Hamburg

  Hrvatska vlada je pod pritiskom Europske unije i SAD-a 2020 poništila natječaj za Zagrebačko pristanište jer je na njemu pobjedila Kina. Sada Njemačka želi dati luku Hamburg Kinezima…

  Hrvatska svojim davanjem državne infrastrukture i koncesiju ide iz problema u problem, da ne kažemo ovdje poniženja. Najbolji primjeri toga su Zagrebačka zračna luka, Terminal Brajdica i Zagrebačko pristanište. Cilj nam je ovdje baviti se sada riječkim primjerima pošto su oni ponovno postali aktivni.

  Tijekom potpisivanja ugovora 2011 godine pisalo se da će godišnji kapacitet prometa Terminala Brajdica iznositi 600,000 TEU godišnje. Dana 23 prosinca 2020 godine tvrtka Jadranska vrata koja upravlja Terminalom Brajdica je svečano proslavila 300,000 iskrcanih/ukrcanih kontejnera. Riječ je o rekordu Brajdice, ali svi ćemo se složiti da 300,000 kontejnera predstavlja samo 50 % od obećanih 600,000 !? Inače koncesionar Brajdice je tvrtka s Filipina, znači iz savezničke države.

  Devet godina kasnije ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa je bio potpisao koncesijski ugovor za Zagrebačku obalu. Nužno nam je navesti kako je on ovdje samo izvršitelj, a odluku je donijela vlada. Ipak ispadne simpatično da je ista osoba potpisala ugovor i za Brajdicu i za Zagrebačko pristanište.

Na koncesijskom natječaju 2020 godine pobjedu je ostvarila ponuda Kineskog konzorcija. Kinezi su bili ponudili bolje uvjete nego zajednička ponuda APM Terminals-Enna Logic/PPD, ali onda se uplela visoka politika. SAD i Europska unija su nazvali Banske dvore i izjavili da se Kinezima ne bi trebala dati Zagrebačka obala.

Naša” vlada se tada ponizno ispričala zbog pogreške i poništila natječaj. Da budemo jasni, da budemo vrlo jasni u interesu Rijeke i Hrvatske je da Kina ima  Zagrebačku obalu. To je u našem interesu jer bi Rijeka tako postala središnja luka za uvoz Kineskih proizvoda u Europsku uniju. Da postoje potencijalne negativne nuspojave, ali one su se sve mogle regulirati jasnim koncesijskim ugovorom koji bi Kinezi potpisali.

  Normalno nakon poništenja natječaja na sljedećem je izabrana ispravna zapadnoeuropska ponuda i sve je bilo OK. Nema veze što ćemo mi dobiti manje koncesijskog novca i manje gospodarske koristi od zapadnog koncesionara. Važno je jedino da su Washington DC, Brisel i Berlin sretni. To je u nacionalnom interesu Hrvatske.

  Sada dvije godine kasnije Njemačka koja je imala svoje prste u poništavanju našeg natječaja odlučuje dati vlasnički udio za luku Hamburg Kinezima. Europska unija pa čak i članovi vlade vrše pritisak na kancelara da promjeni odluku, ali on ne odustaje. Jedan od razloga za njegovu poziciju bi bio da luka Hamburg ovisi o brodovima kineske COSCO korporacije pa ih on ne može odbiti, pa će oni dobiti udio u vlasništvu od 35 %.

  Ta odluka kancelara ukazuje na dvije stvari. Prva bi bila odgovor zašto su se svi protivili mogućnosti da COSCO preuzme Zagrebačko pristanište. Najveća Njemačka luka i treća europska ovisi o COSCO brodovima pa kada bi se čak i maleni dio tih brodova preusmjerio u Rijeku tamo bi to osjetili. Druga odgovor je onaj stalni:”Jedna pravila postoje za Njemačku, a druga za sve druge”.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina