Pobjeda Poljske vlade

  Danas se održavaju parlamentarni izbori u Poljskoj. Na njima će neupitno pobjediti vladajuća stranka,a jedino pitanje predstavlja koliko će blisko doći apsolutnoj većini mjesta u parlamentu.

  Ovi parlamentarni izbori se događaju samo 15 dana nakon onih u Slovačkoj koji su šokirali Europsku uniju. Na njima je Robert Fico na originalni način osvojio vlast. Njegova stranka je 2020 godine doživjela stvarni ili lažni raskol pa odvojeno izlazi na izbore 2023 godine.

  Rezultat toga biva da stranka Smer kojom upravlja Fico pobjeđuje na izborima s 23 % osvojenih glasova. S druge strane stranka HLAS koja se odvojila od Smer-a 2020 godine osvaja 14.7 % glasova. Zajedno su ove dvije stranke osvojile dovoljno zastupničkih mjesta za formiranje vlade oko čega ubrzo postižu dogovor. Obje stranke su imale isti protumigrantski, protuukrajinski program pa njihova desna, „populistička” koalicija ne predstavlja iznenađenje.

  Isto tako današnja pobjeda stranke Pravo i Pravda u Poljskoj neće predstavljati nikakvo iznenađenje. Posljednja ispitivanja javnog mijenja nam govore da će ona osvojiti 34 % glasova. Jedno od ispitivanja konkretno navodi Pravo i Pravda 34 %, a proEU oporba (Građanska koalicija) 26 %, dok drugo navodi 33.8 % i 28.1 %.

  Mi očekujemo da će Pravo i Pravda pobjediti s minimalno 8 % razlike, ali to ne znači da će moći samostalno formirati vladu. Zbog toga dodatnu važnost imaju rezultati drugih stranaka i kako će se one ponašati nakon izbora.

  Konkretno to prije svega ovisi o postotku osvojenih glasova Konfederacije i kako će se ona ponašati nakon izbora. S obzirom na ideološke pozicije ova stranka ona bi trebala ući u koaliciju s Pravo i Pravda što bi trebalo rezultirati još desnijom vladom nego što je bila do sada. Jedno je što bi se trebalo dogoditi, a drugo što će se dogoditi pošto Konfederacija glumi tamošnju verziju MOST-a.

  Konfederacija, Ljevica i koalicija Treći put bi trebale na ovim izborima svaka za sebe osvojiti oko 10 % glasova. Time želimo reći da će Ljevica biti u slučaju potrebe podržati proEU oporbu u formiranju vlade dok ostaje otvorena pozicija koalicije Treći put. Ideološki je jedan dio ove koalicije imena Poljska koalicija povezan s strankom Pravo i Pravda, a drugi imena Poljska 2050 s zelenim politikama. Nužno ovdje biva napomenuti da su obje stranke najavile koaliciju s Građanskom koalicijom, ali…

  Time želimo reći da će zavisno od broja osvojenih zastupničkih mjesta stranka Pravo i Pravda imati političku fleksibilnost. Ona će imati fleksibilnost u formiranju buduće vlade iako na današnjim izborima nije osvojila 50+ % zastupničkih mjesta.

  Razlog za tu pobjedu nije navodna vladina kontrola medija pošto je ona ograničena. Razlog za tu pobjedu biva kulturološki rat ideja. Čak i američki državni medij Radio Slobodna Europa priznaje da je stranka Pravo i Pravda popularna zbog svoje socijalno-konzerativne ideologije i ravnomjernog gospodarskog rasta. S druge strane Poljaci vjeruju da će u slučaju pobjede proEU oporbe biti otvorena vrata Poljske migrantima iz Azije i Afrike. To je ono što nanosi najveću štetu oporbi i to je ono što je omogućilo vladajućima još jednu izbornu pobjedu.

  Budimo iskreni i priznajmo da bi na svakom referendumu građani svih članica Europske unije glasovali zabranu primanja migranata. U određenom smislu Poljaci i Mađari imaju tu mogućnost pa zbog toga uvijek glasuju za vladajuće.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina