FA-50

Ponovno avioni

  Dok se Hrvatska 15 godina mučila s nabavom starih, polovnih aviona Poljska je svoje praktički automatski kupila. Zbog toga ponovno govorimo o avionima.

  Tijekom 2018 godine Hrvatska je bila zaključila ugovor s Izraelom o kupovini 20-30 godina starih aviona F-16 Barak. Na kraju mi smo uspjeli ono što nije nitko drugi. Mi smo uspjeli posvađati Izrael i SAD koji je bio uložio veto na prodaju.

  Na taj način SAD nas je spasio od starih krntija čija kupovina je bila dogovorena prije samog natječaja. Nabava tih krntija je bila usko povezana s dogovorom o otvaranju centra za Cyber Security snage u Hrvatskoj.

  Nakon propasti ovog natječaja Hrvatska je raspisala novi za nabavu borbenih aviona. Isto kao i u prvom natječaju i u ovome je bilo sve dogovoreno. Dokaz tog dogovora predstavlja promjena specifikacija za borbeni avion.

  Od 2007 godine pa sve do 2020 Hrvatska je tražila jednomotorni borbeni avion. Sada za natječaj raspisan 2020 godine Hrvatska navodi da nije važno da li će to biti jednomotorni ili dvomotorni borbeni avion !? Kako je moguće da je pitanje postalo nevažno vlada i vojska nisu objasnili.

  Na kraju gle čuda pobjeđuje dvomotorni borberni avion Rafale. Riječ je inače o avionu koji se ranije nije mogao javljati na natječaje,a sada je to mogao zbog promjene pravila.

  Hrvatska je bila odlučila kupiti 12 polovnih aviona Rafale starih oko 10 godina za 900 milijuna eura. Na kraju je inače ispalo da nije bilo riječ o cijeni od 900 nego 999 milijuna eura. Ta cijena je kasnije, krajem studenog 2021 još dodatno porasla na 1100 milijuna eura.

  Nakon tog povećanja vlada je počela blebetati o porezu i sličnom kako bi opravdala povećanje cijene aviona. To je na kraju krajeva za nas nevažno. Jedino važno nam ispadne da je vlada odlučila svaki 10 godina stari avion platiti oko 92 milijuna eura !?

  Za razliku od neuspješne Hrvatske uspješna Poljska je otišla u Južnu Koreju i kupila nove FA 50 avione. Ti avioni ne predstavljaju neku novost za Hrvatsku pošto ih je ona ranije odbila kupiti.

  Poljska je bila odlučila kupiti 48 novih novcatih FA-50 aviona za 2.5 milijardi eura. Kada preračunamo u cijenu po primjerku dolazimo na 52 milijuna eura. Znači Poljska plaća nove borbene avione 52 milijuna eura po primjerku,a Hrvatska polovne 92 milijuna eura !?

  Da mnogi od Vas će konstatirati da se Dassault Rafale ne može porediti s KAI FA-50 i u tome su u pravu. Rafale je puno jači avion, ali on je ujedno polovni avion kao što bi bili oni F-16 Barrack. To znači da je njegov „životni vijek” smanjen.

  Dodatni utjecaj na to smanjivanje „životnog vijeka” sigurno ima i sudjelovanje ovih aviona u bombardiranue Libije, Malija, Sirije i Iraka. Mi sigurno nećemo dobiti avione koji su sjedili u vojnim bazama na području Francuske nego one koji su sudjelovali u vojnim operacijama.

  Tome ćemo dodati i pitanje za što Hrvatska može koristiti Rafale avione ? Da li mislimo sudjelovati u bombardiranju Rusije, Sirije ili neke treće države. Ako ne mislimo nama ne treba ništa bolje od onih novih, jeftinih FA-50 aviona koje je Poljska kupila !?

4.7 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina