zaustavimo-istanbulsku

Poljska i Istanbulska

S parlamentarnim izborima koji su se približavali i katastrofalnom aferom koja je uništila svaki kredibilitet vladajućih Poljska liberalna vlada potpisuje 2015 godine Istanbulsku konvenciju. Taj pokušaj dodvoravanja liberalnoj eliti na kraju nije spasio vladu koja doživljava totalni izborni slom tako da stranka Pravo i Pravda samostalno osvaja vlast. Pored ostalog jedno od njenih izbornih obećanja je bilo povlačenje potpisa na Istanbulsku konvenciju, ali to izborno obećanje još uvijek nije ispunjeno.

Po riječima ministrice rada Marlene Malag Poljska se sada odlučila na povlačenje iz Istanbulske konvencije. Ta izjava dana 19 srpnja 2020 godine zajedno s ranijom izjavom ministra pravosuđa koji je konvenciju nazvao:”invencijom, feminističkom kreacijom koja želi opravdati gej ideologiju je ubrzo dovelo do demonstracija u Poljskim gradovima. U stvarnosti demonstracije predstavljaju potpuni promašaj pošto se u 30 gradova okupilo sveukupno 20.000 demonstranata pa stoga možemo reći da je narod rekao svoje mišljenje. U Europi ovu konvenciju još uvijek nisu ratificirali Rusija, Velika Britanija, Latvija, Litva, Češka, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Bugarska, Moldavija i Armenija.

Ova promjena se događaju u vrijeme kada su Katolički socijalni kongres i Ordo Iuris najavili skupljanje potpisa pod motom “Da obitelji ne rodu” kojim se želi utjecati na vladu da odustane od Istanbulske. Istovremeno pozivajući se na Istanbulsku Amnesty International je zatražio od Poljske da promjeni 4 zakona, da ih uskladi s konvencijom dok bi na jesen u inspekcijski nadzor trebao doći Grevio, komitet koji kontrolira provođenje konvencije. Nakon te posjete Grevio bi napisao svoje zaključke, prijedloge, ultimatume.

Poljska vlada i svi koji pratimo tematiku unaprijed znamo što će pisati u Grevio izvještaju o Poljskoj. Za početak Grevio će pozdraviti napredak ženskih prava u Poljskoj, a potom će iskazati zabrinutost pošto je princip rodne jednakosti suočen s otporom. Posebnu zabrinutost će im izazivati tendencija Poljske da interpretira rodnu jednakost u smjeru obitelji i majčinstva što je po mišljenju Grevio „stručnjaka“ potpuno pogrešno. Potom će u izvještaju zatražiti više novca za nevladine organizacije koje pružaju pomoć žrtvama obiteljskog nasilja jer na kraju krajeve te nevladine organizacije i pišu ovaj izvještaj. Ako ne vjerujete da će to pisati u izvještaju slobodno pročitajte onaj o Italiji u kojemu je ona baš tako kritizirana.

U skladu s svim tim kao i novim promigrantskim interpretacijama Istanbulske konvencije od strane Vijeća Europa Poljska vlada je najavila povlačenje potpisa na konvenciju. To bi trebalo svim domoljubno nastrojenima zvučati normalno što priznajem i sam časopis Bloomberg kada tvrdi da europski nastrojeni građani podržavaju konvenciju, a nacionalno nastrojeni se njoj protive. Ova Poljska najava ujedno znači da sprečavanjem referenduma u Hrvatskoj ova priča ujedno nije okončana. Da država može od strane građana biti prisiljena povući svoj potpis što bi mogla biti poruka i nekima u Hrvatskoj.

4.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina