Upotreba nuklearnog oružja

  Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je javno izjavio da ruska upotreba nuklearnog oružja protiv Ukrajine neće dovesti do zapadne upotrebe tog oružja. Time je oni ubio nade Ukrajinaca koji su vjerovali da ih Zapad 100 % podržava.

  Priča o potencijalnom ruskom nuklearnom napadu na Ukrajinu započinje još u posljednjim danima Sovjetskog Saveza. To biva doba kada je Ukrajina treća najveća svjetska nuklearna sila zbog sovjetskih raketa raspoređenih na njenom teritoriju.

  Ujedno to je doba dogovora o ukidanju Sovjetskog Saveza po kojemu Bjelorusija i Ukrajina dobivaju neovisnost, ali moraju sve nuklearna projektile predati Rusiji. Ukrajina je taj dogovor potpisala kako bi dobila neovisnost, ali Rusiji nije vjerovala pa joj je odbila „vratiti” projektile.

  Tada na scenu stupa američki predsjednik Bill Clinton koji samo 7 dana nakon inaguracije viče na predsjednika Ukrajine. Tim vikanjem od tadašnjem predsjedniku Ukrajine Leonidu Kravčuku detaljno “objašnjava” zašto njegova država treba predati nuklearno oružje Rusiji !?

  To se inače dogodilo 1993 godine kada Ruski parlament proglašava ukrajinski grad Sevastopolj sastavnim dijelom Rusije. Nakon te parlamentarne rezolucije SAD je promjenio poziciju po pitanju Ukrajine. Ranije su Ukrajince smatrali paranoidnima, a potom ih smatraju paranoidnim osobama koje imaju stvarne neprijatelje.

  Bez obzira na to Ukrajina će kapitulirati pod zajedničkim rusko-američkim pritiscima. Do te kapitulacije dolazi 25.10.1993 kada Ukrajina i SAD potpisuju sporazum o ukidanju nuklearnog oružja. Taj sporazum biva dodatno ojačan Budimpeštanskim memorandumom iz 5.12.1994. Njime se Rusija obvezala da u zamjenu za ustupanje nuklearnog oružja neće narušiti granice Ukrajine.

  Taj Budimpeštanski memorandum inače predstavlja jednu od najvećih prevara neke države u povijesti. On predstavlja prevaru pošto se potpisnice nisu obvezale vojno zaštiti Ukrajinu od ruske invazije pa ona biva ostavljena na milost i nemilost Rusije.

  Nakon što je Rusija svojom invazijom 2022 godine ponovno otkazala ovaj memorandum postavilo se pitanje što će biti ako dođe do ruske upotrebe nuklearnog oružja ? Članice NATO saveza nisu htjele javno odgovoriti na to pitanje.

Po nama glavni razlog za to je PR, pošto smo uvjereni da Rusija zna pravilni odgovor na to pitanje. Riječ je o PR u cilju dizanja morala Ukrajinaca kako bi oni bili uvjereni da će ih Zapad do kraja podržavati.

  Ta politika NATO saveza je ovaj tjedan završila u kanti za smeće nakon Macronove izjave: „nuklearno oružje ćemo upotrebiti samo u slučaju temeljnih nacionalnih interesa. Ta politika se neće promjeniti zbog na primjer balističkog nuklernog napada na Ukrajinu ili u njenoj regiji”.

  Nakon te izjave Macron je iz svih zapadnih izvora bio kritiziran jer je javno izjavio ono oko su se zapadne sile usuglasile. Generalni sekretar NATO saveza je pokušao povući tu izjavu Macrona riječima: „ruski nuklearni napad bi imamo teške posljedice”.

  Izjava generalnog sekretara NATO saveza je prilično neobična pošto nam drugi izvori govore o zapadnoj strategiji. Po njima NATO savez je postigao dogovor o vršenju masivnig napada konvencionalnim oružjem na ruske snage u Ukrajini, ako ova upotrebi nuklearno oružje. Time ćemo završiti našu priču o razoružanju Ukrajine i strategijama u slučaju ruskog nuklearnog napada.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina