Ulazak u eurozonu

  Malo više od 4 mjeseca nakon što je eurozona u tišini proslavila 20 godina postojanja Hrvatska donosi zakon o euru. Za ulazak u eurozonu su glasovali svi zastupnici s izuzetkom Suverenista i Mosta.

  Euro je valuta rođena u laži koja u njoj nastavlja živjeti nanoseći patnje stanovnicima Europske unije. Ona je za početak rođena u laži o maksimalnoj visini javnog duga od 60 %. Čak niti Njemačka ulazeći u eurozonu nije imala javni dug niži od 60 % pa je ipak primljena bez da navodimo druge primjere.

  Druga laž na kojoj se euro temelji je ona o njegovim pozitivnim efektima. Tu laž danas priznaje i jedan od njegovih osnivača Jean Pisani-Ferry. Riječ je o osobi koja je bila financijski savjetnik generalnog direktora za ekonomske i financijske poslove Europske unije u doba stvaranja eura.

  Povodom 20 godina Eurozone on izjavljuje:

Zagovornici Eura su vjerovali da će jedinstvena valuta rezultirati ekonomskom i financijskom integracijom, konvergencijom i globalnim utjecajem Europe. Oni su pogrešili u procjenama, ali euro je ipak uspješna investicija…”

…Euro je ipak donio neki osjećaj europskog zajedništva. Donio ga je kroz strah, a ne ljubav. Taj strah sprečava države da napuste eurozonu”.

  Šefica Europske središnje banke je povodom 20 godina Eurozone bila izjavila:

Europska unija i euro su postali neodvojivi. Za mlade Europljane koji koji znaju samo za eure Europa bez njih je nezamisliva”.

  Mogli bi ovdje povodom eura ponovno citirati Stiglitza, Martina Wolfa ili šefa Britanske središnje banke, ali to nema smisla. Samo bi ponavljali isto negativnu priču o euru.

  Šef naše središnje banke Boris Vujčić i ministar financija Zdravko Marić su bili iskreni u doba donošenja zakona o ukidanju kune. Prvi je izjavio da će ulaskom u eurozone poslovanje banaka biti olakšano, a drugi da su benefiti eliminiranje tečajnog i kamatnog rizika.

  Ukratko oni su rekli istinu navodeći beneficije koje će imati financijska industrija. Oni nisu naveli beneficije za našu sveukupnu ekonomiju pošto su one minimalne ili možda nepostojeće. Govoreći ovo pozivamo se na raniju izjavu Ferrija,a mogli bi i na američke studije.

  Nakon što smo prošli razmišljanja stručnjaka red je vratiti se na ona običnih Hrvata. Ispitivanje javnog mijenja koje je provela agencija Hendal nam ukazuje da se 50 % više građana protivi uvođenju eura nego što ga podržava. To je mišljenje građana, mišljenje birača.

  S druge strane oni kojima je u interesu uvođenje eura nas uvjeravaju da to Hrvati podržavaju. HNB nas uvjerava da čak 72 % Hrvata uvjetno podržava uvođenje eura dok je Europska unija izašla s drugom analizom.

  U svojoj analizi iz 2021 godine Europska unija govori da 62 % Hrvata smatra da Hrvatska nije spremna za euro. Istovremeno 61 % smatra da bi Hrvatska jednog lijepog dana trebala uvesti euro. Nakon toga slijedi podatak da nas 53 % zna da ćemo ukidanjem kune izgubiti dio nacionalnod identiteta. Još ćemo za kraj dodati kako bez obzira na sve ranije napisano samo 45 % Hrvata smatra da uvođenjem eura gubiti kontrolu nad gospodarstvom.

  Red nam je sada na kraju navesti da su MOST i Suverenisti glasovali protiv uvođenja eura. HDZ koji je nastao povikom hrvatska lisnica u hrvatskom džepu će na sljedeće izbore izaći s povikom europska lisnica u hrvatskom džepu. U čemu se ona za navodno domoljubnu stranku razlikuje od izjave jugoslavenska lisnica u hrvatskom džepu je teško za razaznati.

  Biti će zanimljivo gledati kako će članovi i simpatizeri HDZ-a nakon ukidanja kune glasovati na izborima. Tada ćemo uzeti kokice i uživati 🙂

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina