Pogrešni smjer

  Tijekom jeseni 2020 godine Europska unija je provela ispitivanja javnog mijenja u svim članicama. Svi podaci navedeni u tekstu nam dolaze iz tog ispitivanja javnog mijenja.

  Jedno od velikog broja postavljenih pitanja u ispitivanju javnog mijenja je bilo „stvari idu u pravom/pogrešnom smjeru u tvojoj državi ?”

  Gledajući Europsku uniju u svojoj cijelosti samo 33 % ispitanika je reklo da stvari idu u pravom smjeru dok je njih čak 56 % reklo da idu u pogrešnom. Gledajući podatke iz sfere nacionalne razine otkrivamo da su stanovnici Irske i Luksemburga oduševljeni stanjem u svojoj državi tako da više od 2/3 njih govori da stvari idu u pravom smjeru. S druge strana stanovnici 2/3 ili više stanovnika Španjolske, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Poljske i Češke govore da stanje ide u pogrešnom smjeru. Po mišljenju da njihova država ide u pogrešnom mjestu na prvom mjestu su Slovenci kojih 79 % tako misli, nakon čega dolaze Hrvati s 78, Španjolci s 76 i Česi s 75 %.

  Kako nam ovo ispitivanje javnog mijenja govori navodi podatke o demografskim i socioekonomskih skupinama red je i njih spomenuti. Općenito gledajući u Europskoj uniji najzadovoljnije su osobe u mirovini ili drugim riječima one koje su starije od 55 godina. Njih čak 34 % vjeruje da njihove države idu u pravom smjeru, nakon čega dolaze najmlađi kojih 33 % u to vjeruje. Isto tako nitko neće biti iznenađen ako gledaći socioekonomske skupine utvrdimo da postotcima više menadžera, uredskih radnika i studenata vjeruje da stvari idu u pravom smjeru od običnih radnika i samozaposlenih.

  Drugo pitanje slično pitanje koje navodi ovo ispitivanje javnog mijenja je bilo „smatrate li da Europska unija ide u pravom ili pogrešnom smjeru ?”. Na to pitanje 39 % ispitanika je odgovorilo da Europska unija ide u pravom, a 45 % da ide u pogrešnom smjeru.

  Na prvom mjestu onih koji smatraju da Unija ide u pravom smjeru se nalaze Irska, Slovenija i Baltičke države. U tim državama između 59 i 77 % građana vjeruje u to. Na drugoj strani ovog ispitivanja javnog mijenja se nalaze Finska, Španjolska, Grčka, Francuska, Češka, Švedska, Hrvatska i Italija u kojima 50 % ili više ispitanih smatra da Europska unija ide u pogrešnom smjeru. Sve u svemu u 16 članica postoji apsolutna ili relativna većina ispitanika koji tvrdi da Europska unija ide u pravom mjeru dok u 11 članica većina tvrdi suprotno.

  Gledajući demografske i sociogospodarske životne uvjete ispitanika mi otkrivamo da najpozitivnije u Europskoj uniji razmišljaju oni s najmanje životnog iskustva. Drugim riječima 45 % najmlađe dobne skupine (15-24 godine) smatra da Europska unija ide u pravom smjeru dok isto tako misli samo 36 % starijih od 40 godina. Kada gledamo zanimanja onih koji podržavaju smjer Unije tu isto nemamo nikakvih iznenađenja. Na prvom mjestu se nalaze menadžeri kojih čak 48 % podržava smjer Unije, na drugom mjestu su studenti (47 %), a na trećem uredski radnici (42 %).

  Iz svega ovdje rečenog možemo zaključiti kako postoji veliko nezadovoljstvo stanjem u članicama Europske unije bez obzira da li govorimo o stanju u samim državama ili o stanju u Europskoj uniji. Može se baciti kakav želimo PR, ali činjenicom da je samo 33 % građana zadovoljno smjerom kretanja njihovih država i samo 39 % zadovoljno smjerom kretanja Unije nitko razuman ne može biti zadovoljan bez da spominjemo kako je riječ o postotku u koji nisu više uračunati Britanci.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina