psenica

Ukrajinsko žito

  Poljoprivrednici svih istočnih članica Europske unije su u panici zbog količine žita na tržištu. Glavni krivac za to je ukrajinsko žito koje je ova država prazneći svoje silose iskrcala u Europi.

  Priča o ukrajinskom žitu se počela kotrljati u ožujku 2023 godine zbog pobune poljskih poljoprivrednika. Oni su se pobunili zbog velike količine uvozenog žita koje ruši cijenu njihovih proizvoda. Kako je vlada Poljske prvobitno odbila reagirati na proteste ministar poljoprivrede je podnio ostavku.

  Svojom žrtvom on uspijeva pokrenuti vladu da pokrene proces zaštite poljskih poljoprivrednika od poremećaja na tržištu. Ona nije ponovno uvela uvozni porez na poljoprivredne proizvode iz Ukrajine kao što je to ministar htio nego donosi odluku o zabrani uvoza.

  Ubrzo potom su i druge istočnoeuropske članice Europske unije uvele ovu zabranu. Prvo se Poljskoj pridružila Mađarska, a potom još i Slovačka. Za razliku od njih vlada Rumunjske je iz dana u dan mijenjala svoje pozicije. Prvo 18 travnja najavljuje odluku o zabrani, a potom ju povlači. Ta odluka da neće donijeti zabranu bez dopuštenja Europske komisije je bila donesena samo 3 dana kasnije. Sličnu situaciju imamo i u Bugarskoj !?

  Eurokrati su se pobunili protiv ovih odluka o zabrani uvoza, ali s prilično slabim argumentima. Prvo je Europska komisija 17 travnja navela :„trgovinska politika spada pod nadležnost Europske unije, a ne država članica pa stoga one ne mogu uvesti zabrane”.

  Riječ je bila o potpuno nevažnoj i nepotrebnoj izjavi pošto članice EU nisu osporavale taj „ustavni zakon”. One su zabranu uvoza donijele potpuno u skladu s europskom zakonima. Te mjere su bile u skladu s zakonima o poremećajima tržišta koji dopuštaju državnu intervenciju.

  Zbog toga je Europska unija nekoliko dana kasnije izašla s novom neodređenom izjavom. U toj novoj izjavi ona navodi: „naši pravni stručnjaci procjenjuju da li su te zabrane u skladu s zakonima o narušavanju tržišta”. Drugim riječima Poljska, Mađarska i Slovačka su zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine izgleda donijele u skladu s zakonom.

  Sigurni smo da će mnogi ovdje osuditi ove odluke o zabranama jer trebamo pomoći Ukrajini, ali red je upitati se što je s „našim” seljacima. U silosima Poljske se nalazi 4 milijuna tona žita iz Ukrajine. Riječ je inače o približno 25 % godišnje proizvodnje žita u Poljskoj, a to govorimo bez da spomenemo žito koje je završilo na drugim mjestima.

  Za razliku od Poljske, Slovačke i Mađarske koji su uveli zabranu uvoza i Bugarske i Rumunjske koji o tome razmišljaju Hrvatska nije poduzela baš ništa. Time želimo reći da je ona dopustila i još uvijek dopušta neograničeni uvoz pšenice iz Ukrajine. To ona radi bez obzira što imamo trenutačni višak od 500 tisuća tona pšenice što inače predstavlja 50 % godišnje proizvodnje u Hrvatskoj.

  To da Hrvatska nije donesla nikakve mjere zaštite poljoprivrednika ne treba nikoga iznenaditi. Cijela Hrvatska smatra da naš premijer cilja na poziciju predsjednika ili potpredsjednika Europske komisije pa on stoga ne može donositi „protueuropske mjere”. Drugim riječima on ne može zabraniti uvoz žita koje dolazi iz Ukrajine, a možda i Savezne države.

  Sigurno će se naći i oni koji smatraju da trebamo nastaviti neograničeni uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Mi smo ovdje uvjereni da oni ne žive od poljoprivrede !?

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina