesora ona pokušava po pitanju hrane. Mi smo ovdje uvjereni da će ona u tome uspjeti, dok će se Zapad po ovom pitanju i dalje glupirati !?

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kako danas živimo u doba eksplozivnog rasta cijena hrane sve te siromašne države ostavljaju sebi kao opciju mogućnost kontrole cijene. U slučaju […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina