Propaganda oko Sirije

  U ponedjeljak smo govorili o organizaciji Integrity Initiative koja se u teoriji bori protiv dizinformacija, a u stvarnosti predstavlja organ britanske tajne službe koji u propagandi surađuje s „partnerima” po Europi. Danas seriju tekstova o propagandnim akcijama britanske tajne službe nastavljamo s pričom o Siriji.

  Svi znamo više manje sve o ratu u Siriji na čije dijelove teritorija danas drže pod okupacijom Turska (Idlib) i SAD (naftni izvori). Tvrditi nakon ove izjave da se u Siriji vodi građanski rat mogu samo osobe koje žive od širenja propagande.

  Glavne britanske organizacije koje su sudjelovale i sudjeluju u protusirijskoj propagandi i financiranju džihadista se zovu Adam Smith International, ARK FZC iz Dubaija, čuveni White Helmets kojeg osniva bivši ARK FZC djelatnik i na kraju Incostrat.

  Formalno gledajući zadatak dodjeljen tvrtki Adam Smith International (ASI) je bio pomoć u razvoju područja pod kontrolom pobunjenika. U stvarnosti ASI se bavi jasno definiranom isplatom plaća policajcima i administraciji lojalnoj pobunjenicima. Te plaće koje su se isplaćivale su bile jasno definirane pozicijom osobe koja ju prima. Drugim riječima lokalnom šefu policije ASI je isplaćivao 400 dolara mjesečno, a običnom policajcu 100 dolara, a sličan odnos imamo i u lokalnoj administraciji.

  Dok je znači po ovom pitanju taj odnos sličan onome kakav je u doba Domovinskog rata bio između Srpske Krajine i Srbije kada govorimo o ARK FZC imamo malo drugačiju pošto je riječ o propagandnoj ruci britanske obavještajne službe.

  ARK FZC se tako hvali da je 2013 organizirao protuvladine demonstracije u Idlibu koje je na youtube vidjelo 200.000 osoba kao i da je napisao govor koji je održao predsjednik pobunjeničke vlade. Kao posljednju organizaciju ćemo ovdje još spomenuti Incostrat koji se hvalio da surađuje s predsjednik, premijerom i s čak 54 zapovjednika pobunjeničkih (džihadističkih ?) jedinica.

  Sigurni smo da će ove sigurnosne podatke koji su izašli u javnost mnogi optužiti kao primjer ruske propagande, ali oni laju u pogrešnom smjeru. O svemu tome se već ranije pisalo u tradicionalnim britanskim medijima dok nam dokumenti pružaju samo malo detaljniji uvod. Tako se je Adam Smith International javno oglasio o financiranju policije i administracije „pobunjenika” dok je Incostrat izašao s izjavom da oni pomažu umjerenu opoziciju i realnije prenose ratnu stvarnost u Siriji.

  Sastavni dio ove kampanje protiv Sirije je i ona protiv Libanona koji je prošlu godinu bankrotirao.Tu priču započinje ranije navedeni ARK 2016 godine, ali se stvarno zahuktala tek 2019 nakon sastanka u britanskom veleposlanstvu. U izvještaju predanom mjesec dana prije sastanka ARK je piše kako je uočio manji dio stanovnika Libanona koji se može iskoristiti za demonstracije. Predstavnici tog dijela stanovništva po ovom izvještaju odbijaju nasilje, ali to ne znači da oni odbijaju druge kontroverzne poteze.

  Samo 7 mjeseci nakon ovog sastanka o britanskoj ambasadi u Libanonu su počele masivne demonstracije protiv tamošnjeg režima. Te demonstracije je javno pozdravila korporacija ARK koja u službenoj izjavi govori kako oni pozdravljaju ove demonstracije i da odavno surađuju s partnerima u Libanonu.

  Ovime ujedno završava tekst o britanskim operacijama u Siriji i Libanonu

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina