Štakori bježe s broda

  Sljedeće godine se održavaju izbori za Europski parlament nakon čega će biti formirana nova Europska komisija. Kako su ovoj „odbrojani” dani osobe koje su 4 ili 8 godina vedrile i oblačile u EU sada bježe. Nije lijepo to reći, ali štakori bježe s broda.

  Prvi koji je počeo tražiti novi posao biva predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Europsko vijeće je najviši organ Europske unije koji je najlakše usporediti s Predsjedništvom Jugoslavije. Koristeći taj primjer možemo interpretirati da je Charles Michel generalni sekretar Europskog vijeća pošto je on u centru dogovaranja među članicama Unije.

  Mandat Charlesa Michela traje do kraja 2024 godine, ali već početkom 2023 on zanemaruje svoje dužnosti u traženju novog posla. Zbog toga je tijekom proljeća bio javno kritiziran od članica Europske unije na što on odgovara raznim medijskim tekstovima i intervjuima. U niti jednom od njih nije osporio da traži novi posao.

  Nakon njega koji nije član Europske komisije prelazimo na njene najvažnije članove. Na prvom mjestu tu nalazimo Franza Timmermansa. Riječ je o političaru koji je 9 godina, znači tijekom dvije Europske komisije držao poziciju potpredsjednika što samo po sebi ukazuje na njegovu važnost.

  Tijekom tih 9 godina on biva car zelene transformacije i jedan od glavnih zagovornika primanja migranata. Franz Timmermans je iznimno inteligentna osoba potpuno svjesna posljedica politika koja nameće građanima, ali… To ali predstavlja činjenicu da je on iz ulične perspektive ekstremno korumpiran ili iz elitne podložan utjecajima lobista. On je član Europske komisije koji daleko najviše voli sastanke s lobistima i Sorošom. Timmermans je sada već podnio ostavku na položaj potpredsjednika Europske komisije u nadi da će postati premijer Nizozemske.

  Slično kao i Timmermans, potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager traži nakon 9 godina u Komisiji novo radno mjesto. Za razliku od Timmermansa ona nije bila dovoljno poštena da podnese ostavku na položaju u Komisiji nego je samo uzela neplaćeni dopust.

  Prije nego što je postala potpredsjednica Europske komisije ona se proslavila na mjestu komesarke za tržišno natjecanje (2014-19). Na toj poziciji ona se u Europi proslavila kažnjavajući Apple, Google, Amazon zbog kršenja tržišnog natjecanja ili nelegalnog izbjegavanja plaćanja poreza. Sve korporacije su se žalile na njene kazne i kod većine njih sudski procesi još nisu završili. Do presude je praktički došlo samo u Apple slučaju gdje je Sud poništio njene kazne.

  Ona je radila, ona radi što Europljani žele, ali … Margrethe Vestager je izgleda procjenila da se njen rad u Europskoj komisiji privodi svom kraju pa je ove godine odlučila potražiti novo radno mjesto. Radno mjesto na koje cilja je šefica Europske Investicijske banke. Trenutačno ona vodi aktivnu kampanju kako bi bila izabrana na tu poziciju. Ako ne uspije u ovom planu vratiti će se u Europsku komisiju i tamo odraditi posao do kraja svog mandata.

  Za kraj nam je red spomenuti i Thierry Bretona, europskog komesara za unutrašnje tržište. On je najstariji od svih ovdje navedenih pa se kupnjom dvorca priprema za odlazak mirovinu. Kada mu krajem 2024 okonča mandat u Europskoj komisiji on će imati 69 godina pa stoga možemo reći da dvorac predstavlja njegovu izlaznu strategiju.

  Mogli bi još spomenuti ovdje Ursulu von der Leyen čija trenutačna namjera je izgleda ostati da poziciji predsjednice Europske komisije. Sve u svemu 2 od 3 izvršna potpredsjednika Europske komisije otvoreno provode svoje izlazne strategije zajedno s komesarom za unutrašnje tržište i generalnim sekretarom Europskog vijeća.

  Ukratko nakon što su se dobro najeli štakori napuštaju brod koji tone.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina