Proposition 22

  Istovremeno s prošlogodišnjim izborima za američki Kongres i predsjednika SAD-a u Kaliforniji je održan referendum nazvan Proposition 22. Riječ je o referendumu koji bolje od svih ukazuje da glasači mogu baš sve izglasiti ako su izloženi dovoljno jakoj propagandi.

  Jačanjem gig ekonomije ili kako bi se kod nas trebalo govoriti ekonomije honorarnih poslova pojavilo se pitanje prava osoba zaposlenih u njoj. U SAD je ekonomija honorarnih poslova puno aktivnija od one u Europi pa se procjenjuje da je 36 % radnika bilo zaposleno u njoj 2018 godine.

  Kalifornija koja je istovremeno najrazvijenija Američka savezna država i ona u kojoj se praktički najviše štite prava radnika je odlučila 2019 zaštiti radna prava svojih honorarnih radnika. Tadašnjim zakonom Kalifornija je regulirala da su honorarni djelatnici stvarni zaposlenici korporacija za koje rade, a nisu samostalni poduzetnici ili osobe koje rade na ugovor.

  Tom zakonu su se odmah usprotivile tehnološke korporacije na čelu s Uber, Luft i DoorDash koji su najavili pokretanje referendumske inicijative za promjenu ovog zakona. Da bi razumjeli razloge njihovog protivljenja red nam je navesti kako zakonska minimalna plaća po satu u Kaliforniji iznosi 13 dolara u manjim tvrtkama i 14 dolara u većima. S druge strane minimalna plaća u SAD je 7.25 dolara po satu, dok se procjenjuje da će vozači Ubera i slično imati u slučaju prolaska referenduma plaću od 5.64 dolara po satu.

  Tijekom referendumske kampanje Uber, Luft i DoorDash su pozivali na glas ZA navodeći da će ako ona bude izglasana minimalna plaća za njihove radnike biti 15,60 dolara po satu. Ta njihova propagandna izjava je bila istovremeno lažna i istinita, a pored ostalog oni sami su osporavali razlog za održavanje referenduma jer na kraju krajeva referendum za snižavanje prava radnika nema smisla ako su prava veća od zakonskog minimuna i ujedno manja od onih koje poslodavac navodno daruje.

  University of California je počevši od te izjave ovih tehnoloških korporacija naveo da će stvarno biti tolika plaća radnika u ekonomiji honorarnih poslova, ali samo kada oni voze mušteriju. Drugim riječima vozač Ubera nije plaćen kada se vraća nakon vožnje stranke,a na taj povratak i/ili ranije čekanje stranke on gubi 33 % primanja što njegovu plaću smanjuje s 15.60 $ na 10.45 $ po satu. Potom dolaze drugi odbici koju plaću smanjuju na 5.64 $ po satu.

  O samoj referendumskoj kampanju ćemo samo reći kako je bila najskuplja u povijesti Kalifornije. Tehnološke korporacije su bile izjavile da će potrošiti koliko je potrebno milijuna da ona bude izglasana. Do 4 rujna korporacije su bile potrošile 181.4 milijuna dolara dok su sindikati koji su joj se protivili potrošili samo 4.8 milijuna dolara. Drugim riječima na svaki dolar sindikata korporacije su potrošile 37,79 dolara. Na kraju će biti potrošeno više od 200 milijuna dolara što će dovesti do referendumske pobjede korporacija i poraza radnika.

  Kako se referendum održao zajedno s izborima nužno nam je bilo spomenuti i pozicije tamošnjih političara. Republikanska stranka Kalifornije je bila otvoreno podržala Proposition 22, dok su sadašnji predsjednik iz Demokratske stranke Joe Biden i njegova zamjenica Kamala Harris bili protiv. Guverner Kalifornije iz Demokratske stranke Gavin Newson je s druge strane bio neutralan. S jedne strane njegovi glasači su se protivili ovom referendumu dok su ga njegovi financijeri podržavali pa je zaključio da će mu biti najpametnije sve prešutjeti.

  Gledajući iz perspektive običnog čovjek koji živi u Hrvatskoj i Europi što na kraju reći osim da će ljudi kupovati i govno pod uvjetom da je vođena dobra i skupa marketinška, propagandna kampanja.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina