avion

Ponovna nabava ratnih aviona

Prije nešto više od godine dana naša vlada se bila odlučila na kupovinu 30 godina starih Izraelskih ratnih aviona F 16 Barak za 500 milijuna dolara. Ta kupovna cijena je bila 300 % veća od službene američke procjene vrijednosti aviona, ali bez obzira na to do kupovine nije došlo. Ne zbog pitanja nerealne cijene koju smo bili spremni platiti nego zbog američkog veta na prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Praktički točno godinu dana nakon ovog debakla po kojem smo postali poznati u svijetu naša vlada je ponovno donijela odluku o kupovini ratnih aviona nadajući se da će veći dio posla biti dovršen prije završetka njenog mandata. Na novi natječaj vlada je pozvala SAD da ponudi novi F 16 koji se proizvodi u SAD i Indiji (krila za avion), Švedsku da ponudi novi Gripen, a Italiju da ponudi stari Eurofighter. Osim njih pozvani su ponovno Grčka i Izrael da ponude 30 godina stare F 16, a sada je njima pridružena i Norveška s svojim polovnim avionima.

Prvo što upada u oči je da se ne spominje Južna Koreja i njen ratni avion FA 50 čija prodajna cijena iznosi 50 milijuna dolara dok je ono drugo što upada u oči savez sklopljen između Izraela i američki tvrtke za prodaju polovnih aviona F 16 Barak Hrvatskoj kako bi se uklonio američki veto.

Svjetske prodajne cijene svih novih aviona su znane i oko toga ne može biti puno dogovaranja i vrludanja. Prodajna cijena jednog primjerka novog Eurofightera je 140 milijuna dolara, a polovnih je nepoznata pa ne znamo po kojoj cijeni će ih Italija ponuditi. S druge strane cijena za novog F 16 ponuđenog Hrvatskoj iznosi 120 milijuna dolara,a cijena novog iz prošlog natječaja ponuđenog Gripen koji je iznosila 70 milijuna dolara dok je više od 30 godina stari izraelski F 16 Barak nuđen po cijeni od 45 milijuna dolara.

Kao što nema vrludanja oko prodajne cijene tako nema vrludanja oko cijene korištenja tih ratnih aviona. U skladu s tim nužno je naglasiti da je cijena korištenja tokom radnog vijeka novog aviona F 16 400 milijuna eura veća nego cijena korištenja Gripena, dok se cijena korištenja prastarog izraelskog F 16 Barak niti ne može nikako uspoređivati. Ona se ne može uspoređivati jer se ti prastari aviona prodaju s garancijom od samo 2 godine,a što će nakon toga biti nitko ne zna.

Pokojni Denis Kuljiš je još 2018 godine napisao da se po uvjetima prvobitnog natječaja vidjelo da je on namješten za izraelsku ponudu jer se u njemu navodilo da će avioni biti korišteni 25 godina tokom kojih će letjeti 100 sati godišnje. Po isteku tog vremena ovi tada 60 godina stari avioni će biti strukturalno potpuno nesposobni za letenje za razliku od novog Gripena, novog američko-indijskog F-16, novog korejskog FA 50 ili čak i polovnog grčkog F 16 iz prvog natječaja jer ima puno manje sati letenja.

Mnogi pogrešno gledaju na razloge prvobitnog izbora izraelskih F 16 aviona navodeći kao osnovni razlog korupciju. To je netočno pošto je riječ o puno kompleksnijoj situaciju. Izrael je u sklopu svoje ponude vjerovatno u dogovoru s Hrvatskom ponudio otvaranje Cybersecurity centra u Hrvatskoj i još nekoliko drugih uobičajenih sitnica. Općenito gledajući kod prodaje polovnih ratnih aviona neobično je davanje stvarnog paketa suradnje, ali ovaj centar će neupitno biti “izgrađen” kada ponovno prastari izraelski avioni ponovno pobjede na natječaju pošto on predstavlja glavni službeni razlog, glavno objašnjenje nabave aviona.

Kao što svi znamo proteklih godina Europska unija je donijela odluku o osnivanju Europske vojske. Za razliku od prvog pokušaja iz doba Europske ekonomske zajednice kojeg su bili blokirali demokratski izabrani zastupnici francuskog parlamenta ovaj put parlamenti o tome nisu odlučivati tako da je budućnost te vojske neupitna. U sklopu te Europske vojske Republika Hrvatska će biti najaktivnija članica kada se usporedi broj stanovnika i broj projekata u kojima će ona učestvovati. Među ostalim projektima Republika Hrvatska je donijela odluku da učestvuje u Cybersecurity što nas vraća na Izrael koji je obećao otvaranje Cybersecurity centra u Hrvatskoj u sklopu kupovine njegovih polovnih aviona.

Osnovni problem koji se javlja u ovoj priči postaje sada očit i teško osporiv. Republika Hrvatska je prvo bila donijela odluku o učestvovanju u europskim Cybersecurity snagama, a potom je donijela prvobitnu odluku o nabavi F 16 aviona i u sklopu toga otvaranju Cybersecurity centra što jasno ukazuje da je odluka o nabavi baš tih aviona bila donešena puno ranije.

Ove godine kada će biti dovršen natječaj za izbor aviona koji će Hrvatska kupiti možemo ponovno pobjedu prastarih izraelskih F 16 Baraka jer će ponovno doći u Cybersecurity paketu. Normalno netko drugi, a prije svega SAD (i Indija) imaju teoretsku priliku da pobjede na natječaju ako ponudi slični prateći paket pogotovo pošto će o konačnom izboru odlučivati sljedeća vlada.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Na taj način SAD nas je spasio od starih krntija čija kupovina je bila dogovorena prije samog natječaja. Nabava tih krntija je bila usko povezana s dogovorom o otvaranju centra za Cyber Security snage u Hrvatsko…. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina