Silicijska dolina

  Danas kada sve korporacije bježe iz Silicijske doline dobro bi bilo sjetiti se kako je sve počelo i razumjeti zašto ona danas izumire.

  Nastanak Silicijske doline, globalnog centra visoke tehnologije i inovacije je usko vezan s stvaranjem prvog integriranog kruga od strane Fairchild Semiconductors koja je smještena u Silicijskoj dolini. Kako su djelatnici vremenom sticali znanje u proizvodnji integriranih krugova oni su napuštali tvrtku Fairchild i osnovali nove tvrtke u neposrednoj blizini svog starog radnog mjesta.

  Neupitno od tih prvih stručnjaka danas je najpoznatiji Gordon Moore koji zajedno s Robert Noyce napušta Fairchild i osniva korporaciju Intel. Tokom sljedećih godina i desetljeća u Silicijsku dolinu će dolaziti entuzijasti u elektroniku,a posebno talentirane osobe će imati mogućnost osnivati svoje korporacije. Tamošnja koncentracija elektronskih kompanija koje svoje intregrirane krugove rade koristeći silicij će na kraju dovesti točno prije 50 godina do prve upotrebe imena Silikonska dolina.

  Dok su se tamošnje kompjuterske korporacije tokom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina međusobno borile za talente pokušavajući zadržati postojeće i „ukrasti tuđe” početkom 21 stoljeća one su bile sklopile dogovore kako bi se smanjio pritisak na porast plaća. To korporacijama u drugom desetljeću 21 stoljeća više nije bilo dovoljno za postizanje „zadovoljavajućeg profita” pa su se počele buniti zbog previsokih poreza i radnih prava u Kaliforniji koja je te njihove zahtjeve potpuno ignorirala.

  Tokom 2020 godine porezna stopa u Kaliforniji je iznosila 13.3 % u doba kada je tamošnji parlament raspravljao o njenom podizanju na 16.8 %. Riječ je inače o lokalnoj poreznoj stopi koja bi zajedno s državnim porezima skočila na 53.8 % za najbogatije. S druge strane lokalna porezna stopa u Texasu iznosi 0 %. Sličnu situaciju imamo i s porezom na nekretnine, korporativnim porezima i radnim pravima. Po visini radnih prava dovoljno nam je navesti da je Kalifornija 2 u SAD dok se Texas u koji bježe korporacije nalazi na 41 mjestu.

  Dok je Elon Musk još na proljeće 2020 godine u doba korona pandemije najavio svoje moguće napuštanje Silicijske doline zbog odluke Kalifornije kojom je zabranjen rad tvornicama odluke drugih kompanija su došle kao potpuno iznenađenje. Tu se prije svega misli na Hewlett Packard koji je gotovo 100 godina postojao u Kaliforniji da bi 2020 godine donio odluku o preseljenju u Houston.

  Službena odluka Oracle korporacije o preseljenju u Austin, Texas se pojavila u medijima tokom prosinca 2020 godine i ona je označila pravi potres. Iako dobrom dijelu kompjuterskih korisnika Oracle jako malo znači riječ je u stvarnosti o korporaciji koja je drugi svjetski proizvođač softwera pa će se njeno napuštanje Silicijske doline simbolizira u pravom smislu te riječi katastrofu.

  Sveukupno između 01 siječnja i 30 studenog 2020 godine 39 tehnoloških i industrijskih kompanija se preselilo u Austin gdje su se pridružili AMD-u, DELL-u i drugima zbog čega se za brda iznad Austina počeo upotrebljavati naziv Silicijska brda što nam bolje od ičega ukazuje da Silicijska dolina danas proživljava svoje posljednje godine.

  Kao što ste sigurno razumjeli razlog za to se nalazi u borbi do dna, u borbi koja će američka savezna država imati manje poreze na tajkune i niža radnička prava. To borba se u određenom smislu vodi i u Europskoj uniji iako se o tome praktički ništa ne govori.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 godina prije

[…] Kalifornija koja je istovremeno najrazvijenija Američka savezna država i ona u kojoj se praktički najviše štite prava radnika je odlučila 2019 zaštiti radna prava svojih honorarnih radnika. Tadašnjim zakonom Kalifornija je […]

trackback

[…] neupitnih razloga za uspjeh Teksasa i drugih saveznih država su niski porezi. Oni kao u primjeru silicijskih brda dovode korporacije na svoj teritorij, ali pri tome ne smijemo zaboraviti da nam je svima […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina