Poljski mediji

  Kako se približava dan izbora u Poljskoj tako se sve više govori o tamošnjim “neslobodnim” medijima. Ta priča da se Poljski mediji nalaze pod kontrolom vlade služi kao isprika proEU i liberalnim snagama da opravdaju svoj neuspjeh.

  Sadašnja situacija u Poljskoj predstavlja djelomičnu reprizu događaja iz Mađarske. Tamo su njemačka državna stanica Deutsche Welle i američki državni Radio slobodna Europa bili otvorili kanale 2021 godine. Oni su bili otvorili ove državne kanale kako bi Mađari dobili „poštene i neutralne” vijesti koje ne kontrolirala Mađarska.

  Ukratko službeni cilj DW i Radio slobodna Europa je bilo stvaranja pluralističke medijske atmosfere u Mađarskoj. Riječ je inače o identičnom službenom cilju koji je imao RT u Njemačkoj, ali je bez obzira na borbu za „medijski pluralizam” zabranjen.

  Mađari su odbili vjerovati u tu državnu pluralizaciju medija i ponovno dali svoj glas za Orbana. On je preživio, ali je sada pitanje da li će preživjeti vlada Poljske. Kao što smo ranije govorili ona bi trebala preživjeti ili ako ništa drugo formirati vladajuću koaliciju s strankom „ekstremne desnice”.

  Pošto će znaći proEU snage izgubiti izbore potrebno je naći odgovarajuće objašnjenje,a najlakše biva medijska diktatura vladajućih. U skladu s tim Europski medijski savez je izašao s izvješćem kojim optužuje Poljsku vladu da upravlja tamošnjim medijima.

  Prije nego što pređemo na današnje medijsko stanje u Poljskoj red je vratiti se u 2020 godini. To je bila godina predsjedničkih izbora tijekom kojih su mediji u stranom vlasništvu navijali protiv reizbora predsjednika Dude. S druge strane poljski mediji su navijali za reizbor pa je on na kraju krajeva jedva jedvice izabran.

  Nakon tog pokušaja izbornog „prevrata” vlada Poljske je opravdano rekla nikada više. Govorimo ovdje opravdano jer se 75 % tiskanih medija te 2020 godine nalazilo u stranom vlasništvu. Prva se na udaru našla njemačka grupacija koja je bila vlasnik 20 od 24 regionalnih novina i 120 tjednika. Ona je dobila odgovarajuću ponudu i prodala sve te medije poljskoj državnoj korporaciji.

  To izbacivanje Njemaca iz medijske slike Poljske je po bezbrojnim „nevladinim” organizacijama bio trenutaka kada je umro medijski pluralizam. Po riječima Media Freedom Rapid Response (MFRR) organizacije od tog preuzimanja mediji su prestali pisati o osjetljivim tematikama. Oni su prestali pisati o migrantima, LGBT osobama i smanjili prostor za oporbu.

  Sada povodom parlamentarnih izbora koji će se održati 15 listopada 2023 MFRR izlazi s izjavom kojom osuđuje nesigurnost neovisnih medija u Poljskoj. Istovremeno je optužio državnu televiziju da besramno navija za vladu i da istovremeno vlada ne plaća reklame u neovisnim medijima čime ih ubija. Zbog svega toga izbori neće biti pošteni, a medijski pluralizam ne postoji.

  Nitko neće biti iznenađen kada spomenemo da MFRR financira Europska komisija pa on nije NGO nego GONGO. GONGO inače znači Government Organized Non Government Organization ili hrvatski od vlade organizirana (i financirana) nevladina organizacija.

  Tom podatku još trebamo dodati da je MFRR krovna organizacija drugih različitih sličnih organizacija. Konkretno sastavni dio ove organizacije su European Centre for Press and Media Freedom kojeg financiraju kojeg financiraju Europska komisija, Njemačka, SAD i drugi. Drugi član MFRR-a je Article 19 kojeg financiraju SAD, Velika Britanija, Nizozemska, Norveška...

  Poanta naše priče ispadne da zapadne paradržavne organizacije viču da Poljska nema slobode medija. One to viču jer Poljska za razliku od Hrvatske provodi politike koje im se ne sviđaju. Medijska slika u Hrvatskoj se inače ne razlikuje puno od Poljske pošto državna medijska kuća dominira,a u pravilnim privatnim medijima vlada plaća oglase.

  Jedina razlika ispadne politika koju provodi vladu. Baš ništa drugoga

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina