PayPal

  Najnovija korporacija koja se našla na udaru europske borbe protiv lažnih vijesti je PayPal. Normalno ova korporacija se nije našla na udaru zbog izdavanja lažnih vijesti nego „financiranja” nepoželjnih izdavača.

  Kao što smo govorili 2020 godine Europska unija je radila i još uvijek radi na borbi protiv lažnih vijesti. Tko odlučuje što je lažna vijest, što je govor mržnje i slično svi znamo. To odlučuje to procjenjuje zakonodavac koji je te 2020 godine najavio da će se moći zabraniti i legalni istiniti sadržaj ako se procjeni da je štetan.

  Hladna istina je imala prošle godine jedan takav slučaj, a ove do sada dva. Prošle godine Facebook je „blokirao” naš tamošnji račun zbog teksta NDH na istočnoj fronti (razlog:glorifikacija fašizma). To što baš nitko nije našao ništa sporno u tekstu je druga stvar. Potom je ovog mjeseca on ukinuo vidljivost tekstova Xi Jinping i Energetski sporazum što nam stvarno nije jasno.

  Kako nam to nije bilo jasno malo bolje smo pogledali što se dogodilo u Europskoj uniji tijekom ovog ljeta i brzo otkrili razlog. Europska komisija se 16 lipnja 2022 pohvalila donošenjem koda za borbu protiv lažnih vijesti. U skladu s tim kodom i europskim zakonom o borbi protiv lažnih vijesti korporacije će biti kažnjene 6 % svojih svjetskih primanja ako izađu s lažnim vijestima !?

  Mi u Europi zauzeti vijestima o ruskoj invaziji Ukrajine smo ignorirali taj zakon,a slično se dogodilo i u SAD. Rezultat toga je da sada Facebook, Twitter, YouTube i drugi imaju uperen pištolj u glavu.

  Sve to kompanije žive od svojih korisnika i možemo reći rasprava među njima. Uzmimo u obzir samo koliko se „tinte” potrošilo na razgovore o korona cjepivima među njihovih zagovornicima i protivnicima ? Ta elektronička tinta za Facebook, Twitter i druge predstavlja novac koji oni više ne smiju podignuti s poda.

  Cenzuriranjem, blokiranjem takvog sadržaja društvene mreže gube novac, ali ako ga ne cenzuriraju mogu biti kažnjeni desetke, stotine milijarde eura. U određenom smislu Europska komisija je uperila pištolj u glavu društvenih mreža i rekla: „cenzuriraj ili …”.

  Riječ je inače o cenzuriranju koje ne vrijedi samo za područje Europske unije nego i SAD gdje imamo slobodu govora. Korporacije su prisiljene ili potpuno odvojiti korisnike iz Europske unije od korisnika iz ostatka svijeta ili uvesti svugdje istu cenzuru. Rezultat toga je da sada i američki građani žive pod europskom cenzurom iako oni imaju ustavom zajamčenu slobodu govora.

  Cenzuriranje samo po sebi za Europsku komisiju nije dovoljno nego ona traži da portali koji pišu „neistine” budu ukinuti. Ona to u realnosti ne može tražiti, ali može zatražiti blokiranje financiranja takvih portala pa se usmjerila na to.

  Kako je PayPal iznimno važan za novčane transakcije on se već duže vrijeme nalazi na nišanu Europske unije. U svibnju 2022 europska delegacija predvođena Njemcima (3 od 7) je posjetila američke tehnološke kako bi ih „obavijestila” o novim europskim zakonima o cenzuri i zabrani financiranja. Ta delegacija je tada posjetila i PayPal, ali iz njihove perspektive susret nije dobro završio.

  Za razliku od Google/YouTube, Facebooka i Twittera PayPal je bio odbio suradnju s Europskom komisijom. Zbog tog odbijanja suradnje Europska komisija je u srpnju 2022 ponovno pozvala PayPal da se priključi borbi protiv dezinformacija što na kraju rezultira borbom unutar korporacije.

  Na početku pobjedu su ostvarili zagovornici cenzure pa je PayPal blokirao račune onih koji navodno promoviraju lažne vijesti i mržnju. Samo 3 tjedna kasnije PayPal je blokirane računa odblokirao i izvinio se zbog pogreške. Ta odluka će ujedno postati i službena 8 listopada 2022 kada PayPal izjavljuje da neće zaplijenjivati novac onih koji promoviraju laži i mržnju.

  Znači ovu rundu borbe Paypal Europska komisija su dobili zagovornici slobode govora, ali ne vjerujemo da je time okončan rat.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ali to nije zakon. Riječ je više o predsjedničkom ili u ovom slučaju ukazu Komisije po kojem se internetske kompanije moraju boriti protiv dezinformacija. Taj ukaz je nametnut korporacijama, ali niti u njemu nema jasne definicije dezinformacije […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina