Integrity Initiative

  Tijekom veljače 2021 godina Anonymous je pustio u javnost novu arhivu tajnih dokumenata koji govore o raznim britanskim propagandnim akcijama. Ova propagandna kampanja se provodi u cijeloj Europi i svijetu pa smo joj stoga dužni posvetiti pažnju.

  Naša priča o modernom britanskom propagandnom ratu počinje 2015 godine kada Velika Britanija osniva Integrity Initiative. Formalno gledajući zadatak Integrity Initiative glasi: „Naš cilj je da educiramo ljude kako da uoče dezinformaciju i provjere izvore tvrdnji”.

  O osobama i načinu financiranja Integrity Initiative napisali su: „Naš posao privlači pažnju ekstremno neprijateljski nastrojenih organizacija kao što su Kremljin i igrači koje on kontrolira pa se nadamo kako razumijete da naši članovi moraju ostati anonimni. Mi nismo državni organ, ali radimo s državnim ministarstvima i agencijama koje dijele naše ciljeve”.

  To je u stvarnosti sve bila jedna najobičnija laž pošto je vlasnik ove Inicijative Institut for Statecraft. Po riječima bivšeg britanskog diplomata i rektora fakulteta Craiga Murraya riječ je o Institutu smještenom u najskupljoj zgradi u Velikoj Britaniji, a najam prostora mu plaća britansko ministarstvo obrane. Do po pitanju financiranja sličnog zaključka se došlo i u službenoj Škotskoj istrazi ovog Instituta provedenoj nakon izbijanja političke afere koja zaključuje da ga financiraju državni organi i ujedno da on postupa protuzakonito.

  S ovim želimo samo reći da je Integrity Initiative predstavlja neupitno oruđe britanske tajne službe što je iz njihove perspektive potpuno ispravno i zakonito. Kako se ova Inicijativa „bori” protiv Rusije, Kine, populista i sličnog možemo reći da su mogli očekivati protuakciju njihovih protivnika. Na žalost oni su bili previše arogantni, previše uvjereni u svoje sposobnosti da bi na tako nešto mislili.

  Kazna za to stiže krajem 2018 godine kada je izveden uspješni hakerski napad na Institut for Statecraft i Integrity Initiative kojim je iz britanske perspektive stvoren možemo reći najveći politički skandal u posljednjem desetljeću. Taj hakerski napad pored ostalog otkriva da je Integrity Initiative preko Twittera vodio kampanju protiv Jeremy Corbyna (na slici), predsjednika britanske vlade u sjeni zbog čega će se ova Inicijativa kasnije javno izviniti. Bez obzira na ovo izvinjavanje prosinac 2018 godine prolazi u britanskoj parlamentarnoj raspravi gdje vlada i opozicija zajedno osuđuju postupak ovog organa tajnih službi.

  Gledajući s druge strane iz europske,a ne britanske perspektive puno nam zanimljivije izgleda područja na kojima operiraju Institut for Statecraft i Integrity Initiative. Po hakiranim dokumentima oni „surađuju” s organizacijama u svim europskim državama s izuzetkom Skandinavije, Portugala, Irske, Francuske, Švicarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. To što nemaju poslovnog „partnera” u drugim državama ne znače da tamo Integrity Initiative nije aktivan nego može značiti da surađuju s pojedincima.

  Iz pravnih razloga ovdje nismo naveli imena organizacija koje surađuju s britanskom tajnom službom,a još ćemo samo navesti kako je Integrity Initiative izašao s priznajem da su izgradili mrežu ljudi po Europi koja razumije važnost borbe protiv dezinformacija čime ćemo završiti prvi dio priče o propagandnim potezima britanske tajne službe.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
7 mjeseci prije

[…] Integrity Initiative […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina