SVB

  Propala je sistemski nevažna SVB banka. Iako je riječ o navodno sistemski nevažnoj banci država ju je morala spasiti pošto je riječ o banci kalifornijskih milijardera.

  Silicon Valley Bank ili skraćeno SVB banka je osnovana 1983 godine. Gospodarski uspjeh Kalifornije i silicijske doline gdje je banka smještena se pretvorio u njen korporacijski uspjeh. Rezultat toga biva da je 31.12.2022 SVB bio 16 najveća banka u SAD-u. Zbog te njene visoke pozicije nije teško zamisliti zašto je bankrot ove banke 10 ožujka 2023 godine potresao tamošnji financijski sustav.

  Oni koji prate financijski sustav SAD ili ako ništa drugo žele pratiti sigurnost svojih milijardi bankrot SVB-a ne predstavlja iznenađenje. Još prošle godine je banka bila na rubu i kako bi preživjela zadužila se za 15 milijardi dolara.

  Banka je na kraju preživjela i ona bi preživjela još dugo da nije prijavila gubitak od 1.8 milijardi dolara u jednoj poslovnoj transakciji. To je rezultiralo masovnom korporacijsko-milijarderskom navalom na banku iz koje je 09 ožujka 2023 izvučeno 42 milijarde dolara. Zbog toga je banka sljedeći dan bankrotirala.

  U slučaju bankovnog bankrota pojedinačni bankovni depoziti u Hrvatskoj su zaštićeni do 100 tisuća eura. Kako je SAD država s većim primanjima i njihova zaštita bankovnih depozita je viša pa tamo iznosi 250 tisuća dolara. To ipak iz perspektive banke za bogate niti približno nije dovoljno pošto veliku većinu tamošnjih depozita imaju milijuneri i milijarderi.

  Sveukupno 89 % svih depozita je bio iznad te granične vrijednosti od 250 tisuća dolara pa bi ih stoga vlasnici trebali izgubiti. Primjer osoba bi trebale koje su trebale izgubiti novac je 832 najbogatiji čovjek na svijetu William Ackman.

  Forbes procjenjuje njegovu vrijednost na 3.4 milijarde dolara, ali to ga nije zaustavilo da počne javno plakati. U jednoj od najdužih objava koje ćete ikada vidjeti na Twitteru on je 11 ožujka zatražio da država zaštiti, isplati sve one koji su imali novac na bankovnom računu. Rezultat te objave nije teško zamisliti !?Milijarderi su zatražili “svoje novce” i milijarderi su dobili.

  Ministrica financija Janet Yellen je u pripremi javnosti na spašavanje milijardera izjavila da država neće spašavati SVB banku. Tome je još dodala da traže kupca koji će preuzeti ovu bankrotiranu banku, ali on se do ponedjeljka nije pojavio.

  Kako se kupac nije pojavio država je na kraju odlučila isplatiti milijunere i milijardere koji su „izgubili” novac u banci. Objašnjavajući taj potez spašavanja milijardera država je navela da građani neće snositi trošak spašavanja banke, milijardera jer će novac biti posuđen kao dug. Taj novac će država na razdoblje od godinu dana posuditi banki koja će nužno dati čvrstu garanciju da će ga vratiti. Ta čvrsta garancija će biti nekretnine, državne obveznice ili nešto trećeg.

Poanta cijele priče bi bila da će država, da će države isplatiti sve depozite bez obzira na zakone. Oni će ih isplatiti jer političari trebaju spasiti one koji financiraju njihove kampanje,a nevažni narod će to sve platiti.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina