Xi Jinping

  Na kongresu Komunističke partije Xi Jinping će ovaj vikend dobiti mandat da još 5 godina upravlja Kinom. Time je on napravio nove presedane od kojih glavni biva da nitko ne može vladati duže od 10 godina.

  Dobar dio razloga za politički uspjeh Xi Jinpinga nalazimo u njegovom djetinjstvu, tinejdžerskoj dobi i kasnijim događajima. On je kako bi mi rekli pripadnik zlatne kineske komunističke mladeži. Time želimo reći da je u doba rođenja 1953 godine njegov otac Xi Zhongxun bio treća najmoćnija osoba u Kini.

  To prvo zlatno doba Xi Jinpinga traje do 1965 godine kada mu otac biva osuđen kao državni neprijatelj. Tada on prestaje biti dijete jednog od najmoćnih ljudi i postaje gotovo pa dijete državnog izdajnika. Nakon što Deng Xiaoping postaje državni vođa 1978 svi navodni grijesi Xi Zhongxun bivaju oprošteni pa on ponovno stupa na visoke državne dužnosti.

  Te obiteljske veze su omogućile Xi Jinpingu izvrsne početne pozicije nakon čega su uključila njegova urođena sposobnost. Odlučujući trenutak političke karijere mu dolazi 1997 godine kada biva izabran u Centralni komitet. Kako su svi bili svjesni da je on crveni princ veliki dio članova Partije tada glasuje protiv njega. Na kraju je on ispao kandidat koji s najnižim brojem glasova biva izabran u CK. Ovdje vjerujemo da je on tada vjerojatno zaključio da će im svima pokazati !?

  To im je sada definitivno i pokazao pretvaranjem vremenski ograničenog mandata predsjednika Kine i partije na neograničeni. To biva samo vremenski gledano posljednja potvrda tog dokazivanja. Tako nešto govorimo pošto je Kina do stupanja na vlast Xi Jinpinga imala samo dvije službe dogme. Prva je bila misao Mao Ce Tunga, a druga misao Deng Xiaopinga. Sada već 5 godina u Kini postoji i službena dogma imena misao Xi Jinpinga. Za to njegovo potpuno preuzimanje vlasti u određenom smislu dio krivice snosi i bivši predsjednik Kine Hu Jintao.

   Jedno od nepisanih pravila pri prenošenju vlasti u Kini biva izmjena generacija. U skladu s tom politikom nasljednik Deng Xiopinga rođenog 1904 godine biva Jiang Zemin rođen 1926. Ovoga će nasljediti 15 godina mlađi Hu Jintao nakon čega dolazi 11 godina mlađi Xi Jinping.

  Kako proces prenošenja vlasti u Kini traje 6 godina budući državni vođa prvo provede 5 godina na poziciji potpredsjednika. Problem ili preciznije prvi kineski presedan predstavlja da su prvi i drugi potpredsjednik Kine stariji od Xi Jinpinga i time bivaju automatski izbačeni iz natjecanja za novog šefa države.

  Identično vrijedi i za vojsku čiji najviši dužnosnici su stariji od Xi Jinpinga. Jedina osoba mlađa od njega je prvi sekretar sekretarijata Komunističke partije, ali razlika je minimalna. Wang Huning je rođen 1955 godine, a Xi Jinping 1953. Tim kadrovskim odlukama iz 2012 i 2017 Xi Jinping je jasno svima poručio da on nema nasljednika i da mu je plan dugo vladati.

  Nakon što smo naveli zašto nitko nije očekivao promjene na samom vrhu Kine red je spomenuti riječi doživotnog predsjednika Kine o budućnosti svoje vladavine. Tijekom govora dugog više od 2 sata on pored ostalog navodi:

Mi ćemo uspostaviti sistem za povećanje broja rođenih zbog starenja stanovništva” – ta politika je Kini potrebna jer se u svakog generaciji broj Kineza smanjuje za gotovo 50 %.

Ekološka zaštita je proteklih godina doživjela povijesne promjene. Nebo naše domovine je čistije plave boje, planine su zelenija, a voda je prozirnija.” – cilj Kine je korištenje fosilnih goriva dostigne vrhunac 2030,a da do 2060 ona po ispuštanju ugljika postane neutralna.

Mi ćemo težiti mirnoj integraciji Tajvana, ali nećemo nikada odustati od upotrebe sile čime zadržavamo opciju da poduzmemo sve nužno u cilj integracije”.

Kina će voditi aktivnu politiku kako bi vjera bila kompaktibilna s socijalističkim društvom i zadržala princip razvoja kulture s socijalističkim karakteristikama

  Kada gledamo ove smjernice jedino nas iznenađuje najave Kine da će pratiti zapadnu zelenu transformaciju. Druge stvari po pitanju Tajvana, demografije ili religije ne predstavljaju nikakvo iznenađenje.

  Time završavamo našu priču o bivšem i budućem predsjedniku, a sada bi mogli reći i autokratu Kine.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina