Vijeće Europe

  Vijeće Europe je internacionalna organizacija čiji članovi su sve države Europe s izuzetkom Bjelorusije, Kazahstana i Vatikana. Formalno gledajući ova organizacija je osnovana 1949 s ciljem zaštite ljudskih prava.

  U stvarnosti organizacija je bila osnovana s ciljem kritiziranja država komunističkog bloka. Njegovim raspadom ona je realistično gledajući izgubila smisao svog postojanja, ali zbog toga nije ukinuta.

  To je dovelo do transformacije ove organizacije u jednog glavnih europskih institucionalnih promotora postnacionalnih ideja. Nema nikakve veze da li govorimo o migrantima ili Istanbulskoj konvenciji pošto iza njih oboje stoji Vijeće Europe.

  Nužno nam je kada govorimo o ovoj organizaciji isto spomenuti njen problem s korupcijom. Ako ste gledali film u kojemu policija traži žrtvu na području gdje mafija ostavlja leševe znate o čemu govorimo. U takvom filmu policija sondom traži leš osobe visoke 180 cm s upustvima da se druge leševe ne dira. Kada bi otkopavali sve tada ne bi nikada završili.

  Po tom principu je provedena istraga Vijeća Europe protiv korupcije. Istražiteljima je bilo naređeno istražiti korupciju koja potiče iz Azerbajdžana i ignorirati sve drugo što otkriju. Način provođenja ove istrage govori pa baš sve o Vijeću Europe i njegovim odlukama !?

  Još 2005 godine ova organizacija je počela savjetovati, naređivati državama po pitanju migranata. Tako nam rezolucija Vijeća Europe od 27 travnja 2005 godine govori da je migracija dvojaki proces. To je proces u kojemu migranti trebaju prihvatiti društvo u koje su stigli i društvo treba prihvatiti njih. Ukratko i domaćin i gost se trebaju prilagoditi novoj situaciji. Zašto bi se domaćin trebao prilagođavati gostu kojeg sam financira mi ne kužmo, ali to je druga priča.

  Potom dolazi pozicija Vijeća Europe da svi migranti i članovi njihovih obitelji trebaju dobiti državljanstvo. Kao pozitivni primjer koji trebaju slijedi sve druge države se navode Belgija, Portugal i Skandinavske države koje to provode.

  Ovo sve navodimo zbog Vijeća Europe koje je ovo ljeto počelo vršiti pritisak na Grčku. Prvo je u svibnju 2021 uputilo javno pismo grčkim ministrima,a potom je u rujnu nastavilo s napadom.

  U svibanjskom pismu Vijeće Europe kritizira Grčko vraćanje migranata u Tursku, takozvane pushbacks. Za taj navodni zločin ova organizacija inače optužuje i Hrvatsku. Potom dalje u svibanjskoj kritiki Grčke se navodi da nevladine organizacije štite prava migranata. Optužbe protiv tih organizacija su po njima štetne, a na kraju se osuđuje i stvaranje zatvorenih kampova za migrante.

  Potom je početkom rujna Vijeće Europe poslalo pismo kojim osuđuje novi zakon što će biti donijet u Grčkoj. Tim zakonom se de facto zabranjuje nevladinim organizacijama da sudjeluju u „spašavanju” migranata na moru. U ovom pismu se ponovno naglašava kako Vijeće Europe zahtjeva da sve države po pitanju migranata surađuju s NGO.

  Time završavamo današnju priču o Vijeću Europi i njenoj brigi prije svega za migrante. Cinik bi navodeći onaj dio o korupciji u ovoj organizaciji otvorio pitanje tko financira ove pozicije Vijeća Europe ? To bi učinio cinik, ali nikada analitičar i nikada naš portal !?

4.2 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina