Izbori u Poljskoj

  Za mjesec dana u Poljskoj se održavaju parlamentarni izbori na kojima oporba i Europska unija žele „oboriti” tamošnju vladu. To samo po sebi nije toliko neobično dok neobičnost predstavlja da izbori u Poljskoj mogu biti odlučeni od strane ukrajinskog žita.

  Poljska vlada stranke Pravo i Pravda je istovremeno omražena u Europskoj uniji i omiljena u Poljskoj. Razlog za ovo šizofreno stanje nalazimo u njenim gospodarskim, migrantskim i kulturološkim politikama kao i protivljenju formiranja centralizirane Europske unije.

  Posljednjih 8 godina Poljska je provodila politiku povratka strateških korporacija u vlasništvo države., oporezivala banke i strane trgovačke centre. Istovremeno ona odbija primati migrante iz Azije i Afrike, otkazuje Istanbulsku konvenciju, podiže nacionalno samopouzdanje i javno kritizira centralizaciju EU.

  Kada tom miksu tradicionalnih politika dodamo i konstantni rast između 4.5 % i 6.5 % godišnje i politiku redistribucije bogatstva možemo razumjeti popularnost stranke Pravo i Pravda. Riječ je o popularnosti koja je puno veća na selu nego u gradu, ali to je u skladu s situacijom u drugim europskim državama. Time želimo kontatirati da većina građana u velikim gradovima podržava prije svega liberalne stranke, dok na selu konzervativne.

  Početkom ove godine zapadni promatrači su praktički pokopali stranku Pravo i Pravda navodeći da uživa popularnost malo više 30 % glasača. Istovremeno su navodili da proeuropska oporba uživa podršku malo manju od 30 % pa stoga

  Te njihove procjene su bile u stilu babi se snilo babi se zbilo jer one ne drže vodu pošto je realnost drugačije. Najveći broj projekcija nam govori da Pravo i Pravda ima između šest i osam posto prednosti pred glavnom oporbenom strankom, pred građanskom koalicijom.

  Ako su te projekcije istinite tada vladajuća stranka neće imati dovoljno zastupnika za formirati vladu. S druge strane niti proeuropska oporba neće imati dovoljno zastupnika za to. To znači da bi o formiranju vlade trebala odlučivati „ekstremno desna” stranka imena Konfederacija Slobode i Neovisnosti. Trenutačne projekcije govore da će Pravo i Pravda zajedno s Konfederacijom imati apsolutnu većinu mjesta u donjem zastupničkom domu.

  To je naravno pod uvjetom ako se uspiju dogovoriti i ako ne dođe do radikalne promjene u popularnosti stranaka. Do radikalne promjene na primjer može doći ako Europska unija ukine zabranu uvoza žita iz Ukrajine.

  Do te zabrane je inače došlo nakon što su EU članice koje graniče s Ukrajinom uveli zabranu uvoza ukrajinskog žita. Kako Europska unija nije mogla kazniti 5 svojih članica ona je bila uvela privremenu zabranu uvoza ukrajinskog žita.

  Riječ je bila o privremenoj zabrani koja ističe 15 rujna 2023 godine. Na rujanskom sastanku članica Europske unije njih 22 je glasovalo za ukidanje zabrane dok je njih 5 glasovalo za produženje. „Liberalno” nastrojeni Politico je povodom ovog glasovanja proširio dezinformaciju da se samo Poljska zbog izbora vatreno usprotivila ukidanju zabrane.

  Konkretno Politico je lagao pošto istih 5 država koje su ranije uvele zabranu uvoza žita su se njenom ukidanju sada u rujnu usprotivile što inače časopis priznaje. Znači baš ništa se nije promjenilo u pozicijama EU članica tijekom posljednjih mjeseci.

  Jedino što se promjenilo biva politička situacija u Poljskoj. Stranka Pravo i Pravda ovisi o glasovima sela pa bi ju preplavljivanje Poljske žitom iz Ukrajine nanijelo nepopravljivu štetu. U skladu s tim Europska komisija se sada nalazi u problemima. Ona može ukinuti zabranu uvoza pšenice iz Ukrajine, ali ne može spriječiti da Poljska „protupravno” zabrani uvoz. Time bi popularnost stranke Pravo i Pravda poletila u nebo. Normalno uvijek postoji mogućnost da Poljska vlada prizna ukidanje zabrane uvoza pšenice iz Ukrajine i tako pomažući Kijevu napravi harakiri.

  Sve u svemu Europska unija treba donijeti odluku, a niti jedno rješenje joj nije dobro. Pitanje je samo koliko će PR štete eurokrati pretrpjeti. Za kraj ćemo reći da je riječ o neforsiranoj grešci, o klopci u koju su se sami postavili.

  Gledajući iz izborne perspektive stranke Pravo i Pravda sve ide u pravom smjeru. Sve ide u pravom smjeru jer proeuropska, proliberalna, promigrantska, proLGBT opozicija ne može osvojiti apsolutnu većinu mjesta u parlamentu.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] se ona ponašati nakon izbora. S obzirom na ideološke pozicije ova stranka ona bi trebala ući u koaliciju s Pravo i Pravda što bi trebalo rezultirati još desnijom vladom nego što je bila do sada. Jedno je što bi se […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina