luka-Rijeka

Grad koji nestaje

  Grad koji nestaje bi trebao biti nadimak Rijeke, a ne grad koji teče. Prije par dana smo se užasavali demografskih podataka o Rijeci ili Hrvatskoj, ali to je bilo licemjerje. Svi mediji se svake godine navodno užasavaju tih podataka !?

  Demografske procjene nam tako govore da je Hrvatska između 2011 i 2021 izgubila 237 tisuća stanovnika. Te procjene na žalost ne drže vodu što Vam može reći svaki malo bolji analitičar. One ne drže vodu jer smo samo na osnovu razlike u broju rođenih i umrlih tijekom posljednjih deset godina izgubili 150 tisuća stanovnika.

  Tom broju trebamo dodati i onaj o 100 tisuća Hrvata koji su se doselili u Njemačku između srpnja 2013 i 2015 godine. Riječ je nemojmo nikada zaboraviti samo o razdoblju do 2015 godini i SAMO o Njemačkoj. Taj demografski minus ne može nadoknaditi čak niti Plenkovićeva vlada koja je u posljednje dvije godine uvezla 85 593 migranta.

  Sve u svemu situacija je neupitno gora od ove koju nam predstavljaju mediji. Vjerojatno bi njihov cilj bio da nas se počne polako prisihički pripremati za stvarne podatke.

  Primorsko-goranska županija je samo na osnovu razlike broj rođenih i umrlih izgubila 14 135 stanovnika između 2011 i 2020. Smješno ispadne da demografska procjena s kojom je izašao Državni zavod za statistiku navodi da je PGŽ izgubio samo 15 139 stanovnika. Po njihovoj procjeni iz naše županije se iselilo samo 1 004 stanovnika više nego što ih se uselilo. Ajmo reći da su napravili jako neobičnu procjenu !?

  Vrijeme je da se sada vratimo na grad koji teče. U Rijeci je „dobre” 2011 godine umrlo 557 stanovnika više nego što se rodilo. Potom dolaze slično „dobre godine”. Prva je 2012 s minusom od 617, potom 2013 s minusom od 578 i potom 2014 s -630. Nakon ovih dobrih došle su loše i užasne godine kada je u Rijeci negativna razlika između rođenih i umrlih veća od 800 (izuzetak 2016).

  Počevši od 2017 u Rijeci dvije osobe umru na svaku koja se u njoj rodi. Zbog korona pandemija specijalno teška je bila 2020 kada su u Rijeci rođeno 736 djece, a umrlo 1814 ljudi. Samo po razlici između rođenih i umrlih Rijeka je izgubila 7 546 stanovnika između 2011 i 2020 godine !?

  Općenito govoreći projekcije za Rijeku i Hrvatsku su pisane spajanjem navedenih demografskih podataka i onih o službenom preseljenju. Kada govorimo službenom preseljenju ciljamo na osobe koje su se odjavile u Rijeci. Konkretno 2018 je u Rijeci umrlo 866 osoba, a njih 881 je prijavio da ju napušta. Na osnovu toga DZS zaključuje da se broj stanovnika grada na Rječini 2018 godine smanjio za 1 747.

  Složiti ćemo se da se Riječani više pridržavaju pravila nego u velikom dijelu Hrvatske pa su naši podaci precizniji. Drugim riječima Rijeka demografski bolje stoji nego što sada ukazuju projekcije DZS-a i taj podatak ne smijemo zaboraviti.

  Osnovni problem za Rijeku predstavlja da već više godina imamo dvostruko veći broj umrlih od rođenih. Tu tendenciju je teško promjeniti, a izgleda da se na kraju krajeva niti ne želi. Lakše je više od 20 godina pričati o prostornoj ograničenosti grada nego nešto poduzeti da bi bio bolji za život. Puno lakše je puštati parole nego stvoriti situaciju da se u Rijeci poveća broj rođenih !?

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Grad koji nestaje […]

trackback
2 godine prije

[…] Hrvatska je država s manje od 4 milijuna stanovnika, a bez obzira na to viceprvaci smo svijeta u nogometu i tenisu. To bi nas trebalo činiti ponosnima […]

trackback

[…] Mi smo tada govorili da su ti podaci netočni i to smo bili dokazali. Naš dokaz tvrdnje su bili službeni podaci o broju rođenih i umrlih zajedno s brojem Hrvata koji […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina