Čileanski fondovi

  Nakon teksta o Obveznim mirovinskim fondovima dobili smo puno pitanja o njima na koja ovim tekstom pokušavamo odgovoriti. Po našem mišljenju riječ je o prilično velikoj tematici pa je pitanje koliko se ona može objasniti iz jednog, dva ili tri teksta što ćemo mi ovdje pokušati učiniti.

  Kao što smo ranije govorili Obvezni mirovinske fondove prve u svijetu osniva vojna diktatura u Čile-u 1980 godine. Propagandirajući u stvarnosti privatizaciju mirovina tamošnja vlada je govorila da će ona dovesti do povećanja mirovina i ujedno će biti oslobođen novac koji će se reinvestirati u gospodarstvo.

  Onima koji su razmišljali svojom glavom je odmah postalo jasno da je riječ o najobičnijoj pljački mirovina. Po zakonu o tamošnji Obveznim mirovinskim fondovima svi građani moraju u njih ući osim vojnika i policajaca. Znači u Čile-u smo imali vojnu diktaturu koja mirovinskom reformom povećava mirovine, ali iz tog povećanja isključuje vojsku i policiju o kojima ovisi. Složiti ćete se da je praktički nemoguće u to vjerovati, da je to bila prva indicija kako je bila riječ o pljački mirovina ?

  Ta razlika između propagande o Obveznim mirovinskim fondovima i stvarnosti postaje svima očita 2005 godine kada počinje isplata prvih punih mirovina iz njih. Do tog trenutka Čileanci su bili uvjereni kako će imati mirovine koje omogućavaju dostojnu starost,a onda ih je po glavi udarila realnost.

  Kao što su osobe stare između 40 i 50 godina u Hrvatskoj u doba osnivanja fondova mogle birati da li će ostati u državnom fondu ili prijeći u privatni sličan izbor su imali i Čileanci. Tako je na primjer govoreći za The New York Times laboratorijski tehničar Dagoberto Saez kojemu je plaća iznosila 950 dolara rekao kako mu mirovina iznosi 315 dolara. Za tako nisku mirovinu ovaj umirovljenik star 66 godina krivi svoju glupost pošto njegove kolege koje su izabrale ostanak u državnom fondu 1980 godine imaju mirovine od gotovo 700 dolara. Nužno nam je naglasiti kako je on u doba osnivanja OMF-ova u Čile imao 41 godinu !?

  Ovaj mirovinski debakl postaje osnovni politički i društveni problem Čile-a kojeg različite vlade od 2005 do danas pokušavaju riješiti tako da bi istovremeno zadovoljili interese financijskih organizacija i građana što je nemoguće. Po riječima socijalistkinje Michelle Bachelet koja je bila predsjednica Čile-a 2006-2010 i ponovno 2014-2018 i milijardera Sebastiana Pinera koji je bio predsjednik 2010-2014, a predsjednik je i danas (2018-2022) mirovinske fondove treba reformirati kako bi radnici imali veće mirovine.

  Zanimljivo nam je ovdje ujedno naglasiti kako je Sebastian Pinera ujedno brat Jose Pinera koji je izmislio OMF-ove. Jedina reforma koja je u međuvremenu tamo provedena je osnivanje 0 mirovinskog stupa koji se financira iz poreza i koji služi za isplatu mirovina najsiromašnijima.

  Čileanci s druge strane vrlo dobro sada znaju da ih u mirovinu jedino čekaju siromaštvo i možemo tako reći glad pa odbijaju odlaziti u nju. Po mirovinskom zakonu u Čile-u žene mogu odlaziti u punu mirovinu s 60 godina starosti,a muškarci s 65. Oni to pravo o odlasku u mirovinu ne iskorištavaju nego rade do kada ih zdravlje služi. Drugim riječima žene u prosjeku odlaze u mirovinu kada imaju 70.4 godina, a muškarci s 69.4 godine što nam sve govori o tamošnjem mirovinskom sustavu. Zbog mirovinskih fondova i drugog Čile je danas najnestabilnija zapadna država i nalazi se u revolucionarnim previranjima koje političari neuspješno pokušavaju kontrolirati.

  Za kraj nužno nam je naglasiti kako Čile u originalu ima samo Obvezne mirovinske fondove,a ne kao mi državni fond u koji trenutačno odlazi 3/4 našeg novca za mirovine i privatni u koji odlazi 1/4 što će iz financijske perspektive za svih nas predstavlja vrlo važnu razliku. Sadašnja vlada i financijeri to žele promjeniti putem povećanja ulaganja u OMF-ove, ali to je jedna druga priča.

Danas smo vidjeli kako su Obvezni mirovinski fondovi nastali i kakvi su njihovi društveni rezultati u državi koja ih najduže ima. Sutra ćemo govoriti o OMF-ovima u Hrvatskoj i EU između 2002 i 2011 godine.

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 godina prije

[…] Nakon što smo jučer vidjeli stanje s Obveznim mirovinskim fondovima u njihovoj postojbini sada se okrećemo stanju u Hrvatskoj i Europskoj […]

trackback
1 godina prije

[…] Čileanski fondovi […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina