Aleksandar-Lukasenko

Savezna država

  Savezna država je ime državne zajednice Bjelorusije i Rusije koja je više od 25 godina bila mrtvo slovo na papiru. Danas se to počelo mijenjati pa državna zajednica kojom u teoriji predsjeda Lukašenko postaje stvarnost.

  Priča o ovoj državnoj zajednici započinje na proljeće 1996 godine. Te izborne godine neupitno najpopularnija osoba u Rusiji je komunist Genadij Zjuganov. Kako bi podignuo svoje šanse za osvajanje drugog predsjedničkog mandata Boris Jeljcin potpisuje stvaranje savezne države. Tim potezom on pokušava dokazati biračkom tijelu da radi na obnovi SSSR-a.

  Jeljcin će koristeći razne trikove pobjediti na tim izborima, ali priča o Saveznoj državi se neće maknuti s mrtve točke. Riječ je bila o najobičnijem Jeljcinovom PR za pobjedu na izborima.

  Do kozmetičkih promjena dolazi u prosincu 1999 godine. To je vrijeme pripreme za primopredaju vlasti s Jeljcina na Putin. Praktički posljednji politički potez Jeljcina tada postaje potpisivanje ugovora o formiranju Savezne države Bjelorusije i Rusije.

  Tim ugovorom Lukašenko postaje predsjednik Savezne države i dobiva s popustom naftu i plin iz Rusije. U osnovi od tada pa sve do danas makroekonomski model Bjelorusije postaje obrada ruske nafte i plina pa prodaja finalnog proizvoda u Europskoj uniji.

  Tijekom posljednjih 20 godina Rusija nezadovoljna ovim iskorištavanjem počinje stezati obruč oko Bjelorusije. S jedne strane to je postigla dizanjem cijena plina i nafte, a s druge strane plinovodom Sjeverni tok. Isto tako kao što Ukrajina gubi novac jer Rusija više ne koristi plinovod kroz nju, tako ga danas gubi Bjelorusija.

  Ti potezi Rusije dovode do gospodarske stagnacije Bjelorusije. Prošle godine tijekom izborne kampanje Lukašenko obećava prosječnu plaću od 500 dolara ako bude izabran. Glavni problem tog obećanja glasi da je prosječna plaća u Bjelorusiji bila 500 dolara još 2010 godine. Time je sve rečeno o tamošnjoj ekonomiji.

  Nakon predsjedničkih izbora 2020 godine i pogotovo otmice aviona Bjelorusija se našla pod gospodarskim sankcijama zapada. Vožnja migranata s Bliskog istoka na granice Europske unije u stvarnosti je ukazala samo na prkos Lukašenka i ništa drugo.

  On je realno govoreći bio doveden pred zid jer više nije mogao balansirati između Rusije i Europske unije. Njegov jedini mogući potez tako biva potpisivanje sada već ozbiljnog sporazuma o Saveznoj državi Rusije i Bjelorusije.

  Nakon dva mjeseca pregovora taj sporazum biva potpisan 04.11.2021 godine. Njime je strogo regulirano 28 pitanja kao i točan datum implementacije različitih dijelova sporazuma u razdoblju 2021-23. U osnovi ovaj sporazum regulira baš sve počevši od poljoprivredne pa preko naftne i financijske do obrambene politike.

  Šefica bjeloruske opozicije je prilično neuvjerljivo osudila ovaj sporazum izjavom:” Bjelorusi su 2020 oduzeli mogućnost Lukašenku da išta potpisuje u njihovo ime”, ali ona je u ovoj priči nevažna. Tko se uopće obazire na takozvanog šefa opozicije koji se skriva u azilu. Baš nitko !?

  Potpisivanje ozbiljnog sporazuma o Saveznoj državi Bjelorusije i Rusije otvara zanimljive scenarije za Putina. Ova Savezna država bi trebala u potpunosti zaživjeti 2023 godine, a 2024 se u Rusiji održavaju predsjednički izbori. Jedan od scenarija sada ukazuje na mogućnost da će Putin prestat biti predsjednik Rusije i postat predsjednik Savezne države. Možda se to dogodi, a možda i ne.

  Jedino vrijeme nam može dati odgovor na ovo pitanje. Odgovor na njega danas s sigurnošće ne zna niti Putin !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   To da Hrvatska nije donesla nikakve mjere zaštite poljoprivrednika ne treba nikoga iznenaditi. Cijela Hrvatska smatra da naš premijer cilja na poziciju predsjednika ili potpredsjednika Europske komisije pa on stoga ne može donositi „protueuropske mjere”. Drugim riječima on ne može zabraniti uvoz žita koje dolazi iz Ukrajine, a možda i Savezne države. […]

trackback

[…] Dodatni dokaz toga Rusima biva formiranje Savezne države,a potom je došla ruska invazija Ukrajine. Da je u blitzkrigu Rusija uspjela u ožujku 2022 godine […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina